Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Bencze András

remrendes

Nem a hang szokott a problema lenni, hanem a barmely epulettol valo 150m-es tavolsag.

gaspa

Üdv
Nekem hasonló napelem kiépítés van és a képen lévő szélgenerátor.Több mint 12 éve csináltam mindkettőt,előtte egy évig csak szélmérést végeztem és arra jutottam nem fog megtérülni,de a kihívás miatt megcsináltam.10 m/sec szélben 600 W-t termel,egy kis napelem inverterrel be is táplálja,sokáig logolva is volt,kb 500 kWh-t temelt,a szépséghiba csak az,hogy 12 év alatt.Sajnos ehhez direkt szél inverterek kellenek,amik a szél/terhelés viszonyokra programozhatók(PowerOne,Ginlong gyártott ilyeneket).Nagyon ajánlom a szél mérést és a választott szélgenerátor paramétereinek ismeretét.Engem is foglalkoztat ez a szaldó dolog,telepítettem egy 14 kWh akkut hibrid inverterrel és a szélgenerátor kibővítésén is gondolkodom.A mostani tengelye kettős,a belsőn van a Savónius,a külsőre tengelyre egy jóval nagyobb felszerelhető.Egyébként megváltozott a szél a 12 évvel ezelőttihez képest irányban,erősségben és időben növekedett.

52ad0z5wn

Szervusz,
Amit tervezek szélturbinát, annak a mérete "kicsit" nagyobb. 3 lapátos, a diaméter 2400mm, a lapátok hossza meg 3600mm. Típus: Smaraad FH-5kW.

A háztető magasságban megy a szélsebesség mérés, és az a durva, hogy a téli hónapokban ritka az a nap, mikor kisebb a szélsebesség 5m/s-nél
A kép a sógoroknál készült, Willachtól nem messze. A tulaj azt mondta, hogy 25km/h szélsebességnél van 1100W-os teljesítménye, és 40-45km/h szélsebességnél éri el az 5000W leadott teljesítményt. Viszont azt is mondta ő is, hogy az 5kW-ostól többet várt, viszont télen, mikor folyamatosan fúj a szél, havonta hozza az 50kW-ot. Meg is mutatta a Fronius adatgyűjtését, szóval nem kamuzott. Ezért bízok a dologban, hogy télire, ha bevezetik a havi szaldót, termelek annyi áramot, mint amennyit fogyasztokmert a napelemmel épp hogy meghozom a 140kWh-t.

Nem akarok úgy járni, mint az ismerősöm, hogy 150 ezret fizetett nagyjából 1500kWh mínuszért, én meg 2,3MWh pluszra kaptam 12000 Forintot (5 Forintjával kifizették)..

gaspa

Szia

Ez kb duplája az enyémnek és a hatásfoka is valamivel jobb.Én is ilyenben gondolkodom,csak nagyobb átmérővel,kisebb magassággal és így hasonló felülettel tudnám a Savonius alá szerelni.A szelet 4 csatornás loggerrel mértem,néha több órás diagramot.Nálam a szél érdekes módon ritkán volt egyenletes,szinte pár másodpercenként változó hullámokban fúj.A napelem inverter sokkal lomhább,nehezen kezelte.Ezért említettem pl a Ginlong invertert,ami 16-32 lépésben programozza a terhelést fordulatszámra,vagy feszültségre.

Addig nem lépek a dologban,míg ki nem izzadják a szaldó dolgot.
Én még soha nem kértem visszatérítést,de a forgó táblákkal valamit tudok variálni,hogy 0 közelében legyek. Tavaly meg az idén még nem forgott a gyenge telek miatt.Megnézem kíváncsiságból a 10 éves elszámoló számláimat,úgy emlékszem más volt az áram/rendszer használat aránya

Szalai György

,,Addig nem lépek a dologban, míg ki nem izzadják a szaldó dolgot."
Ha szaldóérdekelt vagy, akkor visszatermelésre is alapozol.
Áram ott folyik, ahol fogyasztó is van, nem csak termelő. Ez köztudott, mégis tapasztalom, hogy sokan nem vették figyelembe.
Minél többen törekednek visszatáplálni a szolgáltatói hálózatba, annál nehézkesebb lesz, ha senki nem fogyaszt.

gaspa

12 éve telepítettem a rendszert,a fűtésem is hőszivattyús.Saját pénzemből saját kivitelezéssel,semmilyen állami támogatást nem kaptam.A szolgáltatóval kötöttem üzleti megállapodást az akkori feltételekkel,ami nekem már régen megtérült.A közelemben van 20-30 ház amin nincs napelem,az én termelésem nem hagyja el a körzetet. Szívesen kötnék ilyen jó üzletet,mint a szolgáltató. Mint említettem minden évben 0 közelében van a szaldóm,tehát nem csak termelő,hanem fogyasztó is vagyok.Ha a fűtés nem erről menne,akár elektromos szolgáltató nélkül is el lennék.Ha valami gondjuk van,a napelem parkokat kellene kordába tartani(sajnos azok hátszelesek),nem a lakosságit és nem fűnyíró elven.

gaspa

Annyit még hozzátennék,a napelemnél még talán lehet a fogyasztást időben optimalizálni klf. vezérléssel,vagy egyszerű odafigyeléssel. A szél viszont igen rapszódikus(hacsak nem szélcsatornában laksz),tárolás nélkül a felhasználás esélytelen,én ezért tettem bele 14 kWh akkut.A remélt 50kWh is nagyon kevés,fél éve újból logolom a termelést/fázisonkénti fogyasztást,havonta 300 kWh körül fogyasztok.Minden fogyasztót azonosítottam melyik fázist használja,ha eljön az ideje,tudok valamit optimalizálni.

2vkx6unz

Igen a szaldónál figyelni kell erre. Ugyan nekem csak rövid ideje működik a napelem,  de még nem volt probléma a visszatáplálással az elmúlt egy hónap alatt. Simán elnyelik a hálózat ezt az energiát jelenleg. A hálózati feszültség 232 és 240V között változik egy napon belül, a környék még elbírna pár napelemes rendszert. Ha meg itt lesz a sok akkugyár akkor még kevés is lesz... persze valószínű az energiaintenzív gyártás is meg fog változni, vagy energiatárolókat létesítenek és/vagy az energia költésgekre kezdenek optimalizálni azaz mondjuk éjszaka völgy vagy mélyvölgy időszakban termelnek vagy akkor amikor sok napenergia van.
Tesla Superchargerek mellett van például nagy akku telepítve és oda egyenletesen termelnek be az autók töltésekor meg rövid idő alatt termelnek ki így nem rángatják annyira a hálózatot és nyiván lehet a napenergiát is jól használni a feltöltésre.

Az biztos, hogy hangolni kell a fogyasztási szokásokon ha takarékoskodni akar az ember...

Persze a szezonalitást nem lehet kikerülni még.

2vkx6unz

northop fórumtárs szél szempontjából jobb helyen lakik az adatlapja alapján mint te vagy én. Nekem itt a XXII kerületben nem hiszem, hogy megengednék, hogy felállítsak egy ilyen szélkereket az udvarban - arról nem is beszélve, hogy ehhez viszonylag kicsi udvarom van.

Nekem nem nagyon marad más lehetőség mint a termelés-fogyasztás optimalizációja, de télen akármit csinálok nem lesz annyi termelés mint amennyi a fogyasztás...
Én is hőszivattyúval fűtök/hűtök, napelem is van, de éves szaldó nélkül 4-5 hónapban fizetnem kell az áramért (kb. 2000kWh-t a 4-5 hónapra és lesz ~2800kWh termelésem tavasztól őszig amivel kellene valamit kezdeni... de ezt is csak havi szaldóval lehetne jól kezelni. Havi szaldó és elektromos autó kombinációjával elég jól fel lehetne használni ezt a többletet mert akkor egy hónapon belül a betáplált energia jó részét fel lehet használni az autóban 14-20000 km-t lehetne a teljes mennyiséggel autózni kb. Ennyit persze nem megyek abban az időben amikor van többlet, de mégis sokat javítana a napelem megtérülésen...

ywathzay

Érdeklődve olvasgatok itt az utóbbi napokban. Namármost ha veszel egy kb 10M forintos villanyautót, csak azért hogy elhasználd a nyári "túltermelést", erre mondjuk még bankhitelt is veszel fel (kamat), valamint a jármű amortizációja lévén mikor lehetne megtérülésről beszélni? Ez a tökéletes 22-es csapdája, meglátásom szerint...

morvfer7

egy autó nem megtérülés kérdése, mert az egy szükséges dolog a normális élethez.
nem a múlt században élünk, hogy állandó tömegközlekedéssel kelljen közlekedni.
tehát egy autó az nem lesz megtérülő soha, az mindig kiadást fog keletkeztetni.
a kérdés csak annyi, hogy amikor használod, mennyibe kerül a fenntartása.
ha otthon megtermeled az áramot és abból tankolod, a benzinest  vagy dieselt pedig a kúton, akkor azért érezhető a különbség.. :)

az sem elhaynagolható szempont, hogy mennyi az éves megtett km, mert minél több, annál gazdaságosabb lesz a villanyautózás.

de megtérülésről beszélni nem szabad, egy autó csak kiadás lesz, amire szükség van.

ywathzay

Eltértél a témától. Sanyi fórumtárs a napelem megtérülésről gondolkodott, nem arról, hogy melyik században éljünk.

morvfer7

keri

Egy rendes villanyautóval bármennyit el lehet használni [#vigyor]

Téli sötét hónapokban a villanyfűtésre nekem sincs ötletem. Túl sok napelem kellene, de a ház energia hatékonyságának a javítása mindig jó ötlet.