Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

kijy8hc3f

Tisztelt Fórumtagok, nem tervez valaki hőszivattyú vásárlást?

Két 22 kW teljesitményű hőszivattyút vásároltam, de kiderült, hogy egy is tökéletesen ellátja a házunkat igy az egyiket eladnám.
Nem megfelelő viselkedés miatt le van tiltva a hirdetési lehetőségem az adok veszek oldalon, de szeretném eladni, a gyári ládába csomagolt készüléket, ha valakit érdekelne kérem keressetek.

Jenő

Bicska

Szia. Nálunk épp most zajlik a gépészeti tervezés, sztem pár hét múlva már lesz adat, hogy milyen hőszivattyú kell. Milyen típust vettél? Monoblokk? Hűtő-fűtő?
Üdv: András

kijy8hc3f

Üdv, igen - monoblok hűtő - fűtő és használati melegvizet készit.

simarex

2vkx6unz

Jó nagy házad lehet ha 22kW-os hőszivattyú kell hozzá...
vagy esetleg nincs hőszigetelve?
Nekem csak 9kW van de eddig elég volt és a házat sem mondanám kicsinek...

jani300

Na erre voltam kíváncsi .hogy mi az a 22 kW ?
Felvett ,vagy a COP tényezővel növelt ?
Meg talán arra is ,meddig lehet itt üzletelni [#wow1]
De ez a része végül is nekem nyóc ....

remrendes

Mindkettonek igen magas ertek. Mar az elobb emlitett 9kW-os is brutto teljesitmeny. Nekem pl 8kW-os van tervben.

kijy8hc3f

3 házrész + mühely, kazánház, a régi pelletkazánnal, mert azt sem dobom ki. 370 m2 összesen és most szigeteljük 10 es grafitossal. De a  lakások egy része radiátoros rendszer és kell ez a mennyiség  ahhoz, hogy a régi komfort  meglegyen.

Jenő

kijy8hc3f

Kedves JAni300.

Becsülettel megirtam, hogy le vagyok tiltva az adok veszek oldalon a hirdetésröl, aki érdekel tudhatja, hogy husvétkor kellemes ünnepeket kivántan a fórumtagoknak és ezt az adok - veszek oldalon ejtettem meg. Ezért megkérdeztem hátha kell valakinek a fórumon, mert annak ellenére, hogy ellenségnek vagyok kikiáltva, azon az áron amennyiért vettem inkább egy fórum tagnak adom el, mint egy minden tekintetben idegennek.
Csak itt áll  az udvaron beládázva, hátha valakinek éppen kell.
Még árat sem irtam, mert ugye ez egy  technikai oldal.

Üdv Jenő

jani300

Üdv !

Nekem nincsen problémám avval amit írtál .
A főnök majd értékeli szándéka szerint .
Az adok vesztekben elég következetesen igyekszik betartatni a felállított szabályokat .
Azt sem tudom van e szándéka feloldani bárkit is , időhöz kötve vagy , más formában .
Én örülnék azért ha mérlegelne ebben a kérdésben , más felhasználónál is .
De hát ezek sem idevalók , ebbe a témába , de válaszoltam ,mert szerintem félreértettél .

52ad0z5wn

Szervusztok,

Mivel a téli energiaellátás a napelemmel nem elég, illetve pártunk és kormányunk még mindig nem döntötte el, mi lesz a szaldóval, azon kezdtem el agyalni, hogy a felrakott 8,2kW-os napelemek mellé vertikális turbinát telepítenék. Utánajártam, a felrakott +5kW a szerződésem szerint nem ütközik akadályba.

VISZONT!
Az Eon nem nagyon preferál semmiféle wind invertert. Ezért néztem ki egy olyan turbinát, ami 3X380V-os, amit egyenirányítanék és ezt küldeném be egy, az EON által is elfogadott solar inverter MPP bemenetére.

Kérdésem az, hogy van-e valaki, aki már telepített, vagy épített vertikális erőművet úgy, hogy az hálózatra visszatermelésre is alkalmas volt?

Bencze András

Szerintem jó az elgondolás, az inverternek mindegy honnan jön a DC feszültség. Beállítja a max teljesítményre a munkapontot lefékezve a turbinát. Csak az inverter legyen nagyobb teljesítményű mint a turbina generátora, hogy nagyobb szélben meg tudja akadályozni a túlpörgést. Bár hálózati túlfeszültség miatti leoldásnál, inverter meghibásodáskor bármi előfordulhat. Mechanikus fék nem ártana a biztonságnak.A legjobb lenne mechanikai kapcsolatú működtetéssel pl valami röpsúlyos megoldással.

Rabb Ferenc

Idéza szerződésem szerint nem ütközik akadályba.

Úgy tűnik, csendes helyen laksz. Szomszéd-kompatibilis is az 5kW-os turbina?

52ad0z5wn

András: Úgy gondoltam, hogy még egy Fronus Symo 8kW-os 3 fázisú invertert használnék az 5kW.os turbinához, a Fronius RS485 Master-Slave kommunikációt felhasználva. A turbina amit kinéztem, 55m/s szélsebességig szélálló. Akkorra meg már mindegy, mert repülnek a tetők is.. A fékezést meg egyszerűen a programozható kimenettel meg lehet oldani, elég jó és könnyű a Symo paraméterezése.

Ferenc: Elég csendes helyen lakok valóban, és a turbinának nincs nagy hangja, a dokumentáció szerint 25dB 1 méterről. Aműgy a függőleges tengelyű turbinát a csendessége, és a szélirány változás miatt néztem ki.