Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Futtatható alapból Windowson is, az egyik haverom így használja, de nem ad semmi extrát az rPI-hez képest, csak ugye az volt otthon neki, és nem akart venni ahhoz hogy kísérletezzen....nekem meg hát van néhány ilyen a fiókban, szóval nekem sem kellett venni [#vigyor]

Viszont a végleges alkalmazásnál előnyös az rPI, ha épp nincs chiphiány, és lehet kapni, akkor egy 8-10ezer forinttól induló Raspberry-n elfut kényelmesen, ami egy alapkészletes mobiltelefon töltőről elmegy, vagyis pár watt a fogyasztása, elég a passzív hűtés, és a nagyobbik változat is akkora mint egy bankkártya. Megjegyzem ez is egy Linuxos PC gyakorlatilag.

Én már csak azért is rPI-vel csinálom, mert erre rátettem egy modbus illesztőt, meg néhány MOC302 (optovezérelt triak) és így közvetlenül tudom kiolvasni a fogyasztásmérőmet, meg vezérelni a 230-as kontaktorokat.

De persze ha PC-n futtatod, akkor is lehet ilyet csinálni, ESP32-es wifimodulokon keresztül, csak ezt így berakom a kalapsínre a kismegszakítók mellé, és megspórolok egy csomó mindent.

keri

Ja meg ha érdekel a téma akkor javaslom nézz rá az OpenHAB rendszerre is.
Az is ugyan erre készült mint a HomeAssistant, csak kicsit eltérő logikával, de sajnos már megtanultam ezt mire hallottam róla, így már nem akarok át térni, mert így is sok időm elment vele, pedig mikrokontroller programozáshoz szokott agyamat nagyon idegesítette ez a modernkori túlkomplikált programozási logika, de a grafikus felület, sok integráció és felhasználó barát eredmény miatt mégis jobban megéri mint egy arduinót leprogramozni ugyan erre a feladatra.

keri

meg van egy olyan is hogy OpenPLC

Ha esetleg a PLC-ket jobban kedveled, akkor ez a te rendszered.

remrendes

dtb

Azért (is) javasoltam a Linuxos verziót, mert akkor "hozadékként" elfér mellette mondjuk egy cacti, vagy más hasonló rendszer, a napelemes rendszer naplózása, és még kismillió egyéb fisz-fasz, ami mostaanában egyre népszerűbb. A  linuxnak kifejezetten erőssége a háttérben futtatot taskok tömkelege. ...és mivel mindenkinek van 1-2 idejétmúlt PC-je, amin már a WIN-akármi nem fut, de linux még röhögve, - pláne consol módban - szóval én a linuxot preferálnám, dedikált vason... de ezen ne vesszünk össze :-) :-) :-)

horcsab

Az előzőekhez hozzáfűzvén Node-red is jól használható. Nálam ez megy egy Rpi3-on SD kártyáról. Mellette Mosquito szerver az MQTT-hez, Grafana a logoláshoz és megjelenítéshez, egy rakat termosztát, napelem, stb. Mindent (is) lekezel, van hozzá grafikus kiegészítés is.

frob

Ha már napelem...
gondolkodom én is a felrakásban....
milyen előnye hátránya van annak ha pl nem egy, hanem 2 kisebb invertert tennék fel?
Áramszolgáltató fele milyen kötelezettségek lehetnek, persze tudom mindent is ők határoznak meg.. de ha valaki tudja akkor...

Órához külön vezetékkel kell menni? vagy a ház betápján lehet rá csatlakozni?
Van esetleg erről valami leírás, amin könnyedén elmehet az ember?

Előre is köszi!

R.

2vkx6unz

Ha most gondolkodsz még rajta akkor szerintem még vár míg tisztázódnak a viszonyok...
Ami az inverterek számát illeti vannak korlátok. Nem említetted, hogy mekkora felületre hány napelemet szeretnél. Egy inverterre általában van egy minimum és egy maximum darabszám amit fel lehet kötni egy sztringre. Ez függ a napelemek üresjárati feszültségétől, használ-e a rendszer optimalizálót vagy sem, a maximum pedig leginkább az invertertől amit a gyártó megad. Vannak olyan inverterek amik 12 paneltől már működnek és van olyan ahol a 14 vagy több az elvárt minimum. Előnye a több inverteres megoldásnak, hogy inverter meghibásodás esetén a másik még működőképes marad. Én más előnyt nem látok, de biztos van itt olyan aki tud még mondani valamit.
Cserébe a két invertres megoldás drágább lesz.

Ami a vezetéket illeti minden a matekon múlik itt is. Ha elegendő nagy a keresztmetszete az épület ellátásához, és nem akarsz az elméleti maximális fogyasztásnál nagyobb teljesítménnyel visszatáplálni akkor nem kell a vezetéket cserélni. 3x16A esetén a hossztól függően a 6 vagy 10mm2 vezetőkeresztmetszet elegendő lesz.

Nem tudom van-e ilyen leírás ami segítene, hogy mit hogy kellene csinálni, erre vannak a telepítő cégek, de van itt sokk villamos szakember aki tud segíteni.

re8jzm80a

Azt mondják hogy 8-10kw felett kisebb az üzemideje az invertereknek, de nem tudom hogy ez igaz-e. Nekem is 2db inverter  van és szinkronizálva működnek, bár nem visszatáplálós. Egyenlőre nem látom hátrányát.

remrendes

16A-hez azert nagy tavolsagnak kell lenni, hogy 10-es keresztmetszet kelljen.

keri

Ez megcsinálja a sok egyéb fisz-faszt is. De persze ha NAS-re vagy egy amúgy is használt valamire teszi az ember az a legjobb, mert akkor nem kell külön cucc. A vezérléseket meg ESP32-vel meg lehet oldani wifin át.

keri

HomeAssistant-ba a NodeRed is integrálható [#vigyor] sőt ajánlott is mert a saját logikai programozó felülete eléggé nehézkes.
Bár őszintén amit most elmondtál abból csak a kötőszavakat értettem [#vigyor]
(persze felületesen értem, de használni nem tudom az MQTT-t meg hogy mire jó ez konkrétan)

keri

Passz. Nem ismerem a szabványokat. Azokban van leírva minden hogy kéne hivatalosan.

A villanyórához közel, a fővezetéki sorkapocsba célszerű bekötni, vagy a lakáselosztóba az elosztás előtt, külön nullát is megszakító kismegszakítóval, valamint egy szakaszoló kapcsolóval és túlfesz védelemmel az inverter mellett. De azért ez komplexebb szakma annál hogy kommentekből megtanulhasd.

horcsab

Én is próbáltam az OpenHab-ot, nekem nem jött be. Aztán ráleltem a node-redre. Rengeteg kiegészítő van hozzá, igaz kicsit szokni kell. (némi programozói véna jó van, de ha nincs is meg lehet tanulni)
MQTT - rövid üzenetküldésre használható, kevés erőforrást igénylő protokol, IoT eszközök használják. Nekem a termosztátok ezen keresztül vezérlik a fűtést, a Rpi-vel.
Ezen kívül a napelem logolást illetve felügyeletet is ez látja el (Fronius inverter).
A hőszivattyút, illetve a klímákat is ezen keresztül is tudom vezérelni távolról.
A kezelőfelületet is szépen meg lehet csinálni, a node-redből.
(Openhab alatt nekem sok bajom volt vele, többször nem működött)
Grafana - grafikonok látrehozása illetve adabázisból való megjelenítésre használom. (Influxdb adatbázisból dolgozom).

Ezek mind egy Raspbery 3B futnak!

frob

Köszönöm ezt is meg a többiek hozzászólását is, alakul a kép!