Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Igen, csak ezek egyike sem szabványos Magyarországon. Németeknél fura mód lehetséges használni. [#nemtudom]

Másik hátránya a napelemmel egybe épített inverternek, hogy a napelem elég jól melegszik ha süt a nap, amit az inverterek sem szeretnek, de alapvetően szerintem is jóval egyszerűbb lenne az egész rendszer, ha minden tábla ilyen mikrogrid invertert tartalmazna.

PSoft

Hogy szabványos, nem szabványos, azt én nem tudom, de...
Kollégám az elmúlt évben telepített/telepíttetett ilyen -inverterrel egybeépített- panelekkel rendszert.
Magát a gyártót/típust sem tudom, de nem volt semmilyen gondja engedélyekkel, eonnal, "hatóságokkal".
Él és üzemel az oda-vissza rendszere.

re8jzm80a

Köszönöm mindenkinek a részletes választ.
Valóban híanyos volt az alap értékek megadása.
Ahogy írtam 2 string van és összesen 8kw napelem(2×10)
Mindkét string 10db sorba kötött panelt tartalmaz.
Vmp 31,2volt
Imp 13,13Amper
Inverter 450 voltig Mppt és  5,5Kw-os.

remrendes

g89ketty

Ez így van! A lényeg, hogy az áram négyzetét kell szorozni a terhelőellenállással, amibe beletartozik a vezeték is mint a terhelőellenállás soros tagja. Szakmai vitában nincs helye presztizskérdésnek, tények vannak.[#pias]

Szalai György

g89ketty

Mert egyennél nincsenek az effektíven túllövő áramcsúcsok, amit ráadásul négyzetre is kell emelni.[#pias]. Most megyek és integrálom stampedlimet.

g89ketty

Várom a szakmai hozzászólásod, mert én tanulni járok ide.

Szalai György

Hát. .. Őőő... Szakmai?
Sajnos nincsennek szakmai ismereteim a stampedli integrálását illetően.
Ha csak nem számít annak az az örök érvényű bölcsesség, hogy: Félig berúgni kidobott pénz.
Ezzel boldogan hozzájárulok, a szakmai fejlődéshez. De nem itt. [#vigyor2][#wave]

g89ketty

Majd a káposztafeszten[#integet2]. Én még nem személyeskedtem (de már kaptam), és nem minősítettem senki szakmai ismereteit, mivel az enyém is szúkös, azért vagyok itt, hogy bővítgessem. Üdv:Sándor

laca

Mea culpa ! Mea culpa ! Az excel nem bűnös ! Én etettem meg olyan képlettel, hogy elvárt eredményt hozza ki ! Bocs, excel, bocs mindenki !

ajpwg6jrn

Sándor, ebben az effektív és egyen témában nincs igazad.
Fogadd el hogy az effektív értéket megegyezik azzal az integrállal (görbe alatti terület) ami a DC szintet adja.
És hogy érthető kegyen az ok:
Az energiát  mindig a görbe alatti terület értékeinek szorzata adja. (Feszültség, áram, idő)
Viszont mondok én is egyet, amiből megérted a miértet.
Vedd a kétutasan egyenirányított 100Hz-es szinuszjelet.
Ezen húzz egy vizszintes vonalat Umax/gyök2-nél (Eff érték)
Ha ez megvan, akkor az egyik szinuszhullám egyik felét függőlegesen felezd el egy vonallal.
Majd ezt a két felet felülről forgasd be a vonal alatti terület mellé.
Ha ezt mindegyikre megismétled, akkor az effektív  vonallal együtt fog futni a terület. Vagyis a hatásos teljesítmény.
Abban igazad van hogy AC-nál a kábelek kapacitása miatt mindenképp lesz meddő, ami DC-nél nem jelentkezik.
De ez otthoni körülmények között nem számottevő, elhanyagolható.
Remélem érthetően írtam le.

ajpwg6jrn

Gondolj bele, ha igazad lenne, akkor miért írnák rá a jobb DMM-ekre hogy True RMS.
Hiszen ha az effektív érték nem lenne ilyen értelemben értelmezhető, a gyakorlati számításokhoz használható, akkor fölösleges lenne mérni.
Pont az a lényeg hogy az egyszerű felhasználónak ohmos terhelés esetén csak meg kell szorozni a műszeren leolvasott értéket és az áramerősséget.
Így már jó közelítéssel tudja a felvett teljesítményt.

ajpwg6jrn

jani300

Vedd a kétutasan egyenirányított 100Hz-es szinuszjelet

Na ebből volt egy hosszú vitám Lajossal .
Konkrétan hogy a Graetz , és a kéttekercselésű kétdiódás nem egyenértékű veszteség szempontjából .
A legvégén hozta elő az áram négyzetét .
Nem tudom kinek volt igaza , de majdnem megütött a guta :)