Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

IdézBár a 2 tonna beton olcsóbb mint egy ekkora akku

És kb ugyanannyiszor kevesebb hasznosítható energiát tárol mint az akku.

Gondolod, hogy többezer tonnás betontömböket süllyeszteni-emelni többszáz méter mélyre - az annyira egyszerű? Van egy viszonylag szűk lyuk - az akna. Jó esetben függőleges és még nincs teljesen elárasztva vízzel. A vízszintes vágatok nyilván semmire nem használhatók. Ott a további aknákhoz (víz-víz-víz) családi ház méretű motorokat, és a hasonló méretű többi összes szüksége mechanikai kacatot sem lehet tovább vinni.

De majd a jogász és közgazdász végzettségű politikusok eldöntik, hogy meg lehet-e valósítani. Elvégre a brit tudósok - és szorgalmas ausztrál tanítványaik megmondták, hogy lehet - sőt kell!

Sötétzöld agyrém  [#zavart1]

keri

Nem figyeltél. Tároló kapacitás ekvivalensen vizsgáltam az árát.
Illetve a cikkben szereplő rendszert sem érted.
Ez egy daru, ami elkezdő felépíteni kezelhető méretű betonkockákból egy tornyot, ezzel növelve önmaga magasságát, merítéskor meg lebontja magát. Műszakilag nincs semmi különleges benne, amire ne lenne jól bevált technológia.

Nem mondom hogy hiszek ebben a megoldásban, de azért érdekes.

Rabb Ferenc

Végre valamiben egyetértünk: én sem hiszek ebben a megoldásban, de azért érdekes.

keri

Ezzel teljesen egyetértek. Ugyan ezt már több forrás is többször megírta.

Ugyan akkor (bár a jövőbe nem látok) a hidrogén technológiának várhatóan lesz jövője. Nem a személyautókban, (vagy csak marginálisan) de az iparban sok helyen pótolhatatlan alapanyag, és iszonyat sokat használnak belőle, főleg földgázból előállítva, ami nem ződ, de egyenlőre nincs jobb.

Az akku jó, de szezonális tárolásra alkalmatlan, illetve irracionális költség és fizikai méret lenne.
Ha közel 100%-os megújuló energia használat a cél, akkor pár napra elegendő akkus pufferrel, és napelem teljesítmény túlméretezésével fedezhető télen is, kevésbé irracionális műszaki és költség vonzattal.
Nekem pl. kb. 20kWh akku, és 14kWp napelem teljesítmény kellene hogy teljesen önfenntartó legyek. Nem olcsó, nem számítanék arra, hogy valaha is megtérül egy ilyen beruházás a jelenlegi árakon, de teljességgel kivitelezhető, és kifizethető.
Viszont előbb utóbb gazdaságilag is lesz értelme, és akkor a téli viszonyokra való méretezés miatt, nyáron iszonyat sok energia felesleg lesz, amire nem lesz elegendő akkumulátor, meg fogyasztó.
Na ekkor ezzel a sok felesleges energiával lehet hidrogént termelni, olcsóbban mint földgázból. Mert ugye senki nem gondolja hogy csak a ződség miatt el tudna terjedni ez.
Amíg van olcsóbb megoldás azt fogja használni az ipar.

Béni

"Tudom, tudom, hogy a hidrogén az ipar számos területén nélkülözhetetlen a hegesztéstechnikától a konyhaművészeten át (margarin) a hajfestésig."

Igen, a hidrogén-peroxid tartalmaz hidrogént, bár a szőkítésben nem ő a főszereplő. [#nyes]
Az ilyen "szakemberek" kezdenek nagyon elszaporodni ...

Rabb Ferenc

keri

jani300

Nincsen valami jó videótok hogy mi a konkrét különbség a hűtő-fűtő és a sima klíma közt ?
A gyakorlati megoldás különbsége érdekel .
Az elvet nem kell feleslegesen magyarázni .
Miért -miért , hát azért hogy érdemes e megfordítani egy normál klímát ,mert az ugye már ingyen is van :)

jani300

remrendes

Ebbol a mennyisegbol hany napig tudnal ellenni? Nekem egy viszonylag alacsony energiaigenyu hazam van epuloben (az idei telen 16 fokot tartva 18.000Ft-ot fizettem eddig es a fodemszigeteles meg nincs fenn), de ettol sokkal nagyobb meret jott ki, hogy uzembiztos legyen.

keri

Van egy klímás ismerős. Mondja hogy a rezsidémon óta sok ilyen kérdés éri őt, és már előre röhög, mert senki nem hitte el hogy nem működik, volt akinek adott is régi klímát játszani, de utólag mindenki rendelt tőle egy rendes hűtő-fűtő klímát.

Ugye elvi különbség nincs túlzottan, de a méretezés a nem mindegy. Hőcserélő hőviszonyai a nagyon nem mindegy. Erre kell optimalizálni egy kompresszoros hőszivattyút, meg a munkagázt is.

Vagy ami működhet, ha csinálsz egy stirling motort, valami régi 90fokos V2-es motorblokkból, felpumpálod levegővel minél nagyobb nyomásra, és ott mivel nincs fázisváltás a munkaközegben, gyakorlatilag mindegy milyen hőmérsékleten üzemel, bár gyanítom a hatékonysága és fűtési teljesítménye meg sem fogja közelíteni a modern klímákét, mert azoknál iszonyat rámentek már a legapróbb részlet hatékonyságára, és optimalizálásra.

keri

Amikor simán csak tervezget az ember, könnyen elszalad vele az álmodozás és túlméretezeés, hogy "üzembiztos 100%-os legyen" de a gyakorlatban egyrészt nem kell 100%-osnak lennie, másrészt nagyon sok optimalizálási lehetőség van.

Nekem fűtéssel együtt 8órán át vitte a házat a 11kWh-s akku, amiben jó nagy ráhagyás van, mert nincs kész az akku managment, így akku kímélés miatt elég alacsony feszültségig töltöm csak fel. Nem tudom mennyi a valós használt kapacitás.

Napi átlag fogyasztásom 11-13kWh.

keri

Sajnos baromi nagy alkatrész hiány van, október óta várok egy halom cuccot, mint 2NO+2NC kontaktorokat az átkapcsoláshoz, kézi 4P 1-0-2 váltókapcsolót. De egy rohadt rPI-t sem lehet kapni, bár az akad itthon.

Szerintem vagy mindent ukrajnában gyártottak, vagy egész európa egyszerre kezdett pont olyan rendszert építeni mint én. [#nemtudom]

2f428kduf