Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

7cim5mm0

Okosmérő... :)

Gyerekcipőben jár az egész. A nyugati megoldás se túl okos, pont a megújuló csúcsidőszakában dobja le a hálózatról a kis erőműveket.Van ezzel kapcsolatban még mit fejleszteni ahhoz képest, hogy csatlakozunk a hálózatra, és "zöldek" lettünk.

(Bár az egész "villamosítás" is csak egy szép maszlag amíg a hálózatba táplált energia előállítási hatásfoka 25-40% körül mozog. Zöldebb, helyben. Nagyjából ennyi.)

zozo

Köszi, ez érdekes leírás.

Eszembe jutott, hogy tőlünk ugye jóval nyugatabbra 86 éve megépült megépült egy vízi erőmű (Hoover-gát), ami a mai napig az eredeti berendezésével működik, 2000 MW teljesítménnyel, ami megfelel a paksi erőmű max. teljesítményének. Szabályzása egyszerű és biztonságos.

Persze volt nekünk is egy vízi erőművünk, a Bős-Nagymarosi, ami 720 MW teljesítményt nyújtott, békésen, csendesen.  

Érdekesség képpen mutatok pár telefonos képet (fiam fotózta), a 86 éve működő vízi erőmű  turbináiról meg egy generátor éppen zajló felújításáról. 16 db turbina működik, a generátorok darabja 130 MW teljesítményű.

Bencze András

Magyarázza már meg nekem valaki, miért csinálnak sokan akkus energiatárolást? (nem sziget üzem esetén is) Lehet olyan fogyasztási/mérési kombináció, amely esetén hasznos/egyszer megtérülő lehet az energiatárolás? (Hobbi, és autóról leesett akku esetét vegyük ki.)

gaspa

Nekem régóta van 7.5 kW-os visszatáplálós rendszerem ami több mint 3 éve már megtérült,év elején csináltam egy 3.5 kW-os hybrid rendszert amit említesz,14 kWh lúgos akkuval,kizárólag biztonsági okokból(miután a "nemzetközi helyzet fokozódik").Ha valaki mindig olyasmit akarna vásárolna,ami megtérül,ma nem lenne semmilye.

keri

Kik azok a sokan?
Én csak "hobbi, és leesett akkus" megoldásokról hallok, az igaz hogy belőlük sok van.
Egy 12milliós rendszer természetesen soha nem térül meg.
De nekem pl napelemmel együtt 3milliós viszonylag jó eséllyel meg tud térülni, annak ellenére hogy hobbi/üzembiztonsági projekt.

Bencze András

Sokan: Eu másik fele. A kérdés inkább azt feszegetné, van-e olyan forgatókönyv (rendszerösszeomlást leszámítva) ami ezt indokolhatja.

keri

Nekem az az elvem, hogy reméld a legjobbat, de készülj fel a legrosszabbra.
Azaz, ha nem lesz rosszabb a helyzet, akkor én ugyan úgy fogok élni, akkor is, ha elköltöm a pénzem akkus rendszerre, nem fog hiányozni az ára túlzottan.
Ha viszont romlik a helyzet, akkor a most elköltött pénznél sokkal többet fog érni.

Tehát akkor megtérül, vagy nem? Érdemes vagy nem?

Ez mindenkinek az egyéni anyagi helyzetétől, és mentalitásától függ, mit tart jónak, megtérülőnek.
A lapostévé és iPhone sem térül meg soha, mégis megveszik, mert ad egy olyan szolgáltatást, kényelmet, szórakozást, ami miatt megéri annak aki megveszi.

2vkx6unz

Van ilyen ok. Ha nincs mesterségesen alacsonyan tartva a villamosenergia ára. Ha itthon a lakosságnak is a piaci árat kellene fizetnie teljesen másképp alakulna a matek...

keri

kijy8hc3f

Tisztelt Fórum.
Boldog uj évet kivánok mindenkinek, érdeklődni szeretnék, hogy fronius inverterek teljesitményét mi módon lehet számitógépre vinni?
 3 darab inverterem van 1 Galvó (2 kW9 és 2 primó (4-4 kW).
Szeretném gejeleniteni a teljesitményt egy számitógépen. Ugy tudom, hogy valami wifi kártyát kellene beletenni, de ilyen kártyát sehol nem találok.
TAláltam egy Datamanagement megnevezésű kártyaszerűséget, aminek darabja 100 e felett van - ez lenne a megoldás vagy tud valaki  kedvezőbb olcsóbb megoldást javasolni.

Minden tájékoztatást előre is köszönök.

Üdv. Jenő

2vkx6unz

Csak feltételezem, hogy az a cél, hogy napi/havi/éves termelést monitorozz és a fogyasztásodat , energiatárolást stb. ennek megfelelően tudd optimalizálni.
Nem ismerem a berendezést és annak a képességeit, szóval abban nem tudok segíteni.
Azt sem tudom, hogy egy vagy 3 fázisúak-e a berendezések.
Az egyik módszer az lehet, hogy egy-egy fogyasztásmérőt éptesz be a berendezések elé és az méri a megtermelt energiát, persze ez legyen egy digitális, adatkimenettel ellátott eszköz.
Vagy lehet az ad-vesz órát felhasználva rögzíteni a visszatáplált energia mennyiséget - igaz itt nem tudod majd mennyi a az adott időszakban a fogyasztás, de az optimalizáláshoz lehet segítség mert látható lesz mennyi a visszatáplált energia és már ezzel is lehet valamit kezdeni.

esetleg érdemes lehet az invertereket egy inverterre cserélni ami képes ezeket az adatokat szolgáltatni, igaz ez lesz a legdrágább megoldás és még az sem biztos kivitelezhető-e.

Miért van amúgy 3 inverter? Mi a célja a mérésnek?

2vkx6unz

Közben megnéztem mi van a Froniusnál.

a Galvo dokumentációja alapján egy USB-s pndrive-ra lehet menteni az adatokat és többek között egy  .CSV fájlban tárolja amit egy excellel vagy más táblázatkezelővel ki lehet olvasni és onnan már olyanra alakítani amilyenre szükséged van.

Szóval 3 darab USB pendrive lesz a legolcsóbb megoldás... és az inverterek rögzítik a termelést. A doski alapján 5 perces periódus esetén 7 hónapig 15 perces periódus esetén meg 3x ennyi ideig, de gondolom évente azért legalább feldolgozod az adatokat...

A másik invertert nem néztem meg, de feltételezem azok is tudják ezt és nem kell adatkártyát venni. Ugyan az is írja, hogy elsőnek tettek Wifit az eszközükbe, de erről a doksi nem ír... meg az adatmodul képességeiről sem, lehet az külön dokumentumban van.

Rabb Ferenc

Szalai György

Nem a gravitáció az igazi mozgatórugó, hanem a haszon.

keri

Ha elég sok a tömeg és magasra tud építkezni, akkor működik.
Ugyan úgy ahogy a víztározós energiatárolók. Ott is az iszonyat mennyiség a lényeg.

A fórumon csak a 10-20méter szintkülönbség, és 1-2 tonna tömeget röhögtük körbe, mert 20méteren 2 tonna helyzeti energiája 0.11kWh

Bár a 2 tonna beton olcsóbb mint egy ekkora akku, de a kiegészítő berendezések költsége kis méretekben egészen biztos hogy nem éri meg az akkuhoz képest.
Nagy méretekben már ezek költsége elhanyagolható, szóval a jó öreg excletábla dönt szerintem.