Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Feltehetőleg nem ezt olvastad. A transzformátor szimmetrikus eszköz, mindegy hogy melyik oldalát táplálod, mindkét irányban alkalmas az energia átvitelre. ( Igazából ez már a kisiskolában is tanított ismeret. )

jani300

TBS-TEAM

Szólni kellene az EON-nak, hogy lehet nem éri meg feltranszformálni 20KV köré. [#eplus2][#eplus2][#eplus2]
József

2f428kduf

Transzformátorok párhuzamos üzeménél az egyes trafók fázistolására is ügyelni kell. Annak is ugyanakkorának kell lenni!!
Különben megindul a himbi-limbi.

keri

Persze hogy túlzás, de ha megnézed a villanyszámlát ezt hazudják rá a piaci árra [#vigyor]

keri

A napelemes inverterek, 250V-on, vagy alatta, tiltanak le. Az  meg a hivatalos +10%.ba belefér.
Gyengébb hálózatokon ez már probléma volt, de emiatt értelmetlen volt betiltani országos szinten. Ahol ilyen gond volt, ott eddig sem adtak ki több engedélyt.

jani300

A veszteséget , feszültség csökkenést lehet úgy demonstrálni amit írtam .
Nem párhuzamos üzem .
Csak a szekunder van párhuzamosítva a primer nem .
Az egyik primert megtáplálva , a két szekundert összekötve , a másik primeren kisebb feszültség fog megjelenni ,két teljesen azonos trafót feltételezve .
Természetesen a trafón a primer és szekunder oldal megfordítható ,visszafele is tud táplálni .
De !
A voltonkénti menetszám ,kis mértékben ugyan , de eltérő a primer és a szekunder közt .
Az energiaszolgáltatók trafói nem visszatáplálásra készültek .
Természetesen működik a visszatáplálás de minél több trafő van a körben ,elvben mindig jobban emelt feszültséggel kellene táplálni a bemenő oldalt .
Arról már ne is beszéljünk hogy terhelés függvényében van feszültségesése a szekundernek , üzemi körülményeket feltételezve is .
Most ezek után szeretnék több tarafón ét Kínába elküldeni a  napelemmel termelt energiát ,ami pár százalék feszültség emelés hatására működne .
Hát szerintem a trafók fizikai tulajdonságai miatt nem fog ez működni , ezért írom harmadszor hogy helvben a szekunder hálózaton kellene elfogyasztani , mert már a trafók áttételi veszteségei miatt is lefogja korlátozni az inverter a termelt feszültséget .
Talán látszik a hozzászólásból hogy annál többet tudhatok a dologról mint hogy mennek az eltronkák :)
Meg hogy visszatérjek az induláshoz ....
Hogy ugrik át az az elektronka a trafón .ha nincsen is fémes összeköttetés ?  :)
De ezt másik hozzászólásra írom ,csak már bosszant hogy olyanokat írtok amit soha nem állítottam .
Aki ósszeköt két trafót párhuzamosan úgy hogy szembe dolgoznak ,hát hajrá ,lelke rajta :)
[#wave]

remrendes

Nem is tiltottak be orszagos szinten, csak valoban el fogjak biralni, hogy az adott trafokorzet elbirja e telepitendo napelemet.

simarex

két 3 fázisú trafót akkor érdemes a szekunder oldalon összepárhuzamosítani ha egyformák (dropp, órajárás, terhelhetőség........)ha valamelyik nem teljesül abból probléma lesz, az inverterek feszültségét pedig a felhasználó állítja be, mivel a gyári paraméterekbe bele lehet nyúlni az enyém mindig termeljen ezért meg is emelik.

jani300

Milyen szintig állítható ?  
És ki viszi a balhét ha a szomszéd eszközei tönkremennek ?
A tarafó csak példa volt ,egy egyszerű ,látványos példa ,a vitázónak .

jani300

Mondjuk két 100 VA es 230/24 voltos trafóra gondoltam szemléltetni ,hogy van feszültségveszteség a fel és le transzformálás miatt .
De nem tudom ,vagy én írtam rosszul ,vagy nem akarjátok érteni .

jani300

Van egy mindent is tudó digi villanyórám ,megnézem most mennyi a feszültség itt .

jani300

A görcs álljon a putriba ! Nem találom ! Pakoltam ....
Pedig jó játék lett volna , majd előkerül .
De azt megmértem a digi hőmennyiség mérővel hogy 13 fok ,van ,
Annak is csal pár tizedet a két érintkezője egymáshoz képest .......

ezsolt74

De akkor miért nem táplálnak vissza a nagyfesz hálózatba akkor,mikor a sok napelemtől már jelentős túlfeszültség (253V) keletkezik, és már lekapcsolnak a napelem inverterek? Mindenhol azt mondják, hogy a napelem által termelt áramot, csak az adott trafókörzetben lehet elhasználni.

Rabb Ferenc

IdézMindenhol azt mondják, hogy a napelem által termelt áramot, csak az adott trafókörzetben lehet elhasználni.

Ez nettó hülyeség. A transzformátor nem irányfüggő! Nem érdekli, hogy melyik tekercsét minek nevezik. Amit az egyik oldalon betáplálsz, az a másik oldalon a menetszámok arányában megváltozva jelenik meg (mínusz a veszteségek). Ha a szekunder oldalon 400/230V helyett 440/253V feszültség van, akkor az a primer oldalon már 22kV.

A vezeték az átfolyó áramtól nyilván "nem kopik" csak melegszik, tehát veszteség keletkezik. Hosszabb vezeték > nagyobb veszteség. Ezért célszerű a megtermelt energiát a "közelben" felhasználni. De ha ez nem lehetséges akkor a betáplálást kell korlátozni a berendezések (szolgáltatói és fogyasztói oldalon egyaránt) bekövetkező károsodásának elkerülése érdekében.