Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Ez igaz volt kb. 3 évvel ezelőtt. De a Covid miatt nagyon sokan (nyilván az "irodisták") home office-ban kezdtek dolgozni. A cégek meg rájöttek, hogy ez termelékeny és sokkal költségtakarékosabb, mintha hatalmas irodákat kellene bérelni/fenntartani. A dolgozóknak is jó, mert nem kell utazással tölteni napi több órát, és otthon lazábban oszthatják be az idejüket, nem kell megfelelni a céges elvárásoknak öltözködésben, viselkedésben. A cégeken múlik, mennyire tudják a "lógást" ellenőrizni/tolerálni.

jani300

Ez is félevezető adat !
Ebben benne van az ipari fogyasztás .
A lakosságot ellátó hálózatra dolgoznak azok a napelemek amikről beszélünk .
Ott egy körzet trafója 250 KVA es volt álltalában amit láttam .
A helyi vágóhídé 1 MVA ,DE ABBÓL KETTŐ .
Látszólag igaz amit írsz , de mégsem .

jani300

Légyszíves ne nézzél már madárnak !
Nem ugyanarra a kisfeszültségű hálózatra dolgoznak .
A primeren keresztül tudnák felvenni ,de nem hiszem hogy szükség lenne rá hogy részletezzem a veszteségeket .

jani300

Ok ! Használ otthon egy számítógépet, talán néha még nyomtat is .
Jó betonos szakember vagy , de itt másról van sz ó :)
És ezért egyben , rögtön elnézést is kérek :)

Csuhás

Ilyen magasra nem megy fel a hálózati feszültség, mert valamennyi engedélyezett inverter már jóval előbb letilt. (Hirtelen nem találtam adatot de valahol 250..260V között lehet a határérték. )

jani300

253 VOLTRA EMLÉKSZEM ÉS PÁR HOZZÁSZÓLÁSSAL LEJJEBB OTT IS VAN . Más is ezt írta régebben aki benne van az erősáramú szakmában .
De ma megint túl sok voltam :)
De befejezem mára .
Békés ,boldog karácsonyt kívánok mindenkinek !

RJancsi

Nincs miért elnézést kérned. De kimutatható, hogy a Covid óta jelentősen megnőtt a lakossági áramfogyasztás és nem kis részben a home office miatt.

TBS-TEAM

Én még nem láttam külön hálozatot a lakosságnak és az iparnak.
Extrém példa:
Van egy trafó a lakosság számára.
1 lakossági fogyasztó van rajta.
Van napelemrendszere 20Kw.
Süt a nap visszatáplál a rendszerbe 20KW-ot.
Az a buta trafó betolja a közpponti rendszerbe a megtermelt
teljesítményt és azok a buta elektronok nem válogatnak.
Bárki is legyen a fogyasztó ipari vagy lakossági mindegy
ott fognak munkát végezni ahol éppen fogyasztás van.
Nem számít a távolság (veszteségeket nem nézve). [#kacsint]
József

PSoft

IdézCsakhogy ez előre látható volt.
Hát...igen!
Tudta is mindenki, aki érintett...
És láss csodát...
Elcsattant az ostor és hol? megint a végén.
Tisztesség ide, tisztesség oda, ez így van...amióta világ a világ.

jani300

Jól van ,erre még válaszolok ,de legyen karácsony utána .
Trafó körzetek vannak .
Hogy egyik trafókörzetből át táplálj a másikba az már két trafó vesztesége . Plusz a vezetékek .
Ezt feszültség emelésen kívül mivel lehet még legyőzni ?
Még messzebbre plusz még két trafó , nem annyira egyszerű hogy a trafó tud oda vissza .
Mire távvezetékre kerül legalább 3 trafó , és ugyan ez a fogyasztó oldaláról is megvan .
Én így látom .

TBS-TEAM

A trafók és a vezetékek vesztesége állandó nagyjából,
ha a szolgáltató felől jön akkor is ha a napelem rendszer felől megy
a központi hálozat felé akkor is.
Elegendő csak a feszültség emelés mert akkor azok a
buta elektronok az invertertől a hálozat trafói felé áramlanak,
és ha annyira nincs fogyasztás a közelbe csak 3 trafón keresztűl akkor át fognak menni
3 trafón és x km vezetéken, egy pár huncut elektron elkoborol a szigeteléseken keresztűl is,
de nagy része oda fog érni ahol fogyasztás lesz.
A villanyórád meg azt méri mennyi indult el ha
betáplálsz.
Ha meg fogyasztol azt, hogy mennyi ért oda hozzád.

Kellemes karácsonyt. [#integet2]
József

jani300

Van két teljesem egyforma trafód ?
Kösd párhuzamosan a szekundereket, és az egyik primert megtáplálva mérd meg a másik primer feszültségét , ha van különbség a két primer érték közt ,akkor arról próbálok írni .
Az egész abból indult ki hogy trafó nélkül érdemesebb elhasználni ,szinte helyben .
De jól van , nem tudjuk meggyőzni egymást .

jani300

A villanyórád meg azt méri mennyi indult el ha
betáplálsz.
Ha meg fogyasztol azt, hogy mennyi ért oda hozzád.

No itt a kutya elásva , ha Kínába akarnád küldeni , elveszne az egész kis nevetséges erőműved munkája veszteségre .
A szolgáltató viszont fizet mert termeltél ,még akkor is ha a hálózati veszteséget sem fedezi .

re8jzm80a

Sajnos az nem igaz hogya villanyóra azt méri amit Pistikétől kaptál és elfogyasztottál.
(A veszteség sem tekinthető állandónak.Páratartalom hőmérséklet stb...
befolyásolják)
A legtöbb esetben azt a szolgáltatónak ki kell egészíteni pontosan a veszteségek miatt.
A villanyóra végül azt fogja mérni.

ezsolt74

Én mint ha valahol olyat olvastam volna hogy a trafók nem tudnak a nagyfeszültségű rendszerbe visszatáplálni.(persze ez is biztosan megoldható lehetne) A 250V-ról mondjuk 20000V-ra nem tudom hogy megérné-e feltranszformálni.