Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

re8jzm80a

Mi a véleményetek a következő kérdésről:
Adott egy jelenleg üzemelő szigetüzemű rendszer. A napelemek a háztetőn  vannak, az inverterek pedig a garázsban. Az egységeket 65 méter hosszú 6mm2-es solár kábel köti össze.
Véleményetek szerint számottevő-e a teljesítmény veszteség és érdemes lenne-e az invertereket átszerelni a házba? Technikailag nincs akadálya.

Szalai György

Az invertereket mostanában a napelem táblákhoz lehető leg közelebb szerelik. Van, hogy a padlástérbe, vagy a lapostetőre, de még nagyon nehezen megközelíthető helyekre is.
Valószínűleg nem elektromos okból, hiszen a nagyobb feszültségű oldalon lehet kedvezőbb vesztességgel szállítani a villamosenergiát.
Azt gondolom, (de nem tudom) hogy tűzvédelemmel és kivitelezői felelősségvállalással összefüggő oka lehet.
Hogy szolár vagy nem szolár kábel az veszteség szempontjából mindegy. Ha tudjuk a rendszer max. feszültségét és/vagy max. áramát/teljesítményét, akkor könnyen számolható a 2x65m 6mm2 Cu vezetéken lévő vesztesség.

RJancsi

Az álmoskönyv (és a fizika) szerint egyenáramot nem célszerű hosszú vezetéken vinni, különösen ha nagy áramerősség is társul hozzá. Én minél közelebb raknám az invertereket a napelemekhez. Ugyan nem sok ellenállása van még 65m 6mm2-es vezetéknek sem (kevesebb, mint 0,2 Ohm) de minek melegíteni az udvart ha nem muszáj.

szf

Akkumulátor is van?
Mert, ha igen akkor annak elhelyezése és kábel hossza az irányadó.
Tűzeseti kapcsoló telepítése ilyen PV vezeték hosszan kötelező.

re8jzm80a

Én is ezt olvasom mindenhol és ezért is tettem fel a kérdést de a valódi okát nem tudom.

re8jzm80a

Kb 10 volt esést mértem a kábelen. Max 12 amper áramom van kétszer. Mérek egy hőfokot is ha kisüt a nap.

re8jzm80a

Akku is van.
Közvetlen az inverterek alatt.
 Van egy Shut down gomb az adat feldolgozó egységen amivel az összes panelt le lehet kapcsolni. Így panel szinten áramtalanítható minden. Ez szerelésnél is nagyon hasznos volt.

szf

szf

keri

Vesztségek számolhatóak. P=R*I^2, U=R*I, valamint a réz fajlagos ellenállása 0,0178ohm*mm/m

De ha nincs kedved számolgatni.
Napelemek 1000V-ig el tudnak menni, de 4-500V még általános rendszer feszültsét, tehát a 6mm2-es dróton jó eséllyel kisebb veszteség van mint a 230V 2,5mm2-en.

Azonban a hálózattól független napelem és akku DC áramát a lehető legrövidebb úton kell vezetni, mert ha begyullad az ív az nem alszik ki, amíg nem jön egy felhő, vagy nem merül le az akku.

Ezért ajánlott a napelemek közvetlen közelébe tenni az invertert és az akkut a lehető legkisebb távolságra egymástól, de védett és lehetőleg temperált, de mindenképpen időjárás védett helyen, és inkább az AC 230V-os feszültségre rátenni egy 4-6-10mm2 keresztmetszetű vezetéket a veszteségek csökkentésére.

Mellesleg a 65méter*6mm^2 vezeték pár ellenállása 0,3856 Ohm
Azaz 10Amper esetén 38W a vezetéken a veszteség a rendszer feszültségtől függetlenül.

keri

Tűz és érintésvédelmi okai vannak.
Ugyanis ha áramtalanítod a hálózatot, akkor a napelemek vezetékén még ott maradhat a feszültség. Ezért csak meghatározott rövid távon lehet vezetni előírás szerint. Jellemzően olyan távolságba ahol még egyértelmű hogy az a vezeték az inverter és a napelem között mihez tartozik.

Vannak erre tűzvédelmi DC leválasztók, amik figyelik a 230 hálózatot és ha megszűnik, akkor leválasztják a napelemeket a hosszú vezetékről. Viszont az 1000V-ra alkalmas DC motoros leválasztó kapcsolók jellemzően 150ezer forint körüli áron vannak, legolcsóbb esetben is, ezért ezt igyekszik mindenki megspórolni.

keri

Azt elfelejtetted a vezeték számításnál, hogy oda vissza megy a vezeték tehát a távolságot duplázni kell a hurok ellenállásnál.

6mm2-es vezetékpárt 65méteren, 230V-al, 1% feszültség eséssel 6Amperig lehet vezetni, de ami ebben az alkalmazásban irányadó 3% feszültség eséssel 18Amperig lehet használni.

keri

Ha áramtalanítható a napelem, akkor mindegy milyen hosszú a vezetéked. Célszerűbb a magasabb feszültséget vezetni.
Viszont a megszakító kapcsolót a ház falára kell elhelyezni jelölve jól látható helyen, vagy a villanyóra szekrényben. Esetleg a hálózati áramtalanítással kell vezérelni, hogy amikor a tűzoltó lehúzza a főbiztosítékot az utcában akkor a napelem se rázza meg.

RJancsi

Nem felejtettem el, de az eredeti hozzászólás azt írta, hogy az egységeket 65 m vezeték (és nem vezetékpár) köti össze. Persze lehet, hogy bazi nagy a telek de ritkán találkoztam olyannal, hogy a garázs 60 méterre legyen a lakóháztól. A 30 m is elég húzós pl. ónos esőben, de mégiscsak hihetőbb.

keri

Igazad van, csak a tapasztalat azt mutatja hogy az emberek 99%-a a vezeték alatt vezetékpárt ért, és elfelejti hogy dupla az áramút.