Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

re8jzm80a

Ha jól értem akkor inkább biztonsági okai vannak mintsem a veszteség a mérvadó. Az áramtalanító nagy piros gomb az inverterek(kínai powland)alatt van.
Az érdekes hogy pont tűzvédelmi okok miatt került a garázsba a rendszer. Ott mégsem okozna akkora kárt ha tűzeset van.

re8jzm80a

remrendes

Szalai György

RJancsi

Nem feltétlen éri meg 60 m-en pár kiloVoltos DC hálózatot kiépíteni.

g89ketty

Volt már itt téma az egyen-váltó átvitel. Továbbra is tartom, hogy azonos áramot váltóban nagyobb veszteséggel lehet átvinni. Földkábelnél a kapacitás + növeli a veszteséget.[#pias]

ajpwg6jrn

Milyen feszültség és áramtartományra gondolsz, csak hogy ne a levegőbe beszéljünk. Tényleg kíváncsi vagyok.
Egyébként a saját házunkban én is DC (változó feszültségszintű) gerinchálózattal tervezek opereálni.
Jelenleg minden szobába lemegy 6-os vezetékeken a DC is. (5-30VDC)
Az áramerősség függvényében emeli fel a gerinchálózat a feszültségét.
Ehhez persze kell az is hogy minden egyes kütyü, ami ezen lóg DC-DC konverterrel induljon.
Az eddigi kisebb tesztek szerint ez így elég jól működhet és kütyünként, uA-es áramfelvétellel elvan a rendszer. Ami így még 100 kütyüre vetítve se magas stand-by fogyasztás.
A változó DC feszültség pedig a DC-DC bemeneti feszültség és hatásfokának változása miatt van.
Bár gondolkodtam már rajta hogy megéri-e vesződni ezzel vagy sem. :D

g89ketty

A váltóáram szinuszára  vonalzóval húzd meg az effektív értéket, ami ezen túlnyúlik az + veszteség az egyenhez képest, négyzetesen. Azt mondják, hogy az órák nem mérik a meddőt. Az viszont melegíti a vezetékeket, ami teljesítmény már nem meddő, tehát mérhető nem? Várom a szakik véleményét, hogy érdemes-e kondizni?[#pias]

simarex

Az órák tudják mérni a meddőt is.Háztartási szinten nincs akkora induktív terhelés, amit kompenzálni kellene.

g89ketty

Ahoz mit szólsz, ha berakok egy kis ellenállást a fázisba, aminek indikálom a hőmérsékletét és kondival próbálom minimalizálni.? [#pias]

laca

Kiváncsiságból utána számoltam(számoltattam az excellt).
Azt dobta ki, hogy váltóáram esetén 69%-kal nagyobb a veszteség.

robicnc

Ha jól van elhelyezve, akkor megspórolható.
Az távműködtetett DC leválsztó, és bizonyos esetekben a túlfesz levezető is.

ajpwg6jrn

Elültetted a bogarat a fülemben, szóval valamikor csak össze kell rakni egy tesztmérést.
230VAC eff és 230V DC
100-100m hosszabbító
Mindkettőre egy 100W-os hagyományos izzó.
Majd a forrásnál és az izzónál is mérni a hatásos teljesítményt.

keri

Nem úgy gondoltam [#vigyor]
Mekkora a távolság?
Ha 65méter akkor 130méter vezetékkel kell számolni mert az áram oda és vissza is megy.