Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

szf

Honnan tudod, hogy megvan a havi mennyiség? Van valami okosmérőd ehhez?

RJancsi

Ugyan nem tőlem kérdezted, de a digitális villanyóráknak szokott lenni egy "felhasználói" portja amin keresztül akár egy BT vagy Wifi modullal átsugározható a felvett/visszatáplált vellany valami "okosotthon" szoftverbe.
A mai légkondik, inverterek, szobatermosztátok már kaphatók  BT vagy Wifi okosotthon opcióval, amik megint csak kommunikálnak az okosotthon programmal. Már csak igény és idő kérdése, hogy mennyire okosítod össze a rendszert. Én még csak külön-külön tudom nézegetni ki mennyit fogyaszt a napelem meg mennyit termel, de fogadott fiam (na jó, ő informatikus) a házát teljesen összeintegrálta. A hűtés-fűtés-szellőztetés egy  komplex felügyeleti programban fut össze helyiségenként mért hőmérséklettel, a HMV akkor "készül", ha energia felesleg van a napelemektől (természetesen előnyt élvez a fűtéshez képest), de még a motoros redőnyök is a benapozás, napszak és külső hőmérséklet alapján mennek le és fel. Addig jó míg van villany...

2vkx6unz

Ez is egy módszer, de mindegyik szolgáltató ingyen hozzáférést biztosít interneten keresztül a mért adatokhoz. 15 perces felbontásban látható a vételezett és a visszatáplált energia. Gyakorlatilag az óracsere időpontjától. Visszamenőleg lekérdezhető tetszőleges időtartamra. Ha beállítod akkor a havi adatokat a hó végén excelben van .csv formátumban elküldi. ebből aztán bárki a saját igényei szerinti adatokat összerakhatja, jelleggörbéket alkothat és optimalizálhat.

A fogyasztókat egyesével csak a "okos" dugaljakkal vagy C sínre illeszthető okos megszakítókkal vagy kapcsolókkal lehet mérni sajnos kínán keresztül...
De biztosan van olyan megoldás is amivel nem kell kínába küldeni az adatokat, hanem egy helyi Rpi megoldja a feladatot, de ennyire nem mentem bele.

RJancsi

Ennyire én sem mentem bele. De ha a kínaiakat ennyire érdekli, hogy Érden egy családi házban levő 3-4 db "okos" eszköz mennyi áramot fogyaszt akkor hajrá! Ráadásul nem ugyanolyan márkák, így mindegyik más felhőbe tolja az adatokat. A google asszisztens (a legnagyobb kémprogram) fogja össze őket.

TBS-TEAM

Fronius Symo-nak van olyan kimenete amit programozni lehet mennyi
teljesítménytől kapcsoljon be és mennyinél kapcsoljon ki
egy feszmentes kontaktot, melyel bármilyen fogyasztót indíthatsz.
József

mdani2

Itt egy megoldás, hogy mit lehet kezdeni a fel nem használt villamos energiával: https://www.fronius.com/hu-hu/hungary/napenergia/telepitok-partner/termekek-es-megoldasok/energiamegoldasok-otthonra/meleg-viz-napelemmel

Én is ezt csinálom, csak én magam építettem ehhez áramkört. Most készül a 2.0 verzió, ami már PWM-el fog szabályozni, mint ebben az Ohmpilot szerkezetben.

Nekem egy 3kW rendszerem van, nyáron a saját fogyasztásunk mellett szinte teljes mértékben fedezi a melegvíz felhasználásunkat. Amúgy villanbojler van és éjjeli áramról megy.

A mosógép, mosogatógép stb, pedig tud időzítést, szóval ha reggel is van bepakolva, akkor is úgy indul, hogy kb 10-11 felé kezdjen el fűteni, addigra a napelem már fedezi a fűtőbetétek igényét. A többi fogyasztó meg olyan, hogy igény szerint üzemel. Hűtővel, világítással, mikróval, főzéssel nem nagyon tudsz játszani. Oda már kellene egy akkumulátoros megoldás, de erre én nem fogok már költeni. A legnagyobb villamos felhasználás amúgy is a melegvíz előállítás nálunk.

Ha meg kíváncsi vagy, hogy mi mennyit fogyaszt, akkor vegyél egy olcsó fali dugalj fogyasztásmérőt. Mérd meg minden hásztartási eszközöd 24h fogyasztását meg írd le a villanyóra állást reggel meg este és látni fogod, hogy hol és mennyi megy el. Nekem meglepően sok volt a ház éjjeli fogyasztása...

A műhellyel meg úgy vagyok, hogy szinte már zavar, ha megy az eszterga és nem süt a nap [#kacsint] De hát mikor jutok én le a műhelybe? Most menyjen akkumulátorról az E3N? Biztos érdekes projekt lenne DC48V-ra átalakítani a gépet... [#zavart2]

keri

https://www.hestore.hu/search.php?q=MODBUS+m%C3%A9r%C5%91
Én ilyeneket vettem. MODBUS-on minden adat elérhető, amire meg könnyű arduinót, RPI-t rátenni.
Sajnos pont azt nem méri hogy milyen irányba folyik az áram, mert az volt a terv, hogy a visszatermelést csak a fogyasztás erejéig engedje. A piacon meg sokkal többért vannak olyan C sínes mérők amik tudják ezt, úgyhogy most magamnak fejlesztek egy műszert, mert már ez a 30 ezres árat is sokallom.

Persze a másik megoldás az lehet, hogy ha MODBUS-on ki tudom szedni a teljesítmény adatot az inverterből, akkor ebből már ki lehet következtetni mindent, de nem akartam oda is kihúzni a hálózatot, illetve ez megint plusz munka.

keri

Én nem tartom jónak azokat az okos otthon megoldásokat, amiknek már a szenzor működéséhez is internet, wifi, meg komoly szoftverek kellenek.

Az ellen nincs kifogásom hogy egy szerver megkapja az adatokat, de az alaphálózatom az legyen hibatűrő és egyszerű, mert ezzel a függőséget növelik. Pl. egyszer csak közlik hogy működik tovább a házad ahogy van ha befizeted a  havidíjat. De ami a kínaiakra jellemző, hogy egyszer csak megszűnik a szolgáltatás.

Vannak egyébként OpenSource okos otthon megoldások, amik nem függenek távoli szervertől, azaz magadnak csinálhatod a szervert, és bármilyen eszközt bele lehet integrálni, ESP32-es modulokkal is akár, nem csak a saját márkát. Ez már egy fokkal jobb.

De én személy szerint jobbnak tartom egy független vezetékes adathálózatot ezekre a dolgokra, praktikusan 2 vezetékes soros kommunikációval, mert erre áramkört rakni is olcsó és egyszerű, aztán legfeljebb a központi vezérlőre csinálok egy átjárót, hogy elérjem interneten.

keri

PWM szerintem is jó ötlet, én is tervezem, mert így pontosan lehet nullára kihozni a visszatermelést.

remrendes

RJancsi

Egyetértek. Én ezért nem is viszem túlzásba az automatizálást. Pár hónapja a robotporszívónkkal szórakoztam fél napig, mert nem bírtam a telefonommal kapcsolatba lépni vele. (Nem beszélgetni akartam, csak elindítani a takarítást [#nyes]). Újratelepítettem a szoftverét, újra indítottam az agyát, mire "természetesen" letörölte a lakás térképét és újra kellett tanulnia mindent. De ettől sem jött létre a kapcsolat. Délután jött egy mail, hogy a kínai szervernél volt valami gond, és több helyen nem tudott a porszívó kapcsolódni hozzá. Én naív meg nem gondoltam arra, hogy a tőlem két méterre levő porszívó Kínán keresztül hajlandó csak kommunikálni.

keri

Lehet rosszul fogalmaztam.
A napelem termelése annyi amennyire süt a nap, de a lakásban a fogyasztók teljesítményével akarok úgy variálni, hogy egyből el is használja lehetőség szerint.

RJancsi

Mivel a mi porszívónk is kamera alapján tájékozódik, kínosan ügyelünk arra mikor indítjuk el. És általában nem küldjük rá az egész lakásra (azt nem bírja az akkuja sem), hanem megadjuk melyik helyiségekbe menjen be.  Ott meg eleve nem lábatlankodunk, hagy tegye a dolgát.

keri

Nekem LIDAR-os, nincs kamera. Van hozzá app, de kapcsolat nélkül is simán el lehet indítani a takarítást.