Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Egyetértek hogy bármilyen helyzethez lehet alkalmazkodni, de gazdasági szempontból max fél év is ki fog derülni mik a szabályok. Szerintem anyit szerintem érdemes várni a beruházással ha még nem locsolta rá valaki a pénzt.

Javasolhatnám azt is hogy mindenki akkus rendszert használjon, mint én, de azért is le lennék hurrogva. A másik hogy nem mindenki tudja összerakni magának ahogy én. Nekem ez megtérül, mert magamnak csináltam, de boltban vásárolva ez már nem egyértelmű.
Meg én is reszelgetek sokat a vezérléssel, erre sem lesz hajlandó egy idegen vállalkozó.

keri

Nekem megtérül így, hogy magamnak csináltam. Nem került többe mint egy szaldós rendszert telepíteni. De ez csak az egyéni okosságom, nem mondom hogy ez tömegesen tud működni.

Igaz hogy nem 100% fedezi főleg a téli hónapokban, mert ha ez lenne a cél, akkor az exponenciálisan növelné a költségeket, de ha a fogyasztás 90%-a fedezve van éves szinten, már az is hatalmas előny.

De nem véletlenül írtam hogy "hobbi" meg "játék" mert elsősorban az, de ha hasznom is származik belőle az nem baj.

keri

Persze ha aggregátor volt kéznél, akkor az volt az egyszerűbb.

Nekem egy 200Ah ólóm akku és 600W UPS van ugyan erre a célra otthon. Azzal is kényelmesen elment az egész ház. Nagy fogyasztókat nyilván nem kapcsoltam.

dtb

...ha már szóba került az aksi...
Régebben mintha olyat olvastam volna valahol, hogy a MÁV-nál használt lúgos aksik is megfelelnek(?) egy ilyen napelemes rendszer tárolójaként. Mi ebből az igazság? Lehetne ezekből kialakítani 'akkupakkot'?

re8jzm80a

És erről a 600w-os inverterről meg a 200ah akkuról(gondolom 12v) fedezted a ház fogyasztásának a 90%-át?

re8jzm80a

Nem ismerem ezeket az akkukat de úgy hallottam hogy lugosat nem igazán lehet beszerezni kiskereskedelemben.De lehet hoy nem így van.

simarex

Ha jobb aksit szeretnétek inkább targonca akku pakk a kifizetendőbb, egy normál munkaakku ciklusa 700-800 töltés merítés,  ez függ mennyire meríti le , gyártó ...
A MÁV akksik igen sok gondoskodást igényelnek,(vannak nyitott üvegházasok is) de igazából mindegy mi veszi fel a töltést, ha azt le is tudja adni.

dtb

Nem tudom, hogy lehet e kiskereskedelmi forgalomban venni, de a magyar embert ez általában nem izgatja... Mivel ezek nagyon nagy számban vannak használva a személyforgalmi vagonokban, ezért ezeket rendszeresen felújítják... A többit a fantáziádra bízom:-)
Az én ismereteim szerint az alapvető különbség a savas és a lúgos között, hogy a kocsikba gyártott aksik inkább a rövid ideig, de akkor nagy teljesítményt leadó aksik, míg a lúgosak a kisebb, de folyamatos terhelést szeretik jobban, innen jött a kérdésem, hogy miért nem ezt használják napelemhez?

svejk

A 10 + évvel ez előtti vasúti akkuk valóban lúgosak, térfogat-kapacitás arányuk 3-4 szerese a savasokénak.

Igénytelenek, akár a teljes kisütést is kibírják, jól tűrik a razkòdast és valamelyest a hideget.

Cellafeszultséguk csak 1,2 volt és  ennek a teljes töltéshez fel kell mennie majdnem 1,6 V-ra.

A töltéskor keletkező gözök/gázok talán kevésbé arogánsak mint a savasnál, de itt is keletkezik durranógáz

svejk

Ja, igen valóban az egyenletes terhelést szeretik, bár a többi előnyös tulajdonságai miatt használták indító akkuként is.
Élettartama elérheti a 10-20 évet is.

RJancsi

Korábban a telefonközpontok is lúgos akkukkal voltak támogatva, épp az igénytelenségük és hosszú élettartamuk miatt.

rotaryfun

Nem vagyok meggyőződve hogy az árát fedezné az élettartalma alatt betárolható és visszanyert "ingyen" energia értéke mai lakossági árakon számolva.

keri

Nem a fogyasztás, hanem a berendezések 90%-át.
Mint mondtam a nagyfogyasztókat nem használtam, mint a hajszárító, fürdőszoba melegítő, vasaló, vízforraló, villanyrezsót, mikrosütőt, kompresszort, klímát, mosógépet, villanybojlert.

A lámpák összteljesítménye a házamban 200W körül van. LED-es mind. A TV, számítógép, router összesen olyan 80W körül vesznek fel. Hűtő 70W-os. Fűtéskeringető szivattyúm 10-20W-ot vesz fel amikor működik.
És természetesen ezek a cuccok nem folyamatosan üzemelnek csúcsteljesítményen.

Tehát igen. Elég volt reggeltől estig amíg a hálózati munkákat végezték az utcában.
Volt egy 145W-os napelem táblám és akkutöltő is készenlétben, de azt már nem kötöttem rá, mert nem volt szükséges.

keri

Lehetni éppen lehet, csak az ólom akkura kitalált töltésvezérlő esetleg úgy érzékelheti, hogy lemerült, mert túl nagy a töltés és kisütés közötti feszültség különbség.
Saját BMS nem árt hozzá.

keri

Nem is venni szokták [#hehe]
Vicce félre téve, magyarországon nem árusítják, mert nem tudom miért, de a globalista világban mindent be lehet szerezni.
Speciális alkalmazásoknál célszerű, de amúgy nagyon nem olcsó, és nem is igazán jó. Erősen gondozás igényes, nagy az önkisülése, rossz a hatásfoka, borzasztóan kicsi az energia sűrűsége.
Szóval pénzt nem adnék érte, de ha valaki letenne egy raklappal, akkor nem tiltakoznék, mert a hátrányaiért cserébe gyakorlatilag örök életű, csak az elektrolitot kell cserélgetni.