Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Ha arra is gondoltak amire te is, akkor is ez a szerződési kitétel törvénytelen, ezért érvénytelen.
Ahogy a zöldséges sem írhatja elő neked, hogy csak tőle vehetsz zöldséget, és ha termesztesz otthon paradicsomot, akkor nem szolgál ki.

keri

keri

Jó, de az hogy segítene rajtad, hiszen mint nem villanyautós ki lennél tiltva [#rolleyes]

keri

USA angolban a "gas car" az a benzines, a "gasolin" rövidülése, amit meg keverni szoktak a gázolajjal.

Csuhás

Köszi, ez érdemi infó volt. Lehet hogy úgy szerelem fel flexi víz bevezető csövekkel, hogy az egész elfordulhasson a egy tengely körül. Télen leeresztem a vizet, és megemelem a csövek alsó végét hogy a víz kicsorogjon a tartályba, ahonnan majd lefolyik a leeresztőn. A nyári kánikulával pedig nem lesz gond, nem zárt a rendszer így simán elforrdogál benne a víz.

guliver83

Lényegében a PLC re voltam kíváncsi, de néztem ebből a típusból olyat nem találtam, de viszont a hőmérséklet szenzorok nagyon jók.
Köszönöm válaszodat

jani300

Motoros

Kedves Laci barátom!
Boldog szülinapot így utólag. [#eljen]
Szintén skorpió vagyok.
Mint írod nem lenne jogosúltságom beírni az akksis kocsis topikba.
Ki  kell, hogy ábrándítsalak.
Te még  a szüleid elképzelésében sem léteztél mikor nekem már villanyautóm volt, nem is akármilyen.
Ezt csak azért lenne nehéz bizonyítanom mert sajnos már nincsen a tulajdonomban, amit most nagyon sajnálok.
Szerintem nem kis értéket képviselne.
Lemezvillás 125-ös Csepel motorom is volt ami sajnos szintén nincsen meg, bár azt nem sajnálom mert sok volt vele a gond (gyújtás)
Különben minden topikba mindenki beírhat, kivéve egy- két spec topikot, ezt kéne tudnod, de hát még nagyon fiatal vagy, semmi baj.[#nevetes1]

re8jzm80a

fisrcxuk3

Elég jártas vagy ebben  (is), így töled kérdem? A drain-back  rendszerben leengedem  a tartályba a vizet ,  a túlfütés meg akadályozására. A vákum csövek tovább melegednek a napsütésre, ekkor elfogy a meleg vizem ,  ilyenkor  újra indítom, (indíthatom?) a keringetést ? A tartály hideg vizétől nem pukkannak el a csövek?

TBS-TEAM

Tizen x éve van fent 150 vákuumkcső 50L Drain-back tartály.
Zárt a rendszer van egy 15l tágulási tartály is a rendszerben.
Nyugalmi állapotban az 50l tartályba 2/3-ig van -10C° fokra beállított fagyállós víz.
20C° fokon 0 Bár a rendszerben.
Resol Deltasol vezérlés van felrakva.
Én úgy konfiguráltam, hogy leállás után nem számít mekkora az üresen járó kollektor hőfok,
ha kell melegvíz vagy a puffert kell éjra tülteni kapcsoljon be a szivattyú.
Nyáron van mikor eléri a 160C° is.
A szivattyú újraindulásánál pár mp-ig a víz felforr a csőben ahogy halad előre 1-1,5Bár-ra
megnő a nyomás, majd visszaáll pár mp után a nyugalmi 0-0,5Bár köré.
A vákuumcső csak hőszigetelés.
A benne lévő réz patronban alacsony hőfokon párolgó
gáz.
József

fisrcxuk3

TBS-TEAM

Fizikailag 22mm réz csőhőz csatlakozik a patron.

József

ajpwg6jrn

Viszont ha nem heat-pipe-os, és süti a nap víz nélkül, akkor nem ajánlatos beleküldeni a vizet, amíg vissza nem hűl letakart állapotban. Mert azt biztosan nem köszönik meg a csövek.

vadember

Ezekbe a csövekbe nem megy bele a felfűtendő víz. A tetején lévő gyűjtőcsőben kering, ott veszi át a meleget. A csövek végén lévő vastagabb rész megy bele a gyűjtőcsőbe, ott történik a hőátadás. A két folyadék nem keveredik egymással.