Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Szalai György

,,5-600 volttal kezet fogni"
Egyáltalán milyen érintésvédelmi osztályba tartozik egy villanyautó, amikor nincs töltőhálózathoz csatlakoztatva.
Csak még egy fényzáró réteg az amúgy is fekete szemüvegemen, hogy ezeknek már nem kell érintésvédelmi felülvizsgálat és amikor kellett, akkor sem a hajtásláncot, hanem csak a töltőkábelt vizsgálták.

Motoros

Nincsenek elfelejtve teljesen. Gyerekkoromban minden kályha füstcsövébe be volt téve a dob.
Most esett le a tantusz, hogy miért van rettenetes meleg a kazánházamban.
Régen a Filakovó kazán csöve egy kb 20 centiméteres egyenes csődarabbal csaatlakozott a kéményhez.
Kilyukadt a kazán, és le lett cserélve egy Totya kazánra aminek felül van a füstcső kivezetése, ezért a cső teles hossza több mint 1 méter.
Régen a meleg kiment a kéményen, most pedig a hosszú cső fűti teljesen feleslegesen a helységet.
Azt hiszem ez lenne a megoldás hogy egy valamiféle egyedi kis hőcserélővel visszalopjam a kéményből a pocsékolt meleget.[#eljen]
(A neten nézgelődve találtam mostani gyártású kéménydobot)

Motoros

Hány voltos egy elektromos autó?
A modern elektromos járművek legtöbb modelljében a fedélzeti hálózat egyes csomópontjainak üzemi feszültsége 400-450 volt. Ezért az akkumulátortöltés szabványa 500 V.
De sok gyártó kacsintgat a 800 V felé.
A dolog nyitja az Ohm törvény körül keresendő.
Meg aztán szeretnék rövidíteni a töltési időt, csökkenteni az összekötő kábel átmérőt, növelni a kivehető teljesítményt stb.
Tényleg nem érdemes vele lejattolni.
A DC még rátesz egy lapáttal a veszélyességére.

remrendes

Ha tudsz mutatni ettol hivatalosabbat, akkor erdekel, a csak "szerintem nem igy van" viszont nem tul meggyozo.
Az esetszamoknal a 25 es az 1530 tuzeset 100 ezer eladott darabra tekintve viszont eleg nagy kulonbseg.

simarex

Azért ha túl hideg lesz a füstgáz akkor a kémény el kezd kátrányosodni, kisebb lesz a huzat is, ezáltal rosszabb az égés is.

Bencze András

Az autótűz számokhoz csak annyit, hogy a villanyautók előtti időkben majdnem ismeretlen volt az autótűz. Előfordult, de nem volt köztudatban. Inkább a kuriózum kategóriába tartozott. Igaz annyi autó se rohangált az utakon. De gondoljon mindenki az amit akar. Mert ugye a statisztika olyan mint a bikini...

keri

Az a baj, hogy 3 villanyautóm van és benzinesem már egy éve nincs használatban, mert feleslegesnek bizonyult. Van már jó pár év tapasztalat, egy elég nagy villanyautós közösségben is benne vagyok (villanyautosok.hu), ahol első kézből van sok tapasztalat, nem feltételezett problémák, félelmek, bulvár sajtó által felfújva, hanem közvetlen valós tapasztalat.

Megköszönném az aggódásod, de egyik aggályod sem valós.
Tudom hogy jó volna ha megdögölne a szomszéd tehene, de nem így történt.
Teljesen törvényesen is simán megéri a villanyautó. Sőőt. A Teslámat még mindig ingyen tölthetném a saját töltőhálózatukon, de annyira olcsó otthon tölteni törvényesen, hogy simán lusta vagyok elmenni a töltőig, hiszen még mindig 1-1.5liter benzin árából teszek meg 100km-et. [#integet2]

keri

Pont ugyan az történik, mint egy égő benzines autó esetén. Csak az akku lassabban ég, van idő menteni, míg egy lángba borult benzinesnél esélyed nincs semmire.
Ha megnézted az ábrát a legtöbb helyen a légzsákok átvágása van letiltva.
A villanyautók áramtalanítják magukat. Teslában pl. piropatronokkal, tehát ha ég akkor hibás vezérlés esetén is hatástalanítja magát az akku. Ezen felül ugyan úgy lehet hatástalanítani, mint a hagyományos autókat. Ha megszűnik a 12V-os akku, akkor bontanak az akkuban lévő kontaktorok.
Vízzel simán lehet oltani, sőt ezzel ajánlott. Nem fog senkit megrázni.

Tűzoltók ki vannak képezve, tudják mit kell csinálni. És nem, nem jellemző súlyos baleseteknél sem az akkutűz. Kifejezetten biztonságosabb minden statisztika és tapasztalat szerint.

keri

Ez szerintem más téma. Jogi hablaty elemzésébe nem mennék, de bármilyen áram fejlesztő berendezést csak külön terv, engedély és szerződéssel köthetsz csak a fogyasztói hálózatra. Ennek alapvetően jól felfogott biztonsági okai vannak.
Ha pedig van egy visszatermelésre alkalmas engedéllyel rendelkező napelemes rendszered, abból már van olyan amire akkut is lehet kötni.
Ilyenkor annyit csinál, hogy a villanyóránál van egy olyan műszer ami nézi az áram irányát. Ha a napelem felesleges áramot termel, tehát visszatermelne, akkor inkább elkezdi tölteni az akkumulátort, hogy ne legyen visszatermelés, és csak akkor termel be a hálózatba, amikor az akku már teli van.
Visszafelé ugyan ez. Amíg van villany az akkuban, innen veszi ki az energiát, nem a hálózatból.

Ezen felül az elkülönített sziget üzemű rendszerekhez semmi közük.

keri

Ennél sokkal egyszerűbb.

Az akku önmagát áramtalanítja több körös védelemmel.

Tesla esetén a tűzoltóknak van egy dedikált kábel is amit elvághatnak, és a fenti kontaktor vezérlése megszűnik.

Az utastérben lévő megszakítók nem vészhelyzetre vannak, hanem az autószerelőknek.

keri

Van rájuk. A gyártónak kell ezt megcsinálni. Felülvizsgálat csak a konnektorba dugható eszközökre kell.

keri

Aztán amióta vannak villanyautók azóta a benzinesek is gyakrabban kigyulladnak? [#vigyor]
Én rendszeresen látok az autópályán utazva kigyulladt belsőégésűt, akár baleset nélkül is. Régen még a lakótelepi parkolóban is előfordult évente 1-1 ilyen eset, de előttünk lévő megállóban 2 alkalommal Ikarus busz is kigyulladt.

keri

Persze, mi sem természetesebb, ha a tények nem egyeznek az elvárt prekoncepcióval, akkor csak rá kell fogni, hogy hazugság, és nem sérül a véleménybuborék.

Ahogy a linkelt cikkből is ügyesen kiragadtál a környezetéből egy mondatot, és a tűzoltó parancsnok teljes nyilatkozata valahogy nem jutott el a tudatodig, hogy pár perc alatt oltottak, aztán hűtöttek, meg hogy pontosan tudják mit kell csinálniuk az ilyen esetekben, mert jól képzettek és ismerik az ezzel járó veszélyeket.

Szalai György

,,Ezen felül az elkülönített sziget üzemű rendszerekhez semmi közük."
Én is ezt gondoltam a lentebbi dokumentum elolvasásáig. De ha egyszer azt valaki elfogadta és aláírta, akkor magára nézve kötelezőnek ismerte el a benne foglaltakat, annak összes következményeivel együtt.
Nem gondolom, hogy bármelyik törvényalkalmazó másképp látná. És ez megdöbbentett.

Bicska

Nem szeretnék beszállni az adok-kapokba, meg szubjektív alapon veszekedni. Csak annyit szerettem volna a statisztikázásba beleszólni, hogy nem régen olvastam egy cikket -és bár azt nem találom- az abban közzétett számokat más cikkekben is megtaláltam, rákeresve. Azaz a 100.000 autóra vetített kigyulladás, 25 elektromos kontra 1529 belsőégésű.

https://eu.usatoday.com/story/money/cars/2022/10/26/electric-vehicle-fires-florida-flooding-what-happened/10553207002/

https://ndakotalaw.com/do-electric-cars-catch-fire-more-than-gas-powered-vehicles/