Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Én úgy számoltam egy átlag családiház esetén 2 köbméter bruttó, de ebben a rendszerben lévő víz is benne van már.
De jó méretezéssel, szabályzással és fűtési szokásokkal 1 köbméter már bőven elég lehet.

De várjuk meg TBS-t mert nekem ebben nincs gyakolati tapasztalatom, csak számolgattam.

simarex

mi most egy 3 köböset helyeztünk üzembe.Ez azért függ hogy hány négyzetmétert akarsz fűteni.A tartályt érdemes minnél melegebbre fűteni pl 85 fokraa kivételnél pedig egy mechanikus 3 járatú szelepen azt a 60 fokot beállítani.Ez változhat a rendszer tehetetlenségétől.

Motoros

Ez a szedett vedett videó nem bizonyíték semmire, és hol mondtam hogy nem gyulladnak ki a benzinesek? És hol ostobáztalak le?
Most viszont azért pótolnám.
Te meg csak üldögélj az akksidon, én még az udvaromba sem engedném be, nem hogy a garázsba.

Motoros

"nem tudom ,lehet kisebb légteret is lehetne fűteni"
Ott a pont. Ez a jó és olcsó megoldás ..össze kell magunkat kicsit húzni, vége a fényűzésnek amikor az egész házat fűtöm. Persze nem egyszerű, de ebbe az irányba kellene menni.

ebalint

[#82@keri] , [#2467@simarex] , köszönöm a választ.

Mondjuk úgy, hogy kb. sejtem, mert anno - 30 éve - szóbakerült nálunk is, de elmaradt...
Leginkább helyhiány, és nem utolsó sorban ktgs miatt.

De kezdetben tüzeltem vegyes tüzelésű kazánnal szénnel, majg fűtőolajjal.
Jelenleg gázkazánnal. Kazánteljesítmény túlméretezett, 25 kW, elég lett volna a 20 kW is.

keri

A szedett-vedett cikk, amit te linkeltél mire bizonyíték?
Ezek a felvetések milliószor cáfolt ostobaságok, és baromira elegem van, hogy folyamatosan nyomatjátok ezeket az OSTOBASÁGOKAT kritika és tájékozódás nélkül. Amikor szembe jön a valóság és nem jön össze az önigazolás, akkor meg megy hiszti, meg a sértődés. [#nemtudom]
Te dolgod hogy minek tartod megad, de okos akarsz lenni, akkor tájékozódj.

TBS-TEAM

A vezérléshez kell még egy Motoros keverőszelep.
Ami az egész rendszer egyik legdrágább része.
Pl:
1db ESBE VRG131 3/4 6,3KVS
1db ESBE ARA651
A keverőszelep motor lehet 60-120s-os is, mert a mozgás állítható programból.

Puffer tartály nagysága az eléggé pénztárca függő és ki-ki mekkora nagyságut engedhet meg magának.
Többszöri mérés alapján ha egy 35Kw kazánt megpakolnak teljesen kemény fával (bükk-akác)
akkor az 1000l puffer képes elnyelni a megtermelt hőt 25C°-ről indulva.
15Kw kandalló egyszeri megrakással 300L puffert már nem tud túlfűteni.
A másik kérdés mindig, hogy meddig elég 1000l tartályba betárolt energia?
Minden épületnél más és más, mert ez az épület szerkezetétől függ.
József

simarex

Miért kell motoros szelep sima hőbimetálos keverőszelep is tökéletesen megteszi pl ESBE is gyárt ilyeneket.Nem kell túl bonyolítani.

TBS-TEAM

Ezeket a hozzászólásokat olvasd el:
5676
5678
5679
5682
5686
5687
5692
5704

Rögtön kiderűl, hogy miért is kell motoros szelep.
A cél a leggazdaságosabban felhasználni az energiát.
József

simarex

ez mind és szép de minimális megtakarítás az óriási befektetéshez képest, meg a jövőbeni heghibásodásokról nem is beszélve.
Kinek a pap kinek a papné.

keri

Persze a beruházáshoz képest nem jelentős a szelep és motor ára, de azért valahol mégis viccesen túlárazott mindkettő.

keri

Röviden a jobb szabályozhatóság miatt.
Amit mi kézzel állítunk, azt tudja automatán.
Szerintem nem a PLC, motoros szelep, meg a szenzorok a drágák egy ilyen rendszerben, még így sem.

keri

Nekem is 25kW-os a gázkazánom. De van rajta hőfokszabályzó. Ezt visszakorlátoztam, így kikapcsolgat, hogy ne legyen túl meleg a víz. Nagy mínuszokban, feljebb kell tekerni, és akkor magasabb az elmenő víz hőmérséklete.
Igaz, nekem gravitációs volt eredetileg a fűtés, így van bőven hőtehetetlensége.
Vegyes tüzelést meg csak arra szoktam használni, hogy ha nagyon hideg a lakás és a rendszer akkor felfűtöm, így optimálisan tud az is üzemelni.

simarex

nekem az egész automatika 4db hőfokszabályzó négy hőmérő meg  egy szobatermosztát kiegészítve kézi indító kapcsolókkal ha valamelyik szabályzó megadná magát
A vegyes tüzelésről automatán át áll gázra ha kifogy a tartályból a melegvíz. Van beépítve egy fagyvédő termosztát ami bekapcsolja a villamos fűtést ha már egyik se működik