Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Bicska

A műszaki vizsga része, szerencsére ez évben már nem kellett pluszban fizetni érte.

Csuhás

Tervezek egy ilyen napkollektort felrakni a mosókonyha tetejére, alapvetően egy nyári udvari tusoló kiszolgálására.
Green Power
Egyrészt van valakinek ilyen rendszerrel tapasztalata, vagy bármi tanácsa, még a vásárlás előtt. Illetve volna egy kérdésem: Téli fagymentesítéshez van a tartály alján egy leeresztő csap, ez rendben van. De a vákuum csövek belsejében megmarad a víz, az nem fogja megfagyva szétrepeszteni a  belső csövet?

TBS-TEAM

József

TBS-TEAM

A vákuumcsöves napkollektor, mint ahogy a neve is mutatja a vákuum rendkívül jó hőszigetelési tulajdonságát hasznosítja, így szinte a külső hőmérséklettől függetlené válik a hőtermelés. A működési elve a jól ismert termoszéhoz hasonló. Egy dupla falú üvegcső két fallal határolt részéből kiszivattyúzzák a levegőt, ezzel biztosítva a szinte tökéletes hőszigetelést a cső belsejében. A dupla falú üvegcső anyaga bórszilikát, amely speciálisan ütésálló illetve a felületére érkező napsugárzást szinte tökéletesen átengedi. A dupla falú üvegcső belső felületére különlegesen nagy fényelnyelő képességű abszorpciós bevonatot gőzölnek fel, amely megközelítőleg a beérkező fénysugár 100%-át elnyeli. A vákuumcsövek feladata, hogy a belsejükben elhelyezett hő-termelő egységeket (heatpipe vagy U pipe) a környezeti hőmérséklettől függetlenítsék. Összefoglalva, a vákuumcsöves napkollektorok hatékonysága független a környezeti hőmérséklettől, csak a napsugárzás intenzitásától függ. Azaz téli hideg időszakban is lehetséges a hőtermelés! A heatpipe rendszerű napkollektorok A dupla falú üveg cső belsejébe szerelt hő-termelő egység a ,,Heatpipe" azaz hő-cső. A heatpipe belsejében egy speciálisan alacsony forráspontú folyadék található. Ez az alacsony hőmérsékleten párolgó töltet a hő hatására felforr, gőzzé változik és felszáll heatpipe felsőrészében találhat kondenzátor részbe. Ezt a kondenzátor részt nevezik hő-patronnak. A hőpatronba felszálló gőz felmelegíti a hőpatront kívülről körülvevő munkafolyadékot, majd a gőz ahogy átadta hőjét lecsapódik és visszafolyik a heatpipe alsó részében, ahol a hőhatására ismét gőzzé változik, felszáll és leadja hőjét, miközben ő maga kondenzáció során ismét folyadékká változik. Ezzel a körfolyamattal tudjuk a hőpatront kívülről körülvevő munkafolyadékot felmelegíteni.

József

Motoros

Az áramtalanító főkapcsolónak jól látható helyen az érintett részen kivül kell elhelyezkedni, mindenki által hozzáférhetö helyen.
Tehát a kocsi két oldalán és a tetején kellene lenni egy bazi nagy késes karos mechanikus kapcsolónak ami azt a 400 V pár száz ampert bontja. Mint pl a műhelyekben.
Csak vicceltem.

Motoros

Kéne akkor viszont egy topik ahol a villanyautósok apríthatnák egymást. Sokat lehet ezekből a vitákból tanulni, mint a régi szép időkben.
A viták mindíg óriási forgalmat generáltak és tanulságosak voltak annak aki figyelt.
A léptetőmotorokról 25 évvel ezelőtt még azt sem tudtam eszik e vagy isszák.
 Ami rám ragadt azt mindet ezen a fórumon szedtem össze, köszönhetően Pár öregnek ( M.I. ; V.P. ; Sz.T. (Ro..y); Svejk meg sokan mások.
A hobby cnc téma amúgy is egy kicsit leült már, nekem elhiheted mert szondázom a gravírtű eladások kapcsán.

Vannak más vitahelyek is, (FB Index stb) de azok szerintem gyengék szétesettek ehhez a fórumhoz képest...ez köszönhető Neked is a megtuningolt fórummotor miatt.

Motoros

Nem teljesen ez van az első cikkben, hanem a gázüzeműt hasonlította az elektromossal. Elektromos jármű ha vízbe kerűl...főleg ha a víz sós ...akkor tűzeset lehetséges.
A mechanikai sérülés esetén az akksi szintén zárlatot szenvedhet ami bajt okoz.
 "a garázsokban vagy az otthonok melletti kocsibeállókban parkoló elárasztott elektromos járműveket el kell távolítani az épületektől. Ezeket az autókat nem szabad vezetni, hanem vontatni kell. A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy egyetlen autót sem szabad árvíz után vezetni, legyen az elektromos vagy gázüzemű, amíg azt szakember nem ellenőrizte."
A vízbetörés, vagy pára korróziót okoz ami csak napokkal később jelent gondot a megnövekedett átmeneti (soros) ellenállás miatt.
Ha végigolvasod mindkét általad belinkelt cikket akkor az mindenben nekem ad igazat. Nagyon hasznos olvasmányok.

remrendes

RJancsi

Így van. Nekünk 3 db vákumcsöves tábla van a tetőn, hideg (-10°C), de napsütéses téli napokon simán 60-70 °C jön le ami a fűtésre bőven elég, pedig 120m2 a házunk. Inkább nyáron probléma, hogy takarni kell a táblákat mert nem tudunk annyi melegvizet használni, hogy már délelőtt ne tiltson le a rendszer (+130°C a táblákban). Tudom, "szárazzá" kéne alakítani, de jól van ez így....

Csuhás

A hőcsöves rendszer az ok, tudom hogy működik, és abban nincs is fagyveszély. A kérdésem a linkelt, illetve az ábrán mutatott csövekre vonatkozott. ( Vagy lehet hogy azok is hőcsövesek csak, trehány volt a rajzoló? )

TBS-TEAM

Szerintem vagy hibás a rajz vagy valami egyedi tuning.

Ennek a rendszernek a nagy hátránya, hogy nem tudod megállítani a hőtermelést.
A vákuumcsöves kollektorok nyári melegben elérhetik a 160C°-ot.
Nagyon jó a hatásfok.
Az a kiegyenlítő ami van rajta nem akadályozza meg a víz felforrást.
József

TBS-TEAM

Ha vákuumcsőves kollektorban gondolkodsz akkor Drain-Back rendszert kell kialakítani.
Nem kell a tartályt a födém alá helyezni elég ha csak a tető alatt van.
A lényeg, hogy amikor a szivattyú nem megy lefolyik a fagyállós víz a tartályba, és üresen nem számít mennyi a kollektor hőfoka, nem kell foglalkozni a túlfütés veszélyével.

József

d30xhrezp

Szia!
Nekem 4éve van. Csak jót tudok mondani. Tavasztól őszig termeli a meleg vizet. Most November közepén víztelenítettem. Én ki tudom venni a csöveket és kiöntöm a vizet. De ezt nem kellene, mert ha leengeded a tartályból, és utána kisüt a nap, akkor elpárolog a víz. Még nap nélkül is langyos a cső belseje , nyáron van,hogy rotyog a víz benne.