Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Azért nem mert fajlagosan a lítium akku a legolcsóbb, és legjobb.
Hosszú élettartam, nagyon jó hatásfok, karbantartás mentes, könnyű kezelni, kis méretű.
Targonca akkut is szoktak használni, mert annak kb. fele az induló ára, de kisebb az élettartama is, az is jó hatásfokú, és karbantartás mentes. Jó esetben olyan 10évet az is elmegy napelemes üzemben. (LFP 15-20évet)

A lúgos akkuval meg az a baj, hogy a MÁV-osok jellemzően nem költenek napelemre.

keri

A régi MZ RT 125-ben ha jól emlékszem még gyárilag volt vas-nikkel lúgos akku...igaz önindító azon sem volt még [#vigyor]

keri

Ja és még egy érdekesség.
Az első villanyautókat 100 éve ilyen vas-nikkel "Edison" akkuval hajtották. Van olyan ami a mai napig is működőképes az eredeti akkujával.

Motoros

A seregbe anno (1979) úgy mellékesen én feleltem a lugos akksikért  (is).
Külön kis teremben sorakoztak külön faládákban, rendszeres ránézés, felügyelet, a töltésnél keletkezett gázokat is szellőztetni, szóval tényleg macerás, és kb 1-2 órát látta el kimaradás esetén az adókat.
Emlékszem, hogy egyszer nem volt rajtam gumikesztyű és egy kis seb volt az ujjamon, amin bemart a lúg egészen mélyre...brrr.
Csöppet sem fájt, nem vérzett....nem veszélytelen.

2vkx6unz

Jelenleg szerintem is egy Lítium akkut kell telepíteni. Egy Huawei 48V 100Ah akksi csomag a gyári specifikáció szerint 3500 ciklust bír. A tervezett élettartam 15 év. Mérete akkora mint egy 3U magas ipari PC. Ebben benne van már a BMS is...

RJancsi

3500 ciklus, 15 év. Az 233 ciklus/év. Mi történik a maradék 132 napon? Nem megy le a Nap? Vagy nem kel fel? Esetleg a Sarkkörön túl igaz ez, ahol fél évig tényleg nem látni a Napot? [#fejvakaras][#conf][#nemtudom]

TBS-TEAM

LIFEPO4 (lithium iron phospate) akkumulátort kell használni
6000 Ciklus után is még 80%-ot tud elméleben.
József

2vkx6unz

Ez egy példa, van 6000 ciklusra tervezett is. Valószínű azonban, hogy a tervezett ciklusszám után sem 0 lesz az akku kapacitása, de 3500 ciklus után még a kapacitás 80%-a lesz legalább a kapacitás. Ezek a paraméterek sokkal inkább a garanciális feltételeket határozza meg mintsem a tényleges élettartamot.

simarex

A megtérülés az nem igazán számolható, de a drága áramnál csak az rosszabb ha nincs.

re8jzm80a

Nem feltétlen kell lemerülnie az akkunak minden nap.
Nálam Kb 30Kw li-ion volt. Ez kibírt kb 2 napot ha az asszony beindult még akkor is. Hátránya hogy benne van a rizikó a tűzveszély miatt.(bár szerintem ez igen csekély). Én lifepo4-re váltottam. Elvileg.....
Ha egyszer megérkezik....

RJancsi

Kérdés mit értünk "ciklus" alatt. Én nem a teljes lemerülést/feltöltést, hanem a "rátöltés"-t is ciklusnak számolom. Márpedig (hacsak nem annyira borult az ég egész nap), minden nap kap valamennyi töltést éjjel meg valamennyi kisülést.

re8jzm80a

Egy ciklus hivatalosan a lemerít-feltölt-lemerít.A rátöltés nem ciklus.Gondolj bele ha egy nap 100-szor borul be az ég és süt ki a nap akkor az 100 ciklus?! És lehet hogy csak 1 percre süt ki a nap.

re8jzm80a

Elnézést nem jól írtam.
Feltölt lemerít feltölt

RJancsi

Akkor gyakorlatilag soha nem lesz teljesen sem lemerítve, sem feltöltve. Azaz egyetlen "ciklus" sem történik, feltaláltad az örök életű akkut. [#nyes] Nyilván az igazság a kettő között van, de a 3500 ciklus épp úgy elméleti mint a 15 év. Valamit kellett mondani a gyártónak és ezt sikerült összehoznia.

re8jzm80a