Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

ebalint

Az igazi pofátlanság ott kezdődik, amikor állami támogatással lehet ződ autót, meg ződ napelemrendszert venni, működtetni.

Legyen ez bárhol is a világban.

RJancsi

Miért is? [#nemtudom] Mit kéne támogatni? A környezetszennyező belsőégésű motorokat meg a fosszilis fűtést?

keri

Azért mégis sikerült annak örvendened, hogy megdöglött a szomszéd tehene. [#taps]

2vkx6unz

Lehet ezt így is nézni, de azért a másik oldala az állami támogatásoknak, hogy némi östönzéssel kihúzzák az pénzt azoknak a zsebéből akiknek még maradt... mert pl. az otthon felújítás esetében el kell költeni 6M forintot optimális elosztással a munkadíjra és anyagra (mindkettő ára a támogatás bejelentése után durván inflálódni kezdett) vagyis várhatóan többet kell költeni mint a tervezett 6Mforint ennek az áfa része visszakerül az államhoz (~1,3Mforint) Az összes többi ami a vállalkozóknak bevétel azoknak is egy része adó formájában (SZJA, üzemanyag jövedéki adó, egyebek) szintén visszakerül az államkasszába. Az állam ezt közel nullára hozza a végére, de ha van is valamilyen költsége akkor is azt mérlegeli, hogy milyen költséggel tudott sok millió forintot behúzni a gazdaságba. Mert ha a nép ezt másra költi akkor az nem biztos, hogy a itthon adózik.

Csuhás

Szvsz egy hosszú távú beruházás esetén tisztességtelen eljárás önkényesen megváltoztatni a feltételeket a futamidő alatt, mert ez nagyon visszafogja a lassan megtérülő fejlesztéseket.  Előre kellene gondolkozni és a szabálymódosításokat felmenő rendszerben bevezetni.

keri

Dehát azt támogatják is.

A kis méretű napelemes  betermelés szaldós elszámolása nem támogatás, hanem egy kölcsönösen előnyös ügylet volt és a hátrányai ellenére az adminisztráció is kevés volt vele, ami ilyen kis arányú betermelésnél kifejezetten jó volt mindenkinek. Az csak a propaganda, hogy támogatás volt.

MAVIR napi energia mix diagrammon, ami egy átlagos nyárközepi nap, lila az import, a sárga a naperőművek termelése.

Nagyon jól látszik, hogy a drága gázerőművek és import áramot váltja ki a napelemes termelés. Tehát én nem kérek támogatást, csak azt kérem, hogy azt a pénzt fizessék ki nekem is, amit az import áramra fizettek volna, illetve tegyék félre, nekem azt a gázmennyiséget télire, amit nem kellett elégetni a betermelésem után...de a piaci árát is elfogadom a gáznak. Nekem azonnal gazdaságos lenne a Bruttó piaci elszámolás. Tehát a piac valóban torz volt, de nem a napelemesek javára, és most még torzabb lett a rossz irányba.

keri

[#eljen] Abszolút így van.

Jelenleg fejvesztett kapkodás van csak. Jó nagy bajban lehetnek, ha az előre leírt dolgokat sem tudják tartani és átgondolatlanul kapkodva intézkednek, és 1000% hogy nem azon okból amit elmondtak. Az csak propaganda.

Lehet utálni a kormányt, nem szentek, de azért ennyire nem voltak amatőrök eddig.

jani300

Van napelemem .
Sapka ventilátorral ,apámtól örököltem ,több mint 20 éves .
Tegnap kivittem a napra szépen működik .
Nem örülök , változott a világ , minden jó buli csak addig megy amíg kevesen űzik , mindig is így volt ez .
Szerintem a nyáron lesz napelemem , 230 volt körüli feszültséggel , fogok venni , nuku inverter , nuku szerelők .
Gyerek kapott egy légkondit , tokkal vonóval . fűteni ugyan nem tud .
Felteszem ,lesz itt is .... Lássák ...:)
Már minden szomszéd házán van , egyikén 7 db :)

RJancsi

Szerintem maradjunk a műszaki tartalomnál, mert lassan átmegy a téma politikába. Azt meg nem szereti a Főni. És még igaza is van. [#awink][#wave]

2vkx6unz

Egyetértek. Ellenben akkor jöjjenek a műszaki megoldásokról kérdések.
Tudom, hogy még mindig nem egyértelmű a rendelet, de akinek van napelemes rendszere biztosan elkezdett gondolkodni azon, hogy merre tovább. Ha havi szaldó lesz 10 évig akkor az valamennyit segít, de nagyban romlik a megtérülés. Kinek milyen ötlete, megoldása van a megtermelt energia felhasználására?
Nyilván azzal lehet a legtöbbet nyerni, ha a megtermelt energia akkor kerül felhasználásra amikor van.
Havi szaldóba beleférhet az elektromos autó mert akkor tavasztól őszig az üzemanyag jelentős része megtermelhető és a havi szaldóba még az éjszakai töltés is beleférhet (a bruttó majd nyilván ezt is felülírja, de az talán még odébb van.
Sajnos az elektromos nagyfogyasztók nem vezérelhetők a termelésnek megfelelően (pár kivétel lehet, pl. hőszivattyúk esetében van némi lehetőség erre meg elektromos autó töltőknél van ilyen - jó drágán , de mosó, mosogatógép esetében nem nagyon).

Szalai György

Tárolás nélkül a felhasználás nagyon "pesszimális" lehet csak.
Tárolni kell, akár villanyautóban, rollerben, mosógép mellé pakolt buszakkumulátorban, leideni palackban, bármiben. Onnan felhasználni.
Ezt csinálják a nagyok is, nincs mit kitalálni rajta.

RJancsi

Épp ma beszéltem a tulajjal akinél a melóhelyemet bérlem (kb. 90 m2). Ő már akkor rendelte meg a nepelemeket amikor billegett a sámli a megtérülés körül. Abban bízik, hogy mivel az épületben csak cégek vannak bérlőként, késő délutántól reggelig alig van elektromos fogyasztás (néhány hűtőszekrény, a fűtés gyakorlatilag le van állítva). Napközben amit termel a napelem azt fel is élik a bérlők. Eleve nem visszatermelésben gondolkodott hanem csak a hálózatból felvett áram csökkentésén. Ha cinikus vagyok, neki kb. mindegy is, a bérlők fizetik a piaci árat a villany és a gáz után.

Itthon is van 4,5 kW napelem a tetőn. A múlt év után kb. 30 eFt visszatérítést kaptunk még úgy is, hogy alig fizettek valalmit a visszatáplált áram után. Az idők szavára hallgatva most klímával fűtünk, nyáron meg hűteni fogunk, hogy nullszaldó környékére jöjjön ki a havi villany-mérleg. Tavasszal még felrakatunk vagy 5 panelt, hogy télen stabilabban összejöjjön a nappali fűtés gáz nélkül. A fűtésre egyébként napkollektorok is rásegítenek, a padlófűtés arról megy ha süt a Nap.

jani300

Nem tudom tud e kiadni kontaktot az inverter ha működik .
Ha igen akkor télen puffertartály fűtést , vagy villanybojlert lehetne indítani vele . Nyáron , nincs hova tenni igazán , úgy néz ki . Csak a hálózatba  lehetne , azért az akku nem tudom megéri e .

Bencze András

Havi szaldó esetén, miután megtermeltem a szükségest, le fogom kapcsolni. Szocskáért nem adok vissza. December, január, február kifizetem a gatyámat is villanyra.

2vkx6unz

Azt, hogy van-e kontakus az inverteren még nem tudom.
A fűtés és a HMV hőszivattyúról megy. A meleg víz előállítást lehet időzíteni napi szinten vagyis a HMV előállítás az 12-15 óra közötti időre van időzítve mert ekkor van általában egy napon a legmelegebb. A fűtésnél is lehetne hasonlót, de itt egy kicsit bonyolultabb... a Hőszivattyún van egy kontaktus ami engedélyezi vagy tiltja a kompresszort. De nem lehet a hőmérsékletet tetszőlegesen állítani. A jó lenne, ha amikor süt a nap és van visszatermelés akkor emelt hőmérséklettel készítsen vizet a puffer tartályba akkor is ha ezzel romlik a COP. Ha meg nem süt akkor csak a szükséges mértékig melegítsen. Esetleg a szobai termosztátos is felül lehetne bírálni, ha süt a nap akkor fűtse fel a lakást jobban...

Nyáron a hűtés megoldja a fogyasztás egy kisebb részét...

Egy elektromos autó is jó lenne (meg ugye jó drága), de ugye az alapprobléma ezzel az, hogy csak a havi szaldó mellett jó mert általában nappal nem otthon állnak az autók így nem lehet a napelemről tölteni... Ha megoldanák ezt az informatikai problémát, hogy a betáplált energiát egy alacsonyabb szállítási díjért az ország tetszőleges pontján ki lehessen venni máris megérné (ilyen rendszert fejlesztetett a BP).

Egy elektromos autó töltőpontot létesíteni a napelemre kötve és alacsonyabb tarifával elérhetővé tenni a nyilvánosságnak szintén lehetne jó, de azért itt vannak azért kompromisszumok bőven... a jogi problémákról nem is beszélve.

Sajnos az akku egy drága megoldás, mert önmagában az akku a BMS és egy további inverter is kellene vagy le kell cserélni a meglevőt egy hibrid inverterre...

Persze az egészet le kell modellezni, ehhez kellenének a "játékszabályok" lehetőleg úgy, hogy a "játékidő" alatt egyoldalúan ne változzanak...