Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

vadember

A Litéri erőmű építésében semmi részünk nem volt. Viszont mellette az alállomás bővítést, a készülékek cseréjét, a légmagos söntfolytók telepítését, mindet mi csináltuk.

vadember

Egyáltalán nem vagyok megújuló ellenes. Viszont több rálátásom van arra, hogy rendszerszinten mennyi gondot okoz a szó szerint percenként változó termelés kezelése.
A Veoliában is mondta az elektrikus, hogy állandóan kell a trafó szabályzójával játszaniuk, mert egyik pillanatról a másikra beeseik akár több száz MW-ot is a betáplált energia. Ilyenkor persze változik a hálózati feszültség is, amit kompenzálni kell.
 A másik kedvencem amikor az otthoni napelem tulajdonosok azt nehezményezik, hogy drágábban adják el nekik az áramot mint amennyiért megveszik tőlük. A tipikus esete a legcsekélyebb át nem gondolt eseteknek. Csak annyit szoktam kérdezni tőlük ilyenkor, hogy az autód kilóméterköltsége mindössze a benzin árából keletkezik, vagy esetleg hozzáadódik a javítás, elhasználódás, vizsgáztatás költsége is.
 Ráadásul a piszkos, összeesküvő szolgáltató nem is mindig veszi át tőle amit termel, pedig megígérte. Nem is régen linkelt ide be valaki egy ilyen "felháborító" Youtubeos videót.
Az okos állampolgár csak azt nem vette észre, hogy ilyet csak a napelemet telepítő cég hitet el vele. A szolgáltató nem ígéri sohasem, ugyanis tudja, hogy ez lehetetlen. Ismeri a hálózat fenntarthatóságának a feltételeit.
 A megnövekedett villamosenergia fogyasztás miatt rövid időn belül bővíteni kell az alaphálózat áteresztő képességét. Eddig 643mm2-es távvezetékeken ment az áram ezt kell majd cserélni 720mm2-es sodronyra. Több ezer kilométer távvezeték cseréjéről van szó. Plusz a hozzá tartozó sok száz, egyenkén több millió forintba kerülő készülékekről (áramvéltó, feszváltó, esetenként szakaszoló), és a tartószerkezetekről. Ennek a költségét nem kell beleépíteni az áram árába?
 Egy példa;Tiszavíz kft, Kiskörei vízerőmű.
Lovász Sanyinak, mint az villamos rész vezetőjének, napi feladata, hogy előre megmondja mennyit fognak a hálózatra termelni a következő 24 órában. Teszi ezt úgy, hogy Vízügy megmondja neki mekkora ők vízállást fognak tartani a Tisza-tavon, megnézi az időjárás jelentést, meg a tököm tudja miket vesz még figyelembe. Ez alapján lead egy számot az Országos Teherelosztónak. Ettől az értéktől néhány százalékot térhet csak el óránkénti lebontásban, különben pénzbüntetést kap az erőmű.
Ha a meteorológus tévedett és mégis befordult a Tisza fölé egy hatalmas eső, ennek következtében akár termelhetne az erőmű többet is akkor sem teheti. És tudják, hogy ez nem kibaszásból van, hanem azért mert a teherelosztónak is előre kell lekötnie a megvenni kívánt energia mennyiséget. Ha eltérnek tőle, azt az áramot már jelentősen drágábban szolgáltatják nekik.

Szalai György

A sokváltozós áramszolgáltatás igényli a folyamatos táv adatgyűjtésen alapuló beavatkozó rendszereket. Minden szinten.
A helyben termelt villany jó villany, csak tudni kéne kezelni. Majd kialakul.
Az okos fogyasztók is szaporodnak.

PSoft

Mikor a Litéri erőmű épült, épp ABB-s zászló volt kitűzve a hajómra. :)
A próbaüzem időszakában -ugyan apróságok miatt, de- többször megfordultam az erőműben.
Az egyik amire emlékszem...
Valahol a gázturbina közelében egy viszonylag nagy, -talán 90kW-os- függőleges elrendezésű tápszivattyú motor csapágyai álltak be pár üzemóra után.
Ott a helyszínen szedtük szét, csapágyaztuk újra egy kollégámmal a szivattyú motorját.
Gondolom okkal, azt is "előírták" hogy melyik gyártó, milyen osztályú csapágya kerüljön a motorba.
Amit, nem is volt egyszerű a kommersz, Román, Szlovák, stb. csapágyakhoz szokott "világban" beszerezni.

Rossz nyelvek azt beszélték akkoriban hogy...
"majd jön a többi ilyen jellegű probléma is szépen sorjában, mert..."
Az egész berendezés Nyugat-Európai raktárakban pihent/porosodott sok sok évig. [#nemtudom]

hostya

Már régebben is meg akartam kérdezni a hozzáértőktől..

"Magyarországon nincs annyi erőmű ami a szükséges mennyiségű villamos energiát meg tudná termelni. Kb. 30% az amennyit külföldről kell betáplálni a rendszerbe."
==========
Hogyan mérik az országok közötti, "adok-kapok" villamos energia mennyiséget(MWh), hogy az korrekt módon elszámolható legyen pénzügyileg?
A technikai/műszaki megoldásokra vagyok kíváncsi.

Még inkább érdekel, hogy hogyan működik ez a mérés a földgáz esetében..

vadember

A "rossz nyelvek" leginkább a baromságot hiszik el a legkönnyebben. Ehhez nem kell tudásra szert tenniük, a hülyeség pedig velük született.
20 éve működnek közel 100% rendelkezésre állással. Az éves tervezett karbantartáson kívül alig volt meghibásodásból eredő leállásuk.
 1-2 éven belül lejár a mandátumuk, majd az MVM dönt a hosszabításról vagy a további sorsukról.

gtibi

Szia, itt: MAVIR
 pecrenként frissítve láthatod az aktuális állapotot, valamint 2008 tól havi statisztikákat is, ezeket már január óta nem készítik, így kicsit nehezebb a valós adatok megismerése, de nem lehetetlen:
Mavir_2

Szomszédos tábla

Energia tőzsde

PSoft

Azt mondja, 12V és ~30W lesz a 15 db."hulladék" DVD-ből. [#kacsint]

[yt]Fy3Wia8IPdE[/yt]

Rabb Ferenc

Nagyon tudományos! De én tennék a fólia alá - ízlés szerint - egy kis fűszerpaprikát és egy kevés őrölt fekete borsot. Sokat javítana a hatásfokán. Ja és csak a Szegedi Csemege paprika a jó, a Kalocsait utálom mert ott voltam katona.

Ha pedig a próba előtt bedobunk két fél szilvát, lesz az 40W is.

Sok sikert mindenkinek az utánépítéshez [#taps]

PSoft

A két fél szilva, az szerinted...honnan valósi legyen?
Mert gondolom, az se mindegy! [#vigyor2]

Rabb Ferenc

A spájzból a felső polcról, hátulról az uborkás üveg mögötti félig még tele (vagy félig már üres) félliteresből... [#pias]

Csuhás

Ez semmi, a múltkor láttam moziban hogy lézerkardokkal csatáztak!

Csuhás

Nagyon praktikus az a billenthető ceruzaelem tartó cső amit hátulra szerelt fel.

PSoft

Én marha...
Gondolhattam volna hogy az uborkás üveg mögött van! [#falbav][#falbav]
Mer ugye a lekváros üveg mögött nem lehet, ott az...oroszok vannak! [#vigyor2]

frob

Sziasztok
Napkollektorokkal kapcsolatban valaki képben van?

Ami felmerült kérdésem, érdemes e szakaszolni őket, ahova raknám L alakú tetőrész, ezért vannak napszakok amikor egyik fele teljes árnyékban van, és van amikor a másik...
Arra gondoltam hogy valamilyen szelepes rendszerrel, persze némi elektronikával megbolondítva :) attól függően állítanám, hogy melyeken lehet mérni melegebbet mint a tartály.

A préselős réz idomos szerelés megfelelő ezekhez?

Sorosan vagy párhuzamosan jobb kötni, gondolok itt arra hogy ha egyre melegebb víz kerül a következő napelembe azt tovább tudja melegíteni ...

Amiért még aggódom, hogy mennyire tud felmenni a hőmérséklet bennük, sima síkkollektorban gondolkodom, nem vákuumcsövesben.
Mekkora nyomást kell tartani, mert ügye azzal a víz vagy glikol ( vagy nem tudom mi kell bele) ne forrjon fel idő előtt.

Esetleg egy jó leírást tudtok e ilyesmiről, vagy akinek van a házikón ilyen mi a tapasztalat?
Előre is kösz!
R.