Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

remrendes

2vkx6unz

No de egy 75w-os napelem táblára milyen módon kapcsolsz rá egy kW közeli teljesítményű fűtőbetétet?
Nem tudom pontosan milyen paraméterekkel bírt a 75W-os. Ha az 48V körüli optimális kapocsfeszültséggel dolgozik akkor az csak 1,56A körüli csúcsáramot képes leadni az egy 23ohmos fűtőbetéten ideális esetben lesz 36W maximum. No ezzel nem sok meleget állíthatsz elő... Itt már nem lesz elegendő 10 panelt sorba kötni ami elvileg 750W lenne, de 480V feletti kapocsfeszültséggel. Vagyis 5-5 sorban a két sort meg párhuzamosan kellene kötni, de ekkor sem tud 3,2 A-nál többet vagyis így már a 75W is kivehető belőle maximum nyáron. 50000+ forint beruházással tudsz nyáron 75W teljesítményt hasznosítani...  Azaz 10%-a az elérhető kapacitásnak... Hát ez nem nagyon éri meg még akkor sem ha van elegendő hely a panelek elhelyezésére...
Valamilyen mppt vezérlő és inverter vagy DC-DC konverter nélkül nem lesz jó. Az meg már tovább drágítja a rendszert.
A napelem áramgenerátoros jelleggörbét mutat a munkapontig, szóval ennek megfelelően kellene terhelni...

svejk

Ismételni tudlak: "Csak az a kérdés éppen melyik van a fiókban ..."

remrendes

A 4db 48V-os sorba kotott napelem esten nem 192V lenne a feazultseg? 3 ilyen sort parhuzamositva pedig az aramok is osszeadodnak?

2vkx6unz

Igen 4x48V az valóban 192V, de uresjárásban! amint megterheled 23ohmos cekásszal akkor a feszültség leesik mert ~36V-ra mert az 1,5A-t tudja csak áthajtani az ellenálláson mivel áramgenerátorként működik. 56W fog hasznosulni az ellenálláson.
Ha 3 ilyet párhuzamosan kötsz akkor ideális esetben 4,6A az eredő áram. Ekkor a feszültség már 107V is lehet, de  még mindig nem 192V. 6 darab párhuzamosan és 4 sorbakötve tudja azt az áramot szolgáltatni ami mellett a feszültség 192V lesz a cekászon. Se ez is csak akkor amikor annyira süt a nap, hogy nem lesz szükséged meleg vízre...

Vagyis 24darab 75W-os napelem esetén nyáron tűző napon lesz ~1500W a kinyerhető csúcsteljesítmény. Mindezt 120000 forintért. Télen persze ez hasonlóan csak 380W maximum körül fog működni...

B.Zoltán

remrendes

Kicsit megzavarodtam.  Az 5294-ben azt irtad, hogy 10 panelbol 75W veheto ki nyaron, az 5297-ben pedig 1500W a 24db-bol.
Az adott panelen az OCV egyebkent 68V.

2vkx6unz

Nos a 5294-ben az írtam, hogy 750W vehető ki 10 panelból. Ez igaz is, de ehhez egy megfelelő munkapontba állított inverter kell. Ha csak egy 23 ohmos ellenállást kötsz rá akkor csak 56W lesz amit ki tudsz venni (1,56*1,56*23). Ehhez pont elég egy darab panel.

Ami a 5297-ben írva vagyon, hogy 24 panel 4 sorban és 6 ilyen sorba kapcsolt párhuzamosan van kapcsolva. Ekkor az átfolyó áram 6*1,56A lehet maximum. 23 Ohmos ellenálláson 215V feszültség esik, de a 75W-os panel 1,56A áram mellett a ~48V kapocsfeszültség adódik (75/1,56) vagyis az elérhető teljesítményt a kapocsfeszülség fogja korlátozni mert ez csak akkor lehet nagyobb, ha csökken az áram mivel a max teljesítmény nem lehet több mint 75W tehát 1,56A áram eseén csak ~48V a kapocsfeszültség. Vagyis itt 16*48*48/23 lesz a kivehető teljesítmény 1600W és nem 1500 mint írtam.
Persze elvileg 1800W az inverterrel kivehető maximum.
Ahhoz, hogy az 1800W-ot ki tudd venni az ellenálláson 8,84A-nak kellene átfolyni, szerencsés esetben beállhat erre a munkapontra de ezt csak a panelek karakterisztikájából lehet kideríteni, hogy ez valóban megtörténik-e.

remrendes

Azt irtad, hogy 50000+ forint beruházással tudsz nyáron 75W teljesítményt hasznosítani...
Ha 5000Ft/panel, akkor nekem ebbol az kovetkezik, hogy 10 panelre irtad.

2vkx6unz

Nos nyáron 1,56*1,56*23  azaz ~56W amit hasznosítani lehet egy 23 ohmos ellenállással. Ez pont ennyi 1 és 10 panel esetén is. Nincs különbség ha a 10 panel sorba van kötve.
Ha 5 panelt sorba kapcsolsz és két ilyen láncot párhuzamosan akkor 3,12*3,12*23 azaz 223W amit ki tudsz venni egy ilyen rendszerből. Egy ilyenre írtam, hogy 75W ami valóban rossz mert ennél azért többet ki lehet venni nyáron. Nyáron 75W-nál többet is tudsz venni egészen 223Wattot egy 750W teljesítményre képes rendszerből vagyis majdnem 0 30%-át a névleges teljesítménynek, ha 5 panel sorban és 2 ilyen sor párhuzamosan van kötve.

Szóval ezt ott nem jól számoltam.
Remélem a számítási hibák ellenére azért átment, hogy ez egy áramgenerátoros üzem és a kivehető teljesítmény maximalizálásához illeszteni kell a fogyasztót.
Vagyis 10 panellel ami 50000 forint a paneleket sorba kötve ~56W a kivehető teljesítmény, 5-5 sorba kötve és ezek párhuzamosan kötve pedig ~223W. Az első esetben 7% a másodikban ~30% a hasznosítható a névleges teljesítményből maximum.

remrendes

Igy mar ertem mire gondoltal, csak azt nem, hogy miert sorba kotott panelekbol indulsz ki?

jani300

Talán értem is miről írsz .
De egy valamit nem .
Egy másfél amperes terhelhetőségű áramforrást miért kellene erőltetni 10 amper körüli áramfelvételre ?
Szándékosan lehetetlenné téve hogy elérje az ideális feszültség szintet .
Az eredeti felvetésben szereplő napelemek 10 amper körül tudnak ideális esetben .
Egyértelmű hogy hagy maximálisan 1,5 ampert tudó napelemhez nagyobb ohmos értékű ellenállás kellene !
De csak érdeklődés szintem írtam ,nem lesz ilyenem .

2vkx6unz

A napelem egy áramgenerátor. Az volt a felvetés, hogy a fórumon 5000 forintos napelemet használjuk. Ez pedig csak 1,56A-tud. A kapocsfeszültség meg a terheléstől függ.
Szóval nem kényszerítünk rá többet mint amit tud.
Igen nagyobb ellenállás kellene, de ha van egy elvárt teljesítmény és egy maximális kapocsfeszültség ami itt 230 V akkor az áram adott.
A napelemhez a napsütéstől függőben változó ellenállás kellene.
A lényeg az, hogy nincs értelme közvetlenül rákötni egy terhelést.

jani300

[#t209p5250#]

Ehhez a hozzászóláshoz szóltam hozzá eredetileg .
Igyekezni kell elkerülni közvetítő használatát .
Úgy lehet kissé más árfekvése van az elöregedet , avult ,bontott napelemnek .
Ha veszek ,nem viszonteladótól fogom venni .

2vkx6unz

Nem tudom mennyivel lenne olcsóbb máshol, de mindegy is mert optimalizáló vagy töltésvezérlő, inverter nélkül nem lesz jó.
Amit írtam eddig az egy ideális állapotot jellemez amikor hétágra süt a nap. Ha felhős vagy meredekebb szögben éri a panelt a napfény akkor ennek csak a töredéke érkezik be, ennek megfelelően az áram ami itt konstans egy adott fényerő mellett csak az értéke változik az ideális állapothoz képest csak töredéke lesz a kinyert teljesítmény és nagyobb részét nem tudod hasznosítani. Ergo a beruházás megtérülése sokkal rosszabb lesz. Még akkor is ha olcsón veszel panelt.