Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Bencze András

Szerintem ez nem ilyen egyszerű, de ne legyen igazam. Mi van a ha közben bekapcsolok induktív/kapacitív fogyasztókat? A másik: hová kötöd be?

keri

valóban, de 90foknál nagyobb fázishiba csak úgy lehetséges ha már visszafelé folyik az áram.

keri

Igen, ezt vettem.
A fogyasztást és visszatermelést jegyzi kWh-ban.
Beállítható hogy csinálja. Jegyezheti külön regiszterben vagy összegezve is.
Áramnál, teljesítménynél, még nem néztem hogy előjelesen méri-e, de a fázist is mutatja, így ha más nem azzal tervezem detektálni.

keri

Természetesen nem teszteltem az elméletemet, de alapvetően logikusan következik szerintem

Majd ha lesz egy kis időm megnézem. A mérőt már beépítettem, csak az adatvonal nincs kiépítve, de ha süt a nap majd a villanyóránál laptoppal lekérdezem hogy miket ír táplálás és visszatáplálás esetén.

mdani2

Én az exportot korlátozom. Ha eléri az 1000 wattot az export, akkor bekapcsolok egy fűtőbetétet a bojlerban. Ha megint, akkor a következőt. Így kevesebbet megy az éjjeli áramról.
Ha importra fordul a ház, mert elmegy a nap, vagy bekapcsolt valami más a házban, akkor meg fokozatonként kapcsolom le a fűtőbetéteket.
Én egy Eastron SDM630 -as almérőt építettem be. Ebből olvasom ki modbus-on keresztül a fogyasztást. Egyszerű, mert csak az egyes fázis aktív teljesítményét kell kiolvasni az én esetemben.
 Egy PIC16F690 8bites mikrokontroller csinálja az egészet és kapcsolja a szilárd test reléket.
 Amúgy az új óra, amit az EON telepített is tudja a modbus kapcsolatot, de nem akarták megengedni, hogy rácsatlakozzak az adatportra. Azt állítólag csak az "ipari" fogyasztóknak engedik. De vannak olyan termékek a neten, amik az IR-poroton keresztül tudnak kommunikálni az órával. Valami IoT cucc és tudod monitorozni a fogasztásod stb.

2vkx6unz

Mi volt az eredeti ok amiért ezt megcsináltad? Gondolom szaldós elszámolásod van vagyis ki tudod venni a betáplált energiát később is. Csak az elhivatottság vagy van más motiváció is?

A fogyasztási adatokat 15 perces felbontásban rendelkezésre bocsátja minden okosóráról a szolgáltató, csak regisztrálni kell, ha kéri a felhasználó akkor a hó végén küldi egy táblázatban az adatokat és offline is fel tudod használni.

Nyilván ha vezérelni kell valamilyen eszközt a fogyasztás/termelés függvényében akkor ezt nem lehet megtenni egy közvetlen mérés nélkül.

Értem, hogy a bojlerben bekapcsolsz egy vagy több patront, de meddig melegíted? Ha nincs vízfogyasztás a bojlerből akkor viszonylag kicsi a vesztesége és a szükségesnél jobban felmelegíted, túlfűtöd, ha meg sok a vízkivétel akkor nem lesz elég a patron. Mekkora az a bojler?
Nekem egy 200 literes van és ahhoz azért kell már teljesítmény, hogy belátható időn belül felmelegedjen... én kb. 8-9kW teljesítménnyel fűtöm, igaz van közben egy hőszivattyú...

Hogy lehet nálad amúgy éjszakai/vezérelt áram? Amennyire én tudom napelem telepítés után nincs már ilyen mert a szolgáltató nem engedi, de lehet tévedek.

Egyébként érdekes amit csináltál,  a visszatáplálás tiltása miatt ilyen vagy hasonló megoldásokat be kell majd építeni még akkor is ha lesz akku minden napelem mellett mert nem lehet akkora akkut telepíteni, hogy mindig jó legyen...

mdani2

Két oka volt: az első az, hogy annak ellenére, hogy a környezetemben és ismerőseim körében is nekem van a legkisebb rendszerem (3KW SMA) inverter, ennek ellenére többet termelek egy évben, mint amennyit elfogyasztok. Nem szerettem volna az EON-nal vacakolni a kifizetés miatt, ezért szerettem volna inkább elhasználni azt, amit megtermelek. A másik ok, inkább amolyan elvi megfontolás. Ugyan létezik ez a szaldós kiskapu és én is benne vagyok, de a hálózat nem akkumulátor. Az ember azzal nyer és tesz a legtöbbet, ha akkor használja el a megtermelt energiát, amikor az rendelkezésre áll. Ezért én igyekszem úgy időzíteni a fogyasztóimat, hogy akkor menjenek, amikor süt a nap. Nyilván ezt nem lehet mindig megvalósítani, de egy kis törekvésbe nem hal bele az ember.

Nekem eleve volt normál és vezérelt órám, mielőtt napelemes rendszer lett. A vezérelt órát nem szerelték le a telepítéskor, csak a normál órát cserélték digitálisra és kapott egy GSM kapcsolatot is. Be is vagyok regisztrálva és látom is a 15 perces adatokat, de ahogy írod, ez vezérlésre nem jó. Tavaly a vezérelt órát is cserélték digitálisra és az is modemes, azt is látom már a neten.

Nálam villanybojler van, ami 300 literes és van benne középen egy 3ph 3.3kW fűtőbetét. Ez megy éjjeli áramról. De a bojlerben van csőköteg alul, szóval tudom a fűtésről is melegíteni. Ez lett megtoldva azzal, hogy van egy másik 3KW patron, ami szét lett kötve 3x1kW-ra. Ezeket kapcsolom be a normál áramra a korábban leírt módon. Így is van exportom, mert csak fokozat kapcsolás van. Az eredeti elgondolás az volt, hogy tirisztoros szabályozással mindig kiegyenlítem az import/export különbözetet, de ez még nem készült el. Akkor valóban 0 lenne az export.
 Az én rendszerem napi 22kWh termel kb, ennek jelentős részét el is fogyasztom így és ennyivel kevesebb éjjeli áramot használok melegvíz előállításra. Van olyan, amikor napokig nem is megy az éjjeli áram, mert mindig elég a melegvíz.
 A túlfűtés nem gond, mert van hővédelem a fűtőbetéten. Ha huzamosabb ideig nem vagyok otthon, mondjuk nyaralás miatt, akkor lekapcsolom és megy a full export. Így véletlenül se tudja felforralni a vizet.
 Igen, őszintén szólva én örülök, hogy megszűnik a szaldós elzsámolás. Nem normális, hogy 9-15kW rendszereket építenek az emberek és télen meg villannyal fűtenek úgymond akkumulátornak használva a hálózatot. De azzal se értek egyet, hogy gomba múd megszaporodtak az 500kW kiserőművel bármerre jár az ember. Ott is meg kellene szüntetni a kötelező átvételt.
 Majd kiexportálok egy napot, amin látszik, hogyan vágja le az elektronika az exportot.
Akkumulátoros rendszerben is gondolkodtam, de az én fogyasztásomhoz, 48 óra autonómiára kellett volna 48V 620 Ah. Kicsit megdobta volna a beruházási költséget, ezért elvetettem. :D

svejk

keri

Infraport az enyémben is van. Ugyan úgy modbus, csak nem vezetékkel kapcsolódsz. A villanyóra leolvasóknak tették rá.
Szerintem sima kiolvasást nem tudják korlátozni ezekben a mérőkben, írni meg amúgy sem akarod.

keri

Gondolom meghagyta a bojler eredeti hőfokszabályzóját. Én ezt tervezem.

mdani2

Így néz ki a cucc, még tesztelés közben. Kétoldalas a nyák, a passzív alkatrészek alul vannak.

ANTAL GÁBOR

Két napja zargatom Kéri Lacit ( magánban )  napelemes dolgokkal .  Ezúton is köszönöm a gyors válaszokat .

Mindig újabb dolgok jutnak az eszembe és már udvariatlannak minősítem magamat . Előrebocsájtom hogy nem tervezek telepítést , csak a műszaki megoldások érdekelnek ..

Pár napja bejelentették hogy új telepítés esetén nem lehet visszatáplálni csak a szigetüzem megengedett .

Tételezzünk fel egy akku nélküli szigetüzemet . Reggel 7 kor a napelem termel 1 kW ot  én meg egy 2 kW os fogyasztót szeretnék működtetni . Ilyenkor az csak a hálózatról tud működni ? ( vagyis kárbavész amit meg tudnék termelni ?)

Vagy ha tisztán rezisztív a fogyasztó akkor működik egy 50 % os PWM jellel?  ( És pl a villanytűzhelyben sokkal lassabban sül a sütemény ?)   Mi van ha nem rezisztív a fogyasztó ? ( Pl a hűtőszekrény kompresszorát működtető aszinkron motort szeretném működtetni  )  Nem hinném hogy egy automatika különbséget tud tenni a belső hálózaton lógó villanytűzhely - aszinkron motor között

Az ellenkező esetet jobban el tudom képzelni 2kW a megtermelt és 1 kW a fogyasztás . Azt gondolom az inverter lekezeli .
Vagy a lakásban olyan kiépítést kell csinálni hogy a  a rezisztív fogyasztókat két helyről lehessen  megtáplálni és majd én eldöntöm hogy napelemről vagy hálózatról működjenek?
( gondolom ilyenkor célszerű a cekaszoknál a  fokozatkapcsoló alkalmazása és a távolról való kapcsolgatás lehetőségének a kialakítása )

mdani2

Nem kell ennyire bonyolítani. Kell venni egy hibrid invertert. Max nem lesz rajta csak minimális aksi és meg kell neki mondani, hogy 0 export és csak backup üzemmódban menjen. Akkor mindig felhasználja a megtermelt napenergiát, aztán a különbözetet veszi a hálózatból, de nem fog exportálni. Ha meg elmegy az áram, akkor aksiról.
 De mindegyik inverter, még a hálózatra visszatáplálós is tudja a 0 export üzemmódot. Csak kell hozzá egy a gyártó által támogatott almérő, amit össze kell kötni az inverterrel és a beállításokban megadni, hogy 0 export. Akkor az inverted mindig csak annyit termel, hogy éppen fedezze a ház fogyasztását vagy amennyit bír, ha nagyobb a fogyasztás, mint a megtermelt. Persze ebben az esetben nyilván nem fogod a rendelkezésre álló maximumot megtermelni.

Itt egy példa:
https://files.sma.de/downloads/ZeroFeedIn-PL-en-10.pdf

svejk

" Csak kell hozzá egy a gyártó által támogatott almérő, amit össze kell kötni az inverterrel és a beállításokban megadni, hogy 0 export."

Értem én hogy villanymotor, de hogy működik? :)

Tehát amit Bence András is feszegetett, hogy mi a megkülönböztetés mérési elve a fogyasztásnak és visszatáplálásnak?

Énnem találtam semmi ilyen technikai információt, minden leíréás csak egy feket doboznak tekinti ami tudja a dolgát.

Sőt én már anno eleve ott elvesztem, hogy honnan tudja az inverter, hogy megszünt a hálózat és nem küld ilyenkor ki áramot. :(

Ezek valami nagy hadititkok lehetnek, vagy egszerű műszaki megoldások amit tudnom kellene.

onagy

A Solaredge invertereknek Rs485 interfészén keresztül is lehet Enable/Stby parancsot adni, ezzel le is lehet állítani. Ezt jellemzően szerviz céllal használják, de van és használható.
Paraméterezhető ezen keresztül a megtermelt energia maximum értéke is, ha valaki egy független mérő és vezérlő rendszert épít, ráhatással lehet lenni.
Egyébként konyhakészen ilyen rendszerek nem laphatóak a gyártónál?
O.