Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

jani300

Szemét !
Ez egy nagyon érdekes fogalom .
A panelgunyhóban keletkezik .
Meg a csicsa , úri családiházakban is .
A szelektív gyűjtés már ott kezdődik hogy a papír alapú csomagolóanyag már egyből begyújtós .
Jót fog tenni egyeseknek ,ha kicsit szűkösebb lesz ez a világ .
Nekem meg a nyugdíj tesz jót ,lassan már ki is pihenem magam , kifutnak amit megígértem , és én vagyok ezután az első :)
Pellet , plusz energiát kell befektetni ,abba az anyagba ami igen könnyen égethető automatikusan ,aprítékégetőben .
Eszement itt sok ember .
Mindenhez "munkás" kell , mert azt tanulták hogy semmit se tudjanak ,alapvető dolgokról .

fektiforg

,, De mióta olcsóbb a pellet mint a gáz ? "

Idézet egy levélből amit az MVM -  töl kaptam,  rövidítve :  "önnek a szerződése 2022 dec. 1  lejár ... örömmel tudatjuk, hogy a következő évben is tudjuk biztosítani a földgáz szolgáltatást ...  30.87 Ft / MJ   + ÁFA  egységáron "
 ( ~1080 Ft/m³ + ÁFA+ rendszer használati díj)

1.7 - 2kg pellet ~ 1 m³  földgáz

Szerinted ?

RJancsi

Egy időben divat volt a reklámújságokból papírbrikettet préselni otthon. Reklámújság még most is van dögivel, lehet, hogy újabb felvirágzás lesz a brikettálásban?
Barátom is csinált ilyeneket, kaptam tőle pár darabot kipróbálásra. Nagyon nehezen gyulladt és majdnem annyi hamu keletkezett belőle mint az eredeti tárfogata. Ugyan ingyé van (legalábbis annak akihez bedobják), de nem győzött meg a hatékonyságáról.

[yt]t8ORRxP7GpE[/yt]

jani300

Akkor 1köbméter földgáz 500 ft pellettel váltható ki ,ha jó az a 260 ft /kiló körüli ár amit láttam + 25ezer másfél tonna pellet fuvarja .
Nem tudom most mennyi a kedvezményes lakossági gáz ár !
Milyen felhasználásban van 1000 ft körül a gáz felhasználói ára ?
Aprítékégető fejem van ,az mehet pelettel ,fordítva ez nem biztosan igaz .
Kazán az lényeges ,régóta gondolkodtam jobb hatásfokú kazánon .
Függőleges zsák tűzterű ,vagy a faelgázosítóhoz hasonló rendszerű kazánon gondolkodtam .
Idén még van bőven hulladék fa , a fűrészpor forrás az elakadt
 , már t9bb éve .
Jövőre visszatérek majd az új megoldás kereséséhez ,addigra csak tisztul a mostani helyzet is .

jani300

fn47xk7ei

Nem azt írták, hogy feltalálták hanem hogy elkészült!

jani300

Ezt átvitt értelemben gondoltam ,nem kell szó szerint venni .
Pécset ez egyébként nem érinti , itt már eleve fával megy a távfűtés .
De én még láttam az öntvény , melegvizes kazánokat ,üzemképesen ,de már kidobálták őket ,annyira nem régen .
rÖHELYESNEK TARTOM MAGÁT AZ ELGONDOLÁST IS .
Honnét lesz oda mégis pellet ?
konténer , bekötik gégecsővel? Hová megy a füstgáz ?
Dolgoztam a komplett egészségügy teljes fűtési rendszerében , pont a kazánházak tartoztak konkrétan hozzánk .
nEM LEHET EZ EGY IGAZÁN ÁTGONDOLT ÖTLET !
Valami szükségmegoldás hogy ne mondhassa senki hogy nem gondolnak előre . Akkor még gondolom valami nagyeszű újságíró is rátesz egy lapáttal .
És ez kizárólag szakmai vélemény , minden politikai szándék nélkül .

fn47xk7ei

"Honnét lesz oda mégis pellet ?
konténer , bekötik gégecsővel? Hová megy a füstgáz ?"  Értem én, hogy te szeretsz értetlenkedni de arra nem gondoltál, hogy ezt egy cég eladásra tervezte eladásra és demonstrálni, biztosítani, garantálni kell a működést. Hidd el nem csak balfékek vannak az országban... ("És ez kizárólag szakmai vélemény [#confused]") Szerintem hiába olvasgatod az indexet ... de lássuk a te szuper kazánodat! Várom a fényképeket és a leírást, összevetést más megoldásokkal a működéséről hátha mégis meggyőzöl. De remélem nem egy Totya féle kazánba van dugva egy barkács fűrészporos égőfej.

jani300

Ja , ha eladásra tervezték ,az más !
Én azt hittem leteszik a főtéren ,és fűtenek vele egy önkormányzati hivatalt ....
Totya kazánban van az égőfej !
Gondolom a barkácsot sértésnek szántad , de nem tud izgatni .
Kétféle kazánt említettem , én ismerem a működésüket !
Ha érdekel olvasd az indexet !
Üzletemberek többen vannak , mint balfékek , de lehet csak nézőpont kérdése .
Na ha tudsz egy ilyen letelepített csodáról ,hát tegyél fel képet , kíváncsi lettem .
12 tonna per órás gőzkazánig van fűtővizsgám .
És még érdekelt is ,nem hízott libáért szereztem .
De azt elárulom hogy igazából csak a gázüzemű kazánokat oktatták , az olaj talán érintőlegesen .
Összevetést más kazánnal ...
A totya mára készült , vegyestüzelésre .
Amit én említettem ott nincs korom kátrány , tiszta üzemre vannak tervezve nagyobb ,hatékonyabb fűtőfelülettel , ventilátoros kényszerhuzat táplálással .
Mit hasonlítsak rajta ? Esetleg egy saválló kondenzációs rész is lehetne utánuk .
Köszönöm a bíztató hozzászólást , mire ezt leírtam , már meg is nyugodtam teljesen .
Na milyen kazánt kazánt tettek bele a biznic menek , kíváncsi lettem ?
De nem egy balfék újságíró véleményére hogy import kazán ...

jani300

jA ,CSAK AZÉRT KÉRDEZTEM RÁ HOGY HONNÉT LESZ A PELLET ,MERT KERESTEM AZ ÁRÁT ....
De azt írták ,nincsen jelenleg elérhető pellet ........
De lehet rosszul kerestem ,az is benne van a pakliban .
És mi a fene bajod van az index fórumaival ?
Tanultam onnét ,ha nem is látszik rajtam .
De jólvan ,már megszoktam a barátságos stílusodat .

mex

jani300

Köszi !
Akkor magánban még nem igazán nyerő a pellet .
De ha még bevizsgált gyári gyári égetőrendszert is kell hozzá venni , tárolóval behordó csigával stb , akkor nem tudom hol éri meg ?

jani300

De ezt elsőre a gáz köbméterére értettem , de az sem igazán érint ,az nálam betegség esetére tartalékként megvan .
De beleférek a kedvezményesbe mindenképpen .
De veszek majd pár napelemet , kíváncsiságból .

Kidwick

Van egy barátom akinek pelletgyára van január februárra tud leghamarabb szállítani .. már az is el van adva amit le sem gyártottak. De ezt nem nagyon otthoni felhasználásra veszik. Szotyihéjból nyomják..  amúgy a pellet után qrvasok a hamu.
Személyes átvétel Óbudán, Százhalombattán ill postázásuk előreutalás után megoldható. Vételi szándékot kérem privát üzenetben is jelezni!

fn47xk7ei

Semmi bajom az index fórummal csak tudom, hogy azt is olvasgatod és erre hivatkozol. Figyusz, ha leszállnál a magas lóról akkor többet látnál és nem flegmán, lekicsinylően nyilatkoznál egy cég és annak tervezőinek kezdeményezéséről. Szóval várom a fényképeket a te megoldásaidról ebben a témában. Az nekem kevés, hogy kazánfűtői vizsgád van. Csak szigorúan a gyakorlat érdekel. A pellet téma pedig egyszerű- ha hiány van a piacon akkor akkor valaki ezen is elgondolkodik és nyereség reményében beruház. Majd ha meg egekben lesz az előállítási költsége bizonyos okokból akkor másnak meg eszébe jut, hogy ezek a berendezések kis átalakítással tudnak majd működni préselés nélküli, pellethez hasonló méretűre szelektált, céltudatosan termelt nyesedék-darálékkal.