Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Kidwick

Ha veszel úgy is napelemet es van fád is meg amúgy is gondolkodtál már egy faelgázosító kazánon. Akkor én a helyedben kipróbálnám azt,hogy mivel úgyis csak szigetüzemben használhatod a napelemet... a felesleges elektromosan hevítesz egy faelgázosító kazánt..[#awink]
Személyes átvétel Óbudán, Százhalombattán ill postázásuk előreutalás után megoldható. Vételi szándékot kérem privát üzenetben is jelezni!

mex

Az a qrvasok hamu nem tudom milyen pelletre vonatkozik.
Hetente egyszeri hamuzás a gyári kazánnál elég egy ~ 150nm alapterületű lakás viszonylatában tapasztalat szerint. Bár ez a tavalyi, és az azelőtti ukrán beszerzésű pelletre érvényes, elmondás szerint.

Kidwick

Megkérdezem majd tőle. Nagyon ügyes gyerek keni vágja a témát. Kedden kerítést építek vele.
Személyes átvétel Óbudán, Százhalombattán ill postázásuk előreutalás után megoldható. Vételi szándékot kérem privát üzenetben is jelezni!

jani300

Ok !

De mit csináljak az olajjal ? :) Ahhoz van blokkégő , meg zsáktűzterű kazán ám :)
Faelgázosító az nem lesz !
Esetleg az a füstcsöves kazántípus amit ezekhez használnak .
Végső esetben pufajka :) Meg "gitár" ha van még :)

jani300

A cég és tervezői , hát eddig úgy néz ki hogy lesz gáz .
Nem látok semmi rációt abban a konténeres dologban .
A pelletet nem tudom .
A pellet égőfej az valószínűleg nem megy aprítékkal ,fordítva viszont igen .
Nálunk egy egészfűtőerőműmű aprítékkal megy ,azt sem kell feltalálni .
Nincs csaját megoldásom !
Már mind felvan találva .
Ami saját az a kalapácsos mechanikus egyenirányító ! :)
Hárman hoztuk össze ,óra előtt talán max 10 perc alatt .
De ellopták ,publikálták :) Szinte azonnal közkincsé lett felkerült a táblára ,hallgathattunk is érte :)
A másik találmányom egy 3 fázis csináló !
Na de később arról is kiderült már felvan találva ,csak nem tudtam róla .
De nem értek semmihez , nem akarok senkit tanítani !
Majd a jövő eldönti kinek lesz igaza ,hány konténer kazán fog ténylegesen üzemelni !
Az hogy hányat adnak el ,telepítenek igazából nem sok mindent jelent .

fn47xk7ei

Nem "sima" aprítékot írtam. Nem figyelsz. A kazánokat lehet hangolhatóra is .....áhhh, hosszú és mára elég, nem folytatom mert fárasztó és holnap is hosszú napom lesz. Inkább alszom.

jani300

Szép álmokat!
Én már nyugdíjas vagyok ,és nagyon élvezem :)

jani300

Na megnéztem két filmet a konténerkezánról .
Kapásból 30 milla.
Nem pellletel üzemelnek ,biomasszával .
Apró különbség :)
Nem tudom ,talán adnak még mellé mindhez egy lélegeztető gépet :)
Átgondolatlan kapkodásnak látom .
 A tecnológia jó , a hozzáértését kissé vitatnám annak aki kigondolta . Politikai döntésnek tűnik, remélem van gazdasági számítás is  mögötte . A környezeti hatásainak vizsgálatához nem hinném hogy volt elég idő .
Hasonló eddig egy biomassza forrásra települt , nem politikai döntésre . Habár tudok egy erősen vitatott megoldást a közelemben .
Zöld mindenképpen , de lehet tényleg kivágják az összes erdőt .
De újdonság nincs ebben semmi .
Hát ja előbb is megnézhettem volna a filmeket , de a véleményemen azért nem változtattak .

remrendes

Persze, ha ocsubol csinaljak, akkor nem kell csodalkozni, ha sok a hamu, az olyan. A kemenyfapelletnel ez nem igy van.

keri

Annyi hulladékot nem lehet elégetni, mint amennyi itt keletkezik...bár a környékbeli sátortetőn lefolyó sűrű füstöt okádó kéményekből ítélve sokan megpróbálják.

Én ezt a háztulajdonossá válásom utáni első télen próbáltam, és akkor jöttem rá hogy nagyon sok szabadidő kell ehhez.
Próbáltam papír brikettet is gyártani. Macerás volt, és 2 perc alatt lobbant el. Sok munka minimális eredménnyel és jelentéktelen hőenergiával akkor is ha mindent feldolgozok, tehát még automatizálni sem érdemes, egy háznál keletkező hulladék esetén.

Begyújtóshoz minimális mennyiséget használok el. Az persze hasznos, de a kerti hulladék jó részét inkább komposztálom, és csak a vastagabb ágakat teszem félre fűtésre.

Ami ezekre alkalmatlan az megy a szelektívbe, hátha ők hasznosabban tudják használni.

Az apríték égető jó dolog, én is akarok, de kell hozzá aprítógépet is csinálnom/vennem majd.
Némileg kitágítja az égethető hulladékok körét, illetve jóval kényelmesebb és egyenletesebb égést tesz lehetővé mint a sima megrakott kazán ellobbanása és levegő elvétellel szabályozása.

A pelletnek meg az az értelme, hogy még kényelmesebb, egyenletesebb a tüzelőanyag. Illetve pl. osztrákoknál büntetik a hulladék égetést. Csak jó minőségű tűzifát lehet kazánban égetni vagy pelletet. Ismerős mondta (lehet itt volt) hogy megy az ellenőr és ha a hamuban talál szöget már megy is a feljelentés. De ő rafinált magyar, csinált egy pellet gyártó gépet, és ha a hulladékból pelletet csinál, akkor azzal senkinek semmi baja [#vigyor]

Másik, hogy nem tudom az apríték égető milyen, de a pellet kazán nagyon tisztán ég, és ugyan olyan kényelmes a használata mint a gázfűtésnek.

keri

Szerintem ahol szabályozott a tüzelőanyag adagolás, ott nincs jelentősége a faelgázosításnak, hiszen levegő többlettel fog elégni, jó hatékonysággal, kis teljesítményen is.

keri

Mivel a hamu a tüzelőanyag éghetetlen része, leginkább attól függ hogy miből van a tüzelőanyag, nem a formájától, vagy az égés minőségétől.

keri

Németeknél elég sok ilyen konténer kazán működik.
Ahol lehet, inkább több házat rákötnek egy ilyenre.
Nem mondom hogy ez jó irány, én a függetlenség híve vagyok, de lényeg hogy attól hogy itt még nem divat, máshol már van rá bőven példa.

jani300

Egész jól kitárgyaltuk a dolgot .
Egy elég fontos momentum nem került még említésre , ami nem igazán engedi a kampány szerű azonnali gazdaságos fatüzelésre való átállást !
A rönkfának az lenne az ideális ha három évet száradna .......
Minél apróbb annál hamarabb kiszárad , de ebben a fűtési szezonban már biztosan nem !
A pellet akkor a legszárazabb mikor kikerül a gépből ,de ,drágább is cserébe .
Agy jó ágaprító a mai világban kincs :)

B.Zoltán

Én egy kis méretű rakéta kazánon gondolkodom, hogy érdemes volna kipróbálni.

[yt]mI5EDay8A18[/yt]