Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Az írásod  második bekezdését  is úgy kell értelmezni, hogy kell  ( egy minimális) akksi ?   Folyamatosan az izgat hogy mi van akkor ha a fogyasztás 2kW és a termelés 1kW ?  Ok hogy a hálózatból jön még 1kW de hogyan kapcsolódik a fogyasztóra egyszerre az inverter és a hálózat ?   Én ezt csak úgy tudom elképzelni hogy egy ideig a napelem és az akku szolgáltat  aztán pedig a hálózat

mdani2

A méréshez a villanyórák cél IC-ket használnak. Lényegében egy kettős ADC-ről van szó, amik szinkronban mintavételeznek. Az egyik ADC az áramot a másik a feszültséget. Innentől pedig matematikai úton számolható az összes villamos paraméter.

Itt egy ilyen IC:
https://ww1.microchip.com/downloads/aemDocuments/documents/OTH/ProductDocuments/DataSheets/20005256A.pdf

A 19. oldaltól írja, hogyan számolja az értékeket.

Tulajdonképen úgy lehet elképzelni, hogy ha felveszel egy X-Y koordináta rendszert, akkor az 4 kvadrásnra osztódik. Ebbe berajzolod, a vektort és attól függően, hogy hova esik, vizuálisan látod, hogy most import vagy export van és milyen mennyiségből. Itt van erre egy példa a második oldalon:
https://www.landisgyr.com/webfoo/wp-content/uploads/2012/09/Power_Flow_2.pdf

A fogyasztásmérők így működnek és az inverterben is van egy ilyen rész, ami a hálózatot figyeli. Erre a mérésre épül a védelem is, amit fel tudsz benne programozni és előír a szolgáltató, mint pl az EON. Egyszerűbb pl az "59 Overvoltage protection", vagy "81O Overfrequency protection".

Hogy honnan tudja az inverter, hogy elment a hálózat? Mintavételezi. Mondjuk egy rövid ideig nem exportál és figyeli, hogy van e feszültség... Vagy figyeli a hálózat impedanciáját és ennek a megváltozására reagál benne a védelem.

ezsolt74

A kínai hibrid inverterek nem is tudnak hálózatra táplálni, Ha a napelemed termel 1KW-ot de neked 2KW-ra van szűkséged, akkor a hálózatról hozzáadja azt a plusz 1Kw-ot. Ha van hozzá kötve akku, akkor persze elősször akku-ról próbálja meg ezt az 1Kw-ot pótolni de ha mondjuk az akkud ilyenkor csak mondjuk 500W-ot tudna adni ,akkor a maradék 500W-ot pótolná a hálózatból.A lényeg hogy először mindig a napelem által termelt áramot próbálja elhasználni, de ha ez kevés akkor az akku után nyúl, (persze ha van akku), és ha még ez is kevés, vagy mondjuk az akku már lemerült, akkor a hálózatról pótolja a maradékot.

mdani2

A hálózatban a termelők és fogyasztók mindig egyensúlyban vannak, különben összeomlana az egész. Ez úgy működik, hogy amikor bekapcsolsz egy fogyasztót, akkor megbomlik az egyensúly abban a pillanatban. A hálózat feszültsége és frekvenciája elkezd esni. A feszültséget az erőműben lévő generátor AVR (automatic voltage regulator) fogja utánaállítani. A frekvenciát pedig a generátort hajtó gép (gázturbina, gőzturbina...) szabályozója fogja tartani. Ha esik a frekvencia úgymond "gázt" ad, ha nő, akkor elveszi. A hálózat azért nem omlik össze egy nagy terhelés bekapcsolásakor, vagy egy erőmű kiesésekor, mert van tehetetlensége. Ez abból adódik, hogy rengeteg forgó generátornak a tehetetlensége, mintegy akkumulátor működik. Ez olyan, mint amikor az autóval mész, akkor van mozgási energiája, ha üresbe teszed akkor szépen lassan elkezd lassulni, mert ezt az energiát emészti fel a súrlódás és légellenállás, vagy emelkedő...
 Neked a villanyóra egy csomópont. Az oda befolyó energiának egyeznie kell az abból elfolyó energiával. Kirchoff törvény áramra. Ezért ha a villanyóra pontjában figyeled akkor mindig egyensúly lesz. Ha többet fogyasztasz, mint amit termelsz, akkor a hálózatból pótlódik a különbözet, ha többet termelsz, mint amennyit fogyasztasz, akkor a hálózatba exportálsz. Cserében valahol valami erőmű egy picit visszavesz majd a termelésből. Azért az arányokat érdemes észben tartani. A MAVIR honlapján ott van a pillanatnyi országos hálózat fogyasztása és termelése. Ehhez arányosítsd a te házi kis erőművedet. Eltörpül... mérési hiba alatt van. :D Viszont, ha az országos megújulót veszed figyelembe, akkor az már egy jelentős százaléka a rendszer kapacitásnak.
 Az akku az csak akkor kell, ha hybrid invertert veszel. amúgy nem kell ahhoz, hogy működjön. És ha van is akkumulátor, akkor is te választod ki a menüben, hogyan kezelje az akkumulátort. Back-up, vagy increased self consuption stb...

svejk

Köszönöm, hogy leírtad és a linkeket is.

Nagyvonalakban ilyesmit tudtam saját eszemtől is elképzelni.

svejk

A microchip IC úgy látom inkább csak teljesítmény monitorozó.

Anno az Analog Device-nalk voltak analóg szorzói, azok is minden pillanatát figyelték az áram és feszültség értékeknek.
Próbálkoztam is veleük csak nagyon drágák voltak, akkor még nem volt LIDL-s valós teljesítménymérő.  :)

Persze ma már a gyors A/D-ket tartlamazó mikrovezérlőkkel szinte bármit ki lehet számolni.

svejk

Délben pont a csomóponti törvénnyel próbáltam magyarázni én is Antal Gábornak no és a nagyon gyors mintavételezéssel.

Valószínűnek tartom, hogy az inverter a PWM szabályozással 1 sinus hullámot is tud módosítani, mintegy "kövéríteni", mint ahogy a nagy erőművi generátorok teszik csak azok lassú reagálásúak mint ahogy írod.

Visszatérve a hálózat észlelésére lehet azt is meg tudják különböztetni, hogy igazi sinus (persza ma már csak a tankönyvebn van olyan) vagy PWM van a kinti hálózaton  -mert ugye a szomszéd is épp termel miközben az MVM lehet éppen lekapcsolt- és aszerint le vagy bekapcsolnak.

ANTAL GÁBOR

svejk

" A kínai hibrid inverterek nem is tudnak hálózatra táplálni"

Hát.. nem tudom. Pont ilyen inverterek miatt kérdeztek engem is, hogy kellene tudni hogy hanyadán is állunk, mert állítólag a régi órák a visszatermelést is fogyasztásnak mérik, ha meg újabb órád van akkor a szolgáltató meglátja, hogy visszatermeltél pedig nincs is szerződésed.

Németországban állítólag engedik az ilyen cuccokat.

De én csak partszélről mondom ezeket.

000000000

Ez nem igaz, legalább is nem ennyire egyszerű. Az én inverterem is kínai de jól táplálja a hálózatot amikor többleten van. [#nyes] Ma minden inverter kínai.

gaspa

Ami nekem van az nem tud visszatáplálni,rá lehet kötni a hálózatot,aggregátort,napelemet,akkumlátort és lehet programozni ezeket hogyan használja.Az akku nem feltétlenül szükséges,a hálózatot csak akkor használja,ha kevés a napenergia.Már lehet olyan kínai hybrid invertert kapni,ami vissztáplálni is tud,de ezek még nagyon drágák.Amíg nem lehet betáplálni a hybrideket kell használni,csökkenti a számlát,de a megtérülés gyalázatots lesz.Nekem 11 éve van 7,5 kW-os betáplálós rendszer,de én két lakást fűtök is hőszivattyúval,általában sikerül 0-ra kihozni a szaldót.Mindig szerettem volna egy vészhelyzeti ellátást is kialakítani,fél éve hozzáfogtam miután a "nemzetközi helyzet fokozódik" nagyobb (17 kWh lúgos)akkuval 3,5kW-os hybriddel,de az elektronika még egy sima invertert is kezel egy másik fázisra,majd ha szükséges.

gaspa

Csak érdekességként az utolsó szaldó elszámolásom.
Kb 8000  kWh az éves oda/vissza plusz amit közvetlen elfogyasztottam a napelemekből.
Valóban nagyon olcsó nálunk a vill energia és még számlát is ki kéne állítanom,ha visszakérném.A hálózat bővítésért fizettem,amit betermelek nem Debrecenbe kell elszállítani,pár száz méteren belül eladják kicsit többért.

remrendes

Azok is, amiket Tiszaujvarosban vagy Zalaegerszegen gyartanak? :D

fektiforg

Érdekes, ahogy világpiacon drágul az áram – egyre olcsóban veszik meg...

000000000