Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Az a baj, hogy ebben a topikban képtelenség a témájában társalogni azokkal akikkel szeretnénk, mert mindig jönnek a megmondó emberek hogy hülyék vagyunk meg nem éri meg. Aztán amikor kiderül hogy mégis akkor jössz te is irigykedni a "gazdagokra" akik előre gondolkodtak, meg kárörvendeni, amikor aljas módon kirántják alóluk a talajt váratlanul.
Ez nem társadalmi igazságtalanság csak szín tiszta irigység, a dögöljön meg a szomszéd tehene vonalon. Ez az ami zavar engem leginkább.

Velem pont nem tudtak kiszúrni, mert előrelátóbb vagyok ennél, de sok olyan embert ismerek, akinek nagyon csúnyán alávágtak, mert amikor bejött ez a rezsi dolog próbálták az utolsó tartalékaikból csökkenteni a károkat, amit most így nemes egyszerűséggel kidobtak az ablakon.

keri

Ez igaz, de nem tudják kapcsolgatni hogy mikor termelj vissza, meg fogyassz, hogy nekik is jó legyen, és így spóroljanak ők is meg te is.

Én most vettem 30ezer körül MODBUS-os órát. Azzal tudom figyelni a visszatermelést és a kapcsolható fogyasztók csak a napelemes termelést fogják használni (villanyautók, bojler, hőszivattyú, mosógép, puffer akku). Így tudom minimalizálni a rendszer használatot. Ha minden jól megy, akkor csak december, január környékén kell áramot vennem pénzért.

ywathzay

A második bekezdésed csak részben igaz, és ezt te is jól tudod. Tavasztól, kora őszig, mondjuk 10-15 óráig, napsütéses időben. Ezen kívül mindenki ugyanonnan kapja a naftát. Az hogy éves összesítésben a megtermelt energia mennyisége nagyobb mint az elhasznált mennyiség, az meg csak az egyén rendszerének nagysága határozza meg. Van akinek közel 300nm van felpakolva a lapostetőre, de ő lazán kifizetné a villanyszámlát, meg akár az emelt gázszámlát is. De a villanyautóit ő is kb 17 órától, reggelig "tankolja" javarészt, és nincs akkupakkja. Azt állítani, hogy a napelemekkel mindenkinek jót tesznek a "termelő/fogyasztók" kb ugyanannyira demagóg, mint kijelenteni, hogy semmit nem ér az egész!

jani300

Nem irigykedek én senkire !
A hegesztéssel együtt 7-9 ezer a villanyszámlám ,ha nem itt lakik a gyerek .
Ki bírom fizetni .
Kevés "gazdag" van aki tudja is mit csinál napelem szinten .
Csak egy új bevételi lehetőséget lát benne .
Ugyan így pofára eshet bármi mással ha nem ért hozzá .
Vezérlés : A vezérelt áramot sem kapcsoló szállal kapcsolják .
Régen időre kapcsolóórával ,de már az is rég a múlté .
Vehettem volna fel jelzálog hitelt , megcsinálhattam volna legfeljebb elúszna a ház ,mint sok más , meggondolatlan embernél volt rá példa .
Most rajtuk kívül mindenki más hibás .
Na de hát akkor nem írok ide , legfeljebb kérdezek ,ha felmerül bennem valami ,remélem azt szabad .

keri

Amit betermel a napelem, azt valaki elhasználja egyből. lehet nem ő, de addig sem kell gázt, szént és egyéb jóságot égetni amíg valaki más napeleméről működik.
MAVIR honlapján vannak napi grafikonok az energia megoszlásról és szépen látszik hogy milyen jól kioltja csúcsidőszakban a napelem az import áramot, amit napelemek híján fizetni kéne mindenkinek.
Télen lehet hogy gázból használjuk el azt az energiát, de ugye azt napelemek nélkül is elhasználnánk.

Jelenleg nem az országos energia mennyiség a gond, mert annyi napelemnek a közelében sem vagyunk. Többnyire a lokális hálózatok nem bírják. Sok helyen leold túl feszültséggel az inverter, de sok helyen meg elfér még gond nélkül. Ezért a teljes tiltás ostobaság. Mondják egy előzetes engedélyezési eljárás során, hogy ide már nem lehet többet tenni (ahogy pár helyen már történt is eddig) Pont egy energia válság esetén, nem kéne üldözni a megújulókat, hanem megoldást találni a jobb kihasználásukra.
Amit mondtak sok milliárdos költséget, azt is számold ki hogy a havi villanyszámlának mekkora részét tenné ki. Meglepően keveset. Szóval ez is csak duma.

Nekem sokkal inkább olyan érzésem van, hogy beijedtek hogy nem lesz igény Paks2-re ha mindenki napelemre vállt és nem adhatják 70 forintért a 2 forintos áramukat.
Vagy mégis jó üzlet nekik az orosz gáz, amire megint csak nem lenne igény, ha mindenki napelemmel fűt.
Nem tudom mennyire számít kora ősznek, de nekem egy 2kWp-s rendszer fedezi egyenlőre a fűtést elég jól. Gáz még nincs kinyitva. Azt a pár téli hónapra tartogatom, mert a klíma -5 fok alatt már nem hatékony.

2vkx6unz

Valóban így, ebben a formában a tiltás inkább csak PR fogás, üzenet a népnek, hogy mi engednénk a napelemes rendszereket, de hít az EU nem ad pénzt ezért nem lehet...
Nyilván aki olyan területen lakott, hogy a hálózat nem bírta el a visszatáplálást az nem kapott csatlakozási engedélyt. A baj itt az, hogy ezek után a szolgáltató le is zárta az ügyet mert semmilyen érdeke nem volt, hogy bővítsen.

Az elektromos autók simán felvennék a betáplált napelemes energiát, meg lehetne tenni azt is, hogy akinek napelemes rendszere van otthon az a betermelt energiát egy meghatározott szállítási díjért tetszőleges töltőn vételezze mikor termel a napelem. Ez csak szabályozási/törvényhozási és informatikai kérdés.

Én is szeretnék egy rendszert telepíttetni, de még mindig nem érkezett meg az engedély. Amúgy még én sem fűtők mert még ~23 fok van a házban...
Nálam inkább nyáron van egy kis probléma a meleggel akkor viszont jól jön a napelem mert akkor termel mikor hűteni kell...

000000000

IdézVagy mégis jó üzlet nekik az orosz gáz

Az orosz gáz hogy kerül Magyarországra? Ukrajnán vagy Románián keresztül? Én arra nem számítanák hosszú távon, mert ha a tenger alatti csöveket fel tudták robbantani, akkor ami Magyarországra megy, mivel sem víz, sem föld alatt nem megy, azt még könnyebb felrobbantani... bár javítani is könnyebb lenne. De mindegy, mert arra nem lehet hosszú távon bízni.

Rabb Ferenc

Az utolsó mondat:
IdézAz Egyesült Államok folyamatosan ellenezte a Török Áramlat építését.

Két nappal a csővezeték 2020. január 10-i megnyitása után Washington egyértelmű üzenetet küldött, hogy ellenzi a gázszállítás bolgár területen történő kiterjesztését az Európai Unióba.

Mégis mi a fasz köze van hozzá?  [#boxer]

hostya

Csak annyi köze van hozzá, hogy úgy gondolja hogy ezen a földön Ő a "csendőr", és úgy is viselkedik...
Innentől már politika lenne a további diskurzus a témában, ezért részemről be is fejeztem.[#felkialtas]

Bencze András

Magyarázza már meg valaki hogyan mérhető, detektálható egyszerűen egy visszatáplálós rendszernél, hogy az most visszatermel? Magyarul meddig terhelhetem a termelésem, hogy ne kelljen fizetnem?

svejk

Egy régi fórumtársunk is ezzel a kérdéssel cseszeget már hetek óta. :(

A visszatáplálás ugye valahogy úgy működik, hogy siettetjük az áramot, vagyis a frekit növeljük.

Valahogy real-time kellene folyamatosan mintavételezni az áram szinusz görbéjét. [#nemtudom]

keri

Nézed az áram-feszültség fázist. Amikor megfordul, akkor visszafelé megy.
De alapvetően én vettem egy lengyel MODBUS-os villanyórát a HESTORE-ban, az minden ilyesmit mér és lekérdezhető RS422 soros vonalon.

svejk

"Nézed az áram-feszültség fázist."

No de ez az aktuális fogyasztó milyenségétől is erősen függ.
Kapacitívnál az áram siet, induktívnál a feszültség.

Más lehet az elmélet az érzékelésre.

svejk

Ilyet?
Hogy működik?
Külön számlálója van a visszatáplált energiának?
Van kimenete, hogy fogyasztasz vagy táplálsz, vagy csak az értékekből derül ki?