Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Szerintem itt most keveredik pár dolog. Az unióban nem a visszatáplálást csak nincs szaldós elszámolás vagyis a visszatáplált energiát megveszik az ár persze változik és amikor nincs visszatáplálható energia akkor meg a fogyasztó vételez egy másik tarifával. Vagyis nem szigetüzemre van kényszerítve a napelem tulajdonos. Persze innen nyugatra lehet hibrid rendszert is telepíteni ami mellett van akkumulátor és ott tud magának betárolni a napelem tulajdonosa (leginkább ilyeneket engedélyeznek). Nálunk ezt nem engedik kivéve azok az Eu által 100%-ban finanszírozott pályázatok ahol napelem+akku+fűtéskorszerűsítés+nyílászárócsere projektre pályáztak. Itt viszont az akku követelmény és olyan inverter is amit a szolgáltató által vezérelhető, hogy épp milyen üzemmódban működjön.
Az államilag támogatott telepítések esetében eddig is benne volt, hogy 2024-től a szaldó elszámolás megszűnhet, aki önerőből telepített ott nem volt ilyen kikötés. Azt eddig sehol nem tiltották hogy visszatáplálás legyen.

Az még persze nagy kérdés mi lesz azzal a 40000 feletti beadott és elbírált csatlakozási engedéllyel rendelkező pályázattal amire nem adták ki a támogatási nyilatkozatot és ezért nem valósult meg eddig... ezeknél az engedélyek hamarosan lejárnak...

Amit innentől írnék az már inkább politikai vélemény lenne, szóval ennyi.

2vkx6unz

No kimaradt valami, helyesen így lenne:
Az unióban nem a visszatáplálást tiltják csak nincs szaldós elszámolás vagyis a visszatáplált energiát megveszik az ár persze változik és amikor nincs visszatáplálható energia akkor meg a fogyasztó vételez egy másik tarifával.

ywathzay

Tulajdonképpen egy a kettő. Amikor szigetüzemben működik akkor jó, mert van termelés, meg elhasználás. Amikor meg kell nafta, akkor meg fogyasztóként van jelen. A furi inkább az, hogy pl ismerősöm aki az energiamizéria hatására zsebbe nyúlt, telerakta a tetőt napelemmel, meg a házat klímával, már bő két hete kapott értesítést, hogy nem fogják a betermelést átvenni.

jani300

Ezt én így gondolom korrektnek !
Csak a társadalmi esély egyenlőséget rontotta ,a jó anyagi helyzetben lévőknek adott még nagyobb anyagi előnyt a szaldós rendszer .
De hát van olyan hogy beetetés is :)
Lehet már van annyi napelem amire szüksége volt a hálózatnak .
A többi már nyűg egyelőre ....

D.Laci

onagy

Van két egyszerű kérdésem:

- amennyiben teljesen szigetüzemű fotovoltaikus rendszert kíván valaki telepíteni(a kiépített elektromos hálózattól függetlenül), akkor valamilyen "szerv" hozzájárulása szükséges-e jelenleg, vagy ez megtehető mindennemű bejelentés nélkül? Vagy ez függvénye annak, hogy energiatárolós/akkumulátoros a rendszer?
 - ha valaki hálózatra csatlakoztatott, vezérelt és soha vissza nem tápláló rendszert telepít, mi történik akkor, ha ezt az elektromos szolgáltató engedélye, értesítése nélkül teszi?

O.

keri

Semmi. Használd egészséggel.
Közük nincs hozzá miről használod a TV-t meg a vasalót. Annyi hogy tényleg szabályosan szeparált hálózat kell.
Illetve ha kötekszenek, akkor sincs semmi szankciós lehetőség.

keri

Ez már nem igaz, pár éve nálunk is van számos hibrid inverter engedélyezve.

keri

Ja, hát biztos jobb lett volna ha inkább elkurvázom a pénzem, de én úgy döntöttem hogy napelemet telepítek hogy neked maradjon gáz. Szemét gazdagok. Vegyük el tőlük a pénzüket, és adjuk a szegényeknek. Azt meg majd az elvtársak meghatározzák hogy a ki a kulák és ki a jó proletár.

keri

Így van, viszont rendes piaci áron veszik meg, és nem olyan áron ami nekik jólesik. Ennél fogva egy átlagos napelemes rendszerrel kiegészítve 2-4kWh nem túl drága akkuval, simán lehet pénzt is keresni korrekt piaci alapon, ami többnyire fedezi a téli kevesebb termelés és többlet fogyasztás költségét, ha jól méretezték a rendszert.
Nálunk erre esély sincs.
A szaldós rendszerrel is ők kerestek, mert napközben a legnagyobb fogyasztások mellett szorította vissza a napelemes termelés a drága áram importot, amit a lakosság a csúcsidőn kívül olcsó paksi áramból használt el, a különbözet meg maradt a zsebükben, rendszert fejleszteni meg minek, amíg hozza a pénzt és úgy is monopol helyzetünk van.

keri

Bencze András

Azt nem értem, hogy a B tarifa (éjszakai) inverzeként miért nem csinálnak mondjuk C tarifát (áramot adok át) amikor is a hibrid rendszerekből vételezne a hálózat áramot. A házierőmű tulajdonosa a megfelelő elszámolási rendszer mellett érdekelt lenne (kivenné a részét) a hálózat (rendszer) kiegyensúlyozásából. Mi lehet ennek az akadálya? Tudom lehúzásra megy ki a játék, de a kényszerűség még nagyobb úr.

jani300

Szia !
Egyik öregapám kulák volt !
Nem fűtök gázzal ,nekem nem kell takarékoskodnod !
A véleményem fenntartom !
Nem azt a villanyt használod ,legtöbbször amit betermeltél .
A társadalmi igazságtalanságban is úgy érzem igazam van .
Ahogy szélesebb réteg hozzáférne megszűnik a lehetőség .
Ez gazdasási döntés szerintem ,semmi köze a politikához .
Nem tartok igényt senki pénzére ,legalábbis jogalap nélkül .
Úgy érzem igazat írtam !
Ha butaságot írtam volna megcáfolnád ,és nem háborodnál fel .
Most sem a napelem felhasználás mint olyan ,ellen írtam !
Egyébként már tegnap hirdettek kiárusítást 400 Wattos napelemre .
Majd minden nyugdíjkor veszek egyet :)
Az szokott besértődni aki találva érzi magát ,pedig nem volt ilyen szándékom .
[#integet2]

keri

Pontosan. Évek óta beszélgetünk ilyen rendszerről. Olyan lehetőség lett volna, hogy a villanyautó töltésre fel lehet tenni külön vezéreltet, persze villanyóra szabványosítás, fázis bővítés meg minden költség után. Simán nem érte meg, főleg nem napelemmel.

Kiraknának minden házhoz egy dobozt, amiből kijön 4 vezérelt vezeték külön díjszabással meg 4 vezeték amin betáplálhatsz szintén vezérelve, külön áron, aztán probléma meg is lenne oldva. Szépen lehetne ösztönözni a lakosságot és napelemeseket az optimális rendszerhasználatra.

jani300

Az új villanyórákat simán látják pestről ,telefonos hálózaton , nem kell semmi ,még leolvasás sem .