Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

svejk

Minden esetre jó előadó, javarészt én is értem amiről beszél.

keri

Szerintem fizikus, vagy legalább fizikatanár. Emberből van, miért ne hibázhatna?

ywathzay

A közvetlen napelem- SSR kapcsolással felkeltetted az érdeklődésem, a fűtési puffer hőmérséklet emelésére ezt nagyon jól lehetne használni. Azt tudom, hogy te évek óta foglalkozol a napelem témával, én pedig egyszerű user-ként szeretném csökkenteni a fűtésre szánt energiámat. Tulajdonképpen itt az lenne a lényeg, hogy amennyiben adott egy AC 230V cekász 2000W teljesítménnyel, akkor ez egy sorbakötött napelemrendszer esetén a feszültség elérje a 230-240V -ot, a leadható max teljesítmény meg lehetőleg elérje, vagy túlhaladja a szükséges 2000W-ot? Tehát egy (az egyszerűség kedvéért) 30V/ 300W táblából sorba kötök 8-at, akkor ad DC240V/2400W teljesítményt elméletben. Ezt rákapcsolom az SSR relével a cekászra, annak elvileg mindegy hogy AC vagy DC feszültség működteti. Ennyire egyszerű lenne az egész? Persze a cekásznak az nem jó, ha túl van terhelve, tehát gondolom azt túl kell méretezni inkább?
Ez most azért ütött szeget a fejembe, mert lehet hozzájuthatnék egy leszerelt 3KW -os rendszer 10 éves napelem tábláihoz, és ha valóban ennyire egyszerűen megoldható, tényleg sokat jelenthetne, ha akár 20-30C fokkal meg tudnám emelni a pufferben lévő 20 fokos visszatérő víz hőmérsékletét.

kmajer

Nem belevau, de egy átlagos téli napon egy 3KW-os napelemrendszer mennyi energiát termel? (tapasztalati, nem marketing)

Ezen érték tudatában elgondolkodnék...

remrendes

En meg pane nem, de hasonloban gondolkodom a muhely zuhanyzojaban. Egy 50-80 literes bojler kerulne fel, meg kb 1000W-nyi napelem. A havi atlagokat (bejovo vizhomerseklet es napsugarzas) alapul veve csinaltam egy tablazatot. Az egyszeruseg kedveert most atirtam 1000W-ra es 100 literre.

ywathzay

Válaszom a kérdésedre: fogalmam sincs[#vigyor3].
Engem a napelemes téma különösebben nem mozgatott meg eddig. Ez a pár mondat Keri-től azért keltette fel az érdeklődésem, mert én főként fával fűtök. Este puffer felfűt, 90%-ban 24 órát tudok úgy kifűteni, hogy a radiátorokat 40C fokos vízzel fűtve, termosztáttal szabályozva 19-21 Cfok van a házban gyakorlatilag folyamatosan. Mivel eleve 40fok az előremenő vizem, 20C mire visszatér a pufferbe. Hogyha én ezen a 20c-os vizen tudok napközben emelni 20 c fokot (tehát lenne 40), akkor este már a 40fokos vizet kell újrafűtenem 90-re, nem a 20-ast. Ha csak 10Cfokot emel rajta, akkor már az is jó. Ezzel már nekem jelentős tüzelő idő/anyag megtakarítás lenne lehetséges. -emögött nincsenek tudományos számítások, én nem kilojoulozok, erre időm nincs, aki másképp gondolja tartsa magában) Tény és való, hogy volt tavaly december/ január időszakban olyan 3 hét, hogy napot nem láttunk. De ilyenkor a napkollektor sem ér semmit. Arról nem beszélve, hogy horror árak vannak minden téren, van helye a pénznek máshol is, nem feltétlen akarok milliós összeget beruházni nagy kapkodva ilyen dolgokba. Ha viszont kedvező áron, egyszerűen rá tudok segíteni a rendszerre, akkor megteszem.

ywathzay

A napsütéses órák száma valami meteorológiai adat, vagy valaki által mért?

jani300

Szia !
Nekem is tetszik ez a közvetlen egyenáram felhasználás dolog .
Kapcsolni szerintem csak akkor kell ha túlfűtene , az abban a felhasználásban amit írtál ,nem igen valószínű .
Valahogy úgy tűnik ,nekem legalábbis hogy talán a picit nagyobb ellenállás fele mennék , a kisebb napenergiás idő szakban .
Jön az áram négyzetével , de az UxI is ugyan azt az eredményt adja . A feszültség max az adott azt nem kell korlátozni .
De ez csak az első ránézésre alkotott véleményem ,nulla tapasztalattal a témában .
Ha hozzájutnék napelemhez , elérhető áron ,biztosan megpróbálnám .
Tetszik hogy nincs áramszolgáltató , inverter ,kutyafüle .
Ez a felállás egyszerűbb a napkollektornál is !
Van 50 négyzetméter délre néző hullámpala tetőm , csak anyagi okai vannak hogy nem állok neki ennek azonnal .
Ha télen csak 5 fok fölé emeli a műhely hőmérsékletét már az is eredmény .
Ha húsz fok van ,ott is alszom :)

remrendes

Gondolom a meteorologusok is merik :) de ez valamelyik szolaros ceg honlapjan talaltam meg az elmult nehany ev atlagat.

remrendes

25 euro korul lattam Ausztriaban bontott 100W koruli tablakat, de itt a forumon is volt mar 75W-os 5000-ert.

jani300

Áram négyzete , azt egy másik videóban láttam ,csak bekevertem ide , mert már tovább gondoltam a dolgot .

jani300

Van fa , megyek majd lomizni is .... :)
Nem kell evvel kapkodni annyira , lesz ez még veszélyes hulladék is :) (Mint a hullámpala)
De azért köszi az infót !
Láttam tegnap valahol egy másik videót a közvetlen egyenáram felhasználásról , picit megérintett ez a dolog .
2-3 millás beruházás , áramszolgáltató engedélyetetés , hálózatbővítés , kiszolgáltatottság a mindenkori  áramszolgáltató által meghatározott eladási feltételeknek ,az nem az én világom .
Valahol jól is esik ha belebuknak akik üzleti megfontolásból telepítik ezeket , nagy ződ álarccal .

ywathzay

Nem vagyok villanyszerelő, alap szinten elboldogulok az elektromossággal, kötésekkel. Remélhetőleg a jelen lévő elektromos szakik majd hozzátesznek valamit a szürkeállományukból. Tulajdonképpen itt a cekász méretezése a kérdés, hogy kissé alul, vagy inkább túl... a tartályban lévő termosztát túlfűtés esetén lekapcsolna, de ez szerintem kizárható ekkora teljesítménynél.

jani300

Cekász ...
Némi villamos tapasztalatom azért lenne ...
Azt gondolom hogy ha nagyon süt a nap akkor teljesen mechanikusan rá lehet párhuzamosan kapcsolni még  egy fűtőbetétet az áram növelése céljából , a jobb kihasználtság érdekében . Persze ez is automatizálható .
Most jött egy ötlet még , hogy kicsi inverteres táppal még esetleg akkut tölteni , vannak amik igen széles bemenő feszültség tartománnyal üzemelnek . Ezek alapból egyenirányítják a bemenő hálózatot . Ingyen térvilágításra gondolok .