Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Sajnálom, de ez tény minden árammal átjárt vezető melegszik.
(Mert van ellenállása) [#eplus2]

El kell hogy szomorítsalak:
A  napelem pont ugyan olyan hőmérsékletű ha nincs bekötve mint a környezetében lévő UA színű tárgy (bocs de nem fekete).

A kapcsain ott van az üresjárati feszültség.
Ott vigyorognak az elektronok és nem dolgoznak.

Ha terheled a napelemet akkor az elektronok munkát fognak végezni és nő a hömérséklet.

A napelem nem napkollektor.
József

000000000

[#nyes]

Nem lennék az első mert az ugyan az. Azt az "egérfogós autót" is rugó hajtja felhúzás után, ott a nagy spirálrugó. Csak van egy hatalmas probléma... tíz méter után megáll. Ne is beszéljünk napi hatvan km távolságokról mindenfajta úton meg minden időjárás alatt.

Rabb Ferenc

Ha ezt a nyálasképű hülye bohócot meglátom, utána mindig kiütések lesznek rajtam. Ha az istenbarma nem az egérfogóval idétlenkedne hanem az akkumulátorról táplált villanymotorral a kereket/tengelyt hajtaná, messzebbre jutna. De az már megoldott technika...

000000000

Ez van. Én is fel tudnám sorolni előnyöket / hátrányokat, de a végén valakinek úgy kell kiszámolnia hogy zöld számok legyenek alján, mert ha pirosak akkor semmi vállalkozó nem ad rá pénzt, hacsak nem teljesen bolond.

000000000

Fiatalok, idelyük van, hagy játszanak. Inkább ezzel foglalkozzanak mint ivással, narkóval verekedéssel...

Természetesen ha azt az aksit egy kis motorra kötötték volna ami hajtotta volna a tengelyt akkor több kilométert tudtak volna menni, de nem erről van szó, azt szerintem ők is tudták.

MacGyver

Csak hogy jól értem-e az állítást:

Ha nincs bekötve a napelem, ott van a kapocsfeszültség, és süti a nap,nem veszek ki belőle energiát, akkor a napelem felülete meleg. (pl nem tudom.. legyen mondjuk 60 C°)

És ha én bekötöm  a kapcsait egy fogyasztóba, lámpába, vagy motorba, megindul az áram, (kiveszek belőle valamekkora energiát) és akkor még melegebb lesz a napelem táblám felülete?

tehát üzemel a fogyaztóm egy valamilyen teljesítménnyel, és ezen felül még melegebb lesz a napelemtáblám?

hmm... örökmozgógyanúszagot érzek..[#wilting]

TBS-TEAM

Engedd el nem értesz az elektronokhoz úgy látom. [#integet2]
József

MacGyver

Nagyon köszönöm, hogy az alábbiakból sikerült megfejtened az elektroniaki tudás szintemet,  mostmár értem miért nem értem...[#hehe]

Bár eddig  az energiamegmaradás törvényére próbáltam rávilágítani neked, aminek nem sok köze az elektronikához, de rendben van, tényleg hagyjuk [#hawaii][#eljen]

TBS-TEAM

Ahol én élek az elektronok így viselkednek.
Egy pár kép most készítettem, hogy lásd nem hűl nállunk a napelem ha dolgoztatom. [#integet2]

József

MacGyver

Egy percig sem állítottam, hogy "lehűl a napelem" kérlek ne forgasd ki a szavaim.

annyit állitottam csupán hogy nem  melegebb lesz ha épp energiát termel, hanem - mivel energiát veszel ki a táblából - néhány fokkal (fogalmam sincs mennyivel) hidegebb kell legyen a tábla, mintha nem termelne (ugyanolyan feltételek mellett).

Ezt a mérést így nem tudod elvégezni, csak ha leállítod a termelést egy időre, megméred a tábla hőmérsékletet, majd beindítod, ismét megméred. És ezt megismétled jópárszor, több nap, mivel jelentősen befolyásolja a mérést a környezet (nap állása főként) aztán lehet elemezgetni.. szóval engedd el.

Tényleg hagyjuk.
üdv

TBS-TEAM

Nem forgattam ki sooha seniki szavait, nem jellemző rám.[#nemtudom]

Olvasd el amit írtál:
5184

"Ha a napelem nincs bekötve , csak egy fekete felület, akkor az összes rá jutó energia hővé alakul, mert mássá nem tud. Viszont ha bekötöm a napelemet, és elvonom belőle az energia egy részét (nyilván valamilyen hatásfokkal működik, wiki: A szilícium napelemek hatásfoka 11-18%. Max sugárzásnál kb. 10 mW/cm2.) -tehát ennyi energiával kevesebb tud a napelem felületén hővé alakulni: következés képp: ha működik a napelem, hűvösebb kell legyen a felülete 11-18%-al."
József

svejk

Úgy kb.:
Zárj rövidre  dróttal egy cerkaelemet.
Lehűl vagy felforrósodik?
Pedig energiát veszel ki belőle...

Vagy egy autógenerátor, ahol megy bele a folyamatos mechanikai energia, és Te áramot veszel le róla.
Ha megterheled ugye hogy az is melegszik?

A fenti jelenségek magyarázata  legyen az generátor, cerkaelem, napelem, a belső ellenállás.

TBS-TEAM

Ahol én élek az elektronok így viselkednek.
Egy pár kép most készítettem, hogy lásd nem hűl nállunk a napelem ha dolgoztatom. [#integet2]

József

MacGyver

Egy percig sem állítottam, hogy "lehűl a napelem" kérlek ne forgasd ki a szavaim.

annyit állitottam csupán hogy nem  melegebb lesz ha épp energiát termel, hanem - mivel energiát veszel ki a táblából - néhány fokkal (fogalmam sincs mennyivel) hidegebb kell legyen a tábla, mintha nem termelne (ugyanolyan feltételek mellett).

Ezt a mérést így nem tudod elvégezni, csak ha leállítod a termelést egy időre, megméred a tábla hőmérsékletet, majd beindítod, ismét megméred. És ezt megismétled jópárszor, több nap, mivel jelentősen befolyásolja a mérést a környezet (nap állása főként) aztán lehet elemezgetni.. szóval engedd el.

Tényleg hagyjuk.
üdv

TBS-TEAM

Nem forgattam ki sooha seniki szavait, nem jellemző rám.[#nemtudom]

Olvasd el amit írtál:
5184

"Ha a napelem nincs bekötve , csak egy fekete felület, akkor az összes rá jutó energia hővé alakul, mert mássá nem tud. Viszont ha bekötöm a napelemet, és elvonom belőle az energia egy részét (nyilván valamilyen hatásfokkal működik, wiki: A szilícium napelemek hatásfoka 11-18%. Max sugárzásnál kb. 10 mW/cm2.) -tehát ennyi energiával kevesebb tud a napelem felületén hővé alakulni: következés képp: ha működik a napelem, hűvösebb kell legyen a felülete 11-18%-al."
József