Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

MacGyver

Nagyon köszönöm, hogy az alábbiakból sikerült megfejtened az elektroniaki tudás szintemet,  mostmár értem miért nem értem...[#hehe]

Bár eddig  az energiamegmaradás törvényére próbáltam rávilágítani neked, aminek nem sok köze az elektronikához, de rendben van, tényleg hagyjuk [#hawaii][#eljen]

RJancsi

Nekünk a kb. 120 m2 alapterületű házunkhoz (ebből a garázs nincs fűtve csak két oldalról a falak melegítik) 3 db 12 vákumcsöves tábla van egy 650 literes puffer tárolóval. Télen napsütéses napokon elég a padlófűtéshez, borult időben nyilván rásegít a gázkazán. Nyáron meg takargatnom kell a táblákat mert nem tudjuk elhasználni a keletkezett melegvizet.

72r8ja9u7

Tisztelettel,tudom nem célszerü külsösként beleugatnom 1 témába,de.............nem teccettek arra gondolni hogy hőcserélőre vezesse a melegvizet és alkoholt gyártson vele vagy spirálgumicsővel 1 komposztálót forraljon amivel "termöföldet"(nemestrágyát) állíthatna elő házilag ??? Oké kicsit több kell tech szinten hozzá de nem 1 ördöngősség !Tom

72r8ja9u7

Elovastam a válaszokat.Nos,van a NET-en 1 elég alapos számítás 1 indiai származású USA mérnöktől a kinetikus generátorok
méretezésére és energia veszteségére.Ha jólemléxem az arány szerint a 20-35KW betárolásnál a surlódási tényező okán lesz kb:7-8% veszteség folyamatosan.Vagyis a generátor magától is leáll 1idő után.Amire viszont jó = ha ez quasi kondenzátor formában üzemel (monnyuk szél vagy napelem által feltöltve) akkor folyamatos üzemben (2db és számítógép vezérléssel) 1 elég stabil akkumlátorként dolgozna.Ekkora kapacitást ilyen kicsi méretben jelenleg ez a machanikus energiatároló tud csak.Persze ha az akku-tech fejlődik(új anyagminöségekkel) lehet lesz ennél jobb hatásfokú és nagyobb tárolókapacitású eszköz is majd (1m2-re vetitve) ami megfizethető eszköz volna a 7köznapi családok számára is.De az a jöv zenéje,ez viszont már mostis könnyen előállítható,de nem házilag,mert a csapágyazás beállítása preciziós tech-et igényel.A másik sarokpont a vezérlés tech(de ezt 1 közepes mérnök is +oldja)
A cucc jelenleg több cég által van fejlesztve és tesztelve.
Mind azt mutatják,hogy a terhelő motorindítás(pl:hűtöszekrény) indukcióárama eléggé beterheli a rendszert(lassitja a pörgést) de ha folyamatos a terhelés (pl:LED világitás,padlófütés )azt jól birja.

hostya

Annyi hülyeség kering a NET-en.
Ez is egy a sok közül..

PSoft

Idilli, már-már csábító a beszúrt magyarázó grafika.
Minden meg van rajta a mai "elvárások" szerint, szép sorjában.
Zöld erdő, szélkerék, napelempark, "homokozó", napelemes háztetők, villanyautó, papa, mama, gyerek...
Mi kell még? [#nyes]

TBS-TEAM

Nekem a 150 csőhöz 50l Drain Back tartály van (egyszerü rozsdamentes semmi extra készíteni is lehet, csak arra kell figyelni, hogy a kollektorból érkező meleg bemeneti cső leérjen majdnem a tartály aljáig és a tartályban lévő rész jukacsos legyen, mert ha nincs benne ilyen cső akkor csobog benne a víz amikor müködik [#eplus2]).
Nyugalmi állapotban 3/4 van folyadékkal.

Nem nagy beruházás átalakítani a rendszert Drain Back-ra és tőbbé nem kel vele foglalkoznod.
József

Rabb Ferenc

Zseniális felismerés! De érdemes utána számolni, hogy a 100 tonna 500°C-al megemelt hőmérsékletű homok mennyi energiát képes tárolni. Ugyanolyan siralmas eredmény jön ki, mint a múltkori súlyemelő bajnokság eredmény hirdetésénél. 11-12kWó !!!

Szalai György

Közben folyik egy nagyobb szabású művelet is, hasonló technikai megoldással.
Kisebb deltatével, de nagyobb m-et melegítünk. Egy egész bolygónyit.

remrendes

Nekem 2/3-ad + 1/3-ad aranyban oszlik el a futes es a hmv energiaigenye.

RJancsi

Aki el akar mélyülni a témában annak itt egy vaskos értekezés a hőtárolásról:
https://konyvtar.uni-pannon.hu/doktori/2014/Borbely_Tibor_dissertation.pdf

A homok (kavics) fajhője kb. harmada a vízének, cserébe olcsó és nem szivárog el.

000000000

IdézA szélkerék tengerpartra és hegytetőre való.

Az igazság nem ennyire egyszerű. Sokfelé fúj erős szél, nem csak hegytetőn és tengerparton. Helyi körülményektől függ hol éri meg jól. Na meg az sem jó ha nagyon fúj a szél, mert van maximum is.

000000000

IdézUgyanez pár méterre felrakva lehet jelentősebb energiát termelne zajmentesen?

Ha a generátor jó teljesítményű akkor termelhet, de zajmentesen nem, azt el kell felejteni. Ha lehetne zajmentes szélgenerátort csinálni akkor mindenfelé az lenne. Ha lassan forogna akkor zajmentes lenne, de nem termelne semmit. Na meg ha erre van terved akkor arra is gondolj hogy mit csinálsz ha túl erősen fúj a szél. Hogy állítod le a két méteres propellert? Mert ha nem akkor elrepül vagy elromlik.

Rabb Ferenc

Mea culpa!

Egy kicsit (nagyon) elszámoltam magam. A tárolható energia az általam számoltnak ezerszerese. 11-12MWó. Ez a homok minőségétől és tömörségétől függően kis mértékben változhat.

Erre [#906@ANTAL GÁBOR] hívta fel a figyelmemet, és mint általában mindig - most is neki volt igaza.

Köszönöm a kiigazítását, Tőletek pedig elnézést kérek a súlyos bakiért.