Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

000000000

Ne érts engem félre, én mindenkit becsülök aki ilyenekkel foglalkozik, de én jobban szeretem a napelemeket mert az csöndes, bár annak az inverterje is kicsit zajos (van benne ventilátor) de szerencsére a "műhelybe" van kint, nem a főházba ahol élek, tehát nem zavar. Én nem szeretem a zajt, ha lehet elkerülöm vagy elszigetelem.

svejk

Csak kérdezem, nem ismerem a technikát közelről.
A napelemek tökröződése nem szokta zavarni a környezetet?
Monjuk a szomszéd emeleti részét vagy mittudomén...
Vagy ezek nem is tükröznek?[#nemtudom]

RJancsi

Ideális esetben (úgy a legnagyobb a hatásfok) a napelemek merőlegesek a napsugarakra. Ebben az ideális esetben a Nap felé vernék vissza a sugarakat. Az eléggé ritka, hogy meredekebb tetőre szerelik fel mint a napsugarak beesési szöge, tehát gyakrabb, hogy az ég felé történik a visszaverődés. Ott legfeljebb a madarakat és az alacsonyan repülő kukkoló pilótákat zavarja. [#nyes]

svejk

Bármely nevetséges neked, de sok vegyes lakóövezetet van az országban, többek közt én is ilyen helyen lakom.
Keretes házak, 3-4 emeletes tégla és panelépületek egymás szomszédságában.

PSoft

IdézOtt legfeljebb a madarakat és az alacsonyan repülő kukkoló pilótákat zavarja.

Lehullik a fecske az égről, mert...belenézett a napelembe!
Add csak az ötletet az állatvédőknek! [#nyes]

RJancsi

Nem értem miért gondolod, hogy ez nevetséges lenne számomra. Az sokkal inkább, ha egy magas panel tetejére szerelt napelem zavarná egy kertes ház lakóit, vagy ha a kertes ház tetejére a magas panelek árnyékába rakatna valaki napelemet.

PSoft

Idéz...tehát gyakrabb, hogy az ég felé történik a visszaverődés.

Ebből kiindulva, ezt továbbgondolva...
Minél több napelemtáblát telepítünk, annál kevesebb napsugárzás éri magát a földet.
Mert ugye, az a hülye tábla visszaveri. [#falbav]
Ha pedig kevesebb a közvetlen a földet érő napsugár, akkor...kevésbé fog melegedni a golyóbis.
Tehát...
Meg van a megoldás! [#heureka]
Napelemet mindenhova!...minden négyzetcentire!
Télen is meg lenne az óriási előnye.
Igaz hogy villanyt nem ad, de...nem is kell havat söpörni alatta! [#nyes]

Tari Gábor

Sziasztok
Tudom nem technikai kérdés, de arról tud valaki, hogyha egyszer szaldós felszámolásra szerződten, akkor az mennyi időre szól? Lehet olyan hogy ilyen olyan indokkal megszuntetik, ha már él a szerződés?
Tudtok esetleg megbízható kivitelezőt Dunaújváros környékén?
Köszi

PSoft

Idéz...a magas panelek árnyékába rakatna valaki napelemet.

Állítólag, régebben...
Trabant hátulján is láttak a hóláncot. [#nyes]

RJancsi

Alatta nem kell havat söpörni, de ha tévedésből télen esne a hó, azt célszerű lesöpörni a panelokról, mert takarásban nem túl jó hatásfokkal működnek. Párszor már volt szerencsém ehhez az élményhez. Nem túl ideális a tetőnk hajlása (kb. 30°) így esze ágában sincs a hónak magától lecsúszni, és a panelek is elég lapos szögben kapják a napsugarakat. Esztétikai okokból nem akartam, hogy ne tetősíkban legyenek, hanem külön acél szerkezettel meredekebb szögben szereljék fel őket.

svejk

Tudod ez: [#nyes] nekem felér egy vörös posztóval...
Hosszú történet nem untatnálak vele.

Szóval a lényeg, nem szokott gond lenne a tükrözésből.

remrendes

2023.12.31-ig lehet olyat, a tamogatas nelkuli kivitelezessel. A tamogatasban van aprobetu, ott barmikor atrakhatnak bruttoba. De en az elobbit sem mernem biztosra venni, egy cegvaltas, uj szerzodes es maris megoldottak a dolgot.

RJancsi

Pedig elég sokan használjuk. Írj a modinak, hogy vegye ki a választható smile-k közül! [#papakacsint] (Remélem ez még belefér.)

svejk

A hajtatlan keréken levő hólánc miért nevetséges.
Lehet meg volt az oka rá.

Persz ha csak hátul volt az már elgondolkoztató.

RJancsi

Volt apósom a ráfutófék nélküli NDK utánfutóján serényen cserélte a kerekeket téli/nyári verzióra. De még nyáron is alig használta, télen meg az autót is alig. De rendnek kell lennie. Nem sikerült meggyőzni, hogy vegyen rá 4 évszakost.