Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

RJancsi

A melegvízhez kell a kevesebb, a (padló) fűtés - hacsak nem passzív házban élsz - sokkal több energiát emészt fel. Egy 200 literes villanybojler némi takarékoskodással ellát egy 4 fős családot, de 200 liter melegvízzel még egy szobát sem tudnál kifűteni nem hogy egy házat.

ab

Igen, mar megvan... Feluletesen futottam at mire valo a komplett rendszer amit neztem.
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

TBS-TEAM

Alegjobb megoldás és a legolcsóbb a Drain Back rendszer vákuumcsöves kollektoroknál (elméletileg még fagyálló sem kell, de az én tapasztalatom azt mutatja, hogy min -10C-ra kell beállítani a rendszert.
1 télen kiderűlt:
Télen mikor minusz fokok vannak és felhős az ég majd hirtelen kisüt a nap elindul a szivattyú és felnyomja a vizet a hideg csővekbe majd beborúl és leáll a szivattyú és visszafolyik a víz a tartályba. Ez hideg rendszernél többször is megismétlődik gyorsan egymás után akkor ha csak víz van a redndszerben a hideg cső falon elkezd hízni a jég és jégdugó keletkezik, ezért kell minimális fagyálló a rendszerbe [#eplus2] ).
A födém alatt nem fagyveszélyes helyen elhelyezett tartály, melybe ha nem kell mennie a szivattyúnak a folyadék visszafolyik a kollektorokból és üresen vannak a csövek.
Nyáron akár 180C is elérnek üresen és nincs semmi gond, nincs túlnyomás 0 Báros rendszer.
18 éve működik 150db vákuumcső és nem kellett vele foglalkozni a fagyálló beállítása után egyszer sem. [#integet2]

József

RJancsi

Ebben a melegben a medence a polikarbonát tető alatt "magától" is melegszik. 34 fok felett már egyáltalán nem hűsít. Éjjelre meg nem merem kinyitni a tetőt, nehogy valami kíváncsi sün vagy béna macska belefulladjon.

gaspa

Igen,ez így télire korrekt,de engem a nyári napsütés aggasztott.Drain Back rendszer,amit TBS kolléga említ érdekes megoldás.

ab

Laikus kerdesem:

A 150db vakuum cso amiatt szukseges, mert melegvizet is eloallitasz?

Elsodlegesen padlofuteshez gondoltam hasznalni, de lehet nem kellene itt "meggalnom". Jelenleg negy fovel szamolok, de kesobb idosebb is koltozhet hozzank. Igy  6 fo lenne a letszam.

jani300

Szerintem hasraütéses alapon ugyan , de a fűtéshez szükséges energia tizede is bőven fedezi a melegvíz ellátás energia igényét .

RJancsi

A melegvízhez kell a kevesebb, a (padló) fűtés - hacsak nem passzív házban élsz - sokkal több energiát emészt fel. Egy 200 literes villanybojler némi takarékoskodással ellát egy 4 fős családot, de 200 liter melegvízzel még egy szobát sem tudnál kifűteni nem hogy egy házat.

ab

Igen, mar megvan... Feluletesen futottam at mire valo a komplett rendszer amit neztem.

RJancsi

Nekünk a kb. 120 m2 alapterületű házunkhoz (ebből a garázs nincs fűtve csak két oldalról a falak melegítik) 3 db 12 vákumcsöves tábla van egy 650 literes puffer tárolóval. Télen napsütéses napokon elég a padlófűtéshez, borult időben nyilván rásegít a gázkazán. Nyáron meg takargatnom kell a táblákat mert nem tudjuk elhasználni a keletkezett melegvizet.

72r8ja9u7

Tisztelettel,tudom nem célszerü külsösként beleugatnom 1 témába,de.............nem teccettek arra gondolni hogy hőcserélőre vezesse a melegvizet és alkoholt gyártson vele vagy spirálgumicsővel 1 komposztálót forraljon amivel "termöföldet"(nemestrágyát) állíthatna elő házilag ??? Oké kicsit több kell tech szinten hozzá de nem 1 ördöngősség !Tom

72r8ja9u7

Elovastam a válaszokat.Nos,van a NET-en 1 elég alapos számítás 1 indiai származású USA mérnöktől a kinetikus generátorok
méretezésére és energia veszteségére.Ha jólemléxem az arány szerint a 20-35KW betárolásnál a surlódási tényező okán lesz kb:7-8% veszteség folyamatosan.Vagyis a generátor magától is leáll 1idő után.Amire viszont jó = ha ez quasi kondenzátor formában üzemel (monnyuk szél vagy napelem által feltöltve) akkor folyamatos üzemben (2db és számítógép vezérléssel) 1 elég stabil akkumlátorként dolgozna.Ekkora kapacitást ilyen kicsi méretben jelenleg ez a machanikus energiatároló tud csak.Persze ha az akku-tech fejlődik(új anyagminöségekkel) lehet lesz ennél jobb hatásfokú és nagyobb tárolókapacitású eszköz is majd (1m2-re vetitve) ami megfizethető eszköz volna a 7köznapi családok számára is.De az a jöv zenéje,ez viszont már mostis könnyen előállítható,de nem házilag,mert a csapágyazás beállítása preciziós tech-et igényel.A másik sarokpont a vezérlés tech(de ezt 1 közepes mérnök is +oldja)
A cucc jelenleg több cég által van fejlesztve és tesztelve.
Mind azt mutatják,hogy a terhelő motorindítás(pl:hűtöszekrény) indukcióárama eléggé beterheli a rendszert(lassitja a pörgést) de ha folyamatos a terhelés (pl:LED világitás,padlófütés )azt jól birja.

hostya

Annyi hülyeség kering a NET-en.
Ez is egy a sok közül..

PSoft

Idilli, már-már csábító a beszúrt magyarázó grafika.
Minden meg van rajta a mai "elvárások" szerint, szép sorjában.
Zöld erdő, szélkerék, napelempark, "homokozó", napelemes háztetők, villanyautó, papa, mama, gyerek...
Mi kell még? [#nyes]