Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

remrendes

gaspa

11 éve működik,teljesen szabályos Elmü-vel kötött visszatáplálós szerződéssel 12 kW-ig,ami a mostani szolgáltatóval ugyanúgy érvényes.

Motoros

Léteznek brutális méretű szellőztető ventillátorok pl gabonatárolóknál 2 méter átmérőben, több lapáttal .
 Egy ilyen kerék a talajon elhelyezve is szinte mindíg forog . Ugyanez pár méterre felrakva lehet jelentősebb energiát termelne zajmentesen.?[#nemtudom]

RJancsi

Nálunk (Érden) egyszerű a helyzet. a Helyi Építésügyi Szabályzat (HÉSZ) egyértelműen tiltja bármilyen szélkerék/turbina létesítését. Miért? Csak!

RJancsi

Ezt csak megerősíteni tudom. Nálunk is télen -10 -15°C hőmérséklet mellett is 70-80°C-os lé jön le a tetőről. A puffertartályon és keverőszelepen keresztül bőven elég a padlófűtésbe. A teljességhez tartozik, hogy 3 db vákumcsöves tábla van fent a tetőn, állítólag ezeknek a legjobb a hatásfoka.

gaspa

Amikor ezt csináltam,a földtől 6 m-ig,a tetőgerinctől 3 m-ig volt az előírás.Én ezt betartottam,a tetőgerinc 12 m és csak 3 m-t lóg ki.A biztonság kedvéért ennek ellenére az önkormányzattól beszereztem egy papírt,miszerint így nem kell engedélyezni és nincs ellenükre.A doksi ma is megvan.A forgatható napelem táblákra is ez vonatkozott.

RJancsi

Nálunk sem kell engedély. Merthogy egyáltalán nem létesíthetsz szélerőművet. "Rontaná a városképet".
De vannak más "érdekes" előírások is. Hivatalosan nem parkolhatsz az előkertben autóval. Az utcán kint hagyhatod, de ha beállsz a saját udvarodra, azt már csak az épület mellett vagy mögött teheted meg (ha nincs garázsod).
Elvben még akkor is, ha zárt kerítésed van és az utcáról nem is látszik hol parkolsz.

gaspa

Persze íróasztal mellől, jó fizetéssel sok furcsaságot ki lehet találni.Különben a vákumkollektornál inkább nyáron szokott probléma lenni,ha tűl van telepítve vagy fűtésre van optimatizálva ,amikor nincs elvéve a meleg víz.Neked ez nem okoz gondot?

remrendes

Szerintem az EON sem engedne csatlakozni, csak valami rendszerengedelyes inverterrel, ami gyanitom, hogy nincsis.

RJancsi

Ha csak kicsit van melegebb az átlagosnál (30°C), akkor elég ha "szabadság" üzemmódra állítom a rendszert. Nem a legjobb megoldás, mert ilyenkor a nappal ősszegyűjtött meleget éjjel visszakeringeti a táblákba és visszahűti a pufferben levő vizet 60°C-ra. Persze ehhez mennie kell az keringető szivattyúnak ami pazarlás. De ha tombol a kánikula, akkor felmegyek a tetőre és a táblák felét-2/3-át letakarom hőtükör fóliával. Így csak annyi meleg vizet kapok amit kb. el is használunk.

jani300

De csak akkor ugye , ha már a medence is túl meleg :)

szf

Igaz nem engem kérdeztél.
Nálam 80db cső fűti a tartályt. A tartály üzem hőfoka 70c-ra van belőve (erről a tartályról megy a padlófűtés , radiátor, HMV). Van egy automatika ami a szükséges beavatkozásokat elvégzi.
 Amikor a tartály már nem nyeli el a meleget, akkor bekapcsolja a radiátor köri fűtést az automata. Mivel meleg van emiatt a garázsba teljesen nyitva vannak a radiátor szelepek így ide eldobja a felesleges meleget.
Abban az esetben a, ha fent leírt mód nem elegendő akkor bekapcsolja a vegyestüzelésű kazán keringtető szivattyúját. Itt a kéményhuzat segítségével hűl le a rendszer.
Kazán a szolár szekunder oldalával van párhuzamosan kötve.

Téli üzemódra van kalibrálva a szolár (nekünk télen jobban kell a meleg)
Csak padlófűtéssel fűtjük a lakást attól függetlenül, hogy vannak radiátorok.
Télen, ha -10C-van és napos idő de másnap nincs nap, akkor 2 napot is elmegy 1 tartálynyi meleggel a fűtés.

Következő fejlesztés: beszerelek 1db thermoventilátort a szolár primer körébe, illetve újabb 80db csövet rakok fel.

gaspa

A szélkerék két egymástól függetlenül forgó csőtengely középsőjén forgatja a generátort,ami már tetőn belül van.A generátor aszinkron motorból lett kialakítva állandó mágneses forgórésszel 4x gyorsító áttétellel,pár százas fordulaton 5 kW-ot képes leadni,de 2 kW-nál többet még nem láttam.A külső csőtengelyre utólag egy jóval nagyobb vízszintes szélkerék is felszerelhető,ami halasztva lett.Valójában a 7.5 kW napelemre támaszkodom,ami a fűtéssel együtt mindent visz,kb nulla szaldóval.Mindig szerettem volna egy vészhelyzeti ellátást is,miután a "nemzetközi helyzet fokozódik" most előre vettem és az eredeti elképzelést megnöveltem, már majdnem kész.Hybrid inverter 3.5 kW a 4 kW-os fix napelem táblával és 14 kWh lúgos akkuval.Az alapvető fogyasztással (világítás,hűtők,kerigető szivattyú,számítógép,napsütés esetén 2-3 kW is)elég sokáig biztosít sziget üzemet.

remrendes

gaspa

11 éve működik,teljesen szabályos Elmü-vel kötött visszatáplálós szerződéssel 12 kW-ig,ami a mostani szolgáltatóval ugyanúgy érvényes.