Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Nekem a 150 csőhöz 50l Drain Back tartály van (egyszerü rozsdamentes semmi extra készíteni is lehet, csak arra kell figyelni, hogy a kollektorból érkező meleg bemeneti cső leérjen majdnem a tartály aljáig és a tartályban lévő rész jukacsos legyen, mert ha nincs benne ilyen cső akkor csobog benne a víz amikor müködik [#eplus2]).
Nyugalmi állapotban 3/4 van folyadékkal.

Nem nagy beruházás átalakítani a rendszert Drain Back-ra és tőbbé nem kel vele foglalkoznod.
József

Rabb Ferenc

Zseniális felismerés! De érdemes utána számolni, hogy a 100 tonna 500°C-al megemelt hőmérsékletű homok mennyi energiát képes tárolni. Ugyanolyan siralmas eredmény jön ki, mint a múltkori súlyemelő bajnokság eredmény hirdetésénél. 11-12kWó !!!

Szalai György

Közben folyik egy nagyobb szabású művelet is, hasonló technikai megoldással.
Kisebb deltatével, de nagyobb m-et melegítünk. Egy egész bolygónyit.

remrendes

Nekem 2/3-ad + 1/3-ad aranyban oszlik el a futes es a hmv energiaigenye.

RJancsi

Aki el akar mélyülni a témában annak itt egy vaskos értekezés a hőtárolásról:
https://konyvtar.uni-pannon.hu/doktori/2014/Borbely_Tibor_dissertation.pdf

A homok (kavics) fajhője kb. harmada a vízének, cserébe olcsó és nem szivárog el.

000000000

IdézA szélkerék tengerpartra és hegytetőre való.

Az igazság nem ennyire egyszerű. Sokfelé fúj erős szél, nem csak hegytetőn és tengerparton. Helyi körülményektől függ hol éri meg jól. Na meg az sem jó ha nagyon fúj a szél, mert van maximum is.

000000000

IdézUgyanez pár méterre felrakva lehet jelentősebb energiát termelne zajmentesen?

Ha a generátor jó teljesítményű akkor termelhet, de zajmentesen nem, azt el kell felejteni. Ha lehetne zajmentes szélgenerátort csinálni akkor mindenfelé az lenne. Ha lassan forogna akkor zajmentes lenne, de nem termelne semmit. Na meg ha erre van terved akkor arra is gondolj hogy mit csinálsz ha túl erősen fúj a szél. Hogy állítod le a két méteres propellert? Mert ha nem akkor elrepül vagy elromlik.

Rabb Ferenc

Mea culpa!

Egy kicsit (nagyon) elszámoltam magam. A tárolható energia az általam számoltnak ezerszerese. 11-12MWó. Ez a homok minőségétől és tömörségétől függően kis mértékben változhat.

Erre [#906@ANTAL GÁBOR] hívta fel a figyelmemet, és mint általában mindig - most is neki volt igaza.

Köszönöm a kiigazítását, Tőletek pedig elnézést kérek a súlyos bakiért.

jani300

Sok nálad a nő :)
És jól szigetelt a ház ?
De egyébként nem kell feltétlenül minden helyiségben sem 25 fokot tartani .
Ahol pár éve laktam ott nem volt vezetékes gáz .
Villanybojler is csak meleg víz tárolóként .
De hőcserélő az van a vegyeshez , ilyen melegbe is begyújtottam esténként , minimális tüzeléssel felfűtöttem a kazánt ,melevíztárolót .
Most tartott bemutatót az EON mi lesz :)
Holt csendes a környék , meghirdetett áramszünet volt 15 óráig ,de már végeztek van villany .

mex

Bocsánat a belekotnyélért, de a MWh mértékegység használata az elfogadott a MWó helyett.

gaspa

Tényleg nem soroltam fel minden lehetőséget,de a helyi viszonyokat figyelembe vettem.Mielőtt hozzáfogtam kb egy évig mértem a szélerősséget,gyakoriságot egy kis loggolós időjárás állomással.Már a szélkerék fajtáját is ez alapján választottam és már azt is tudtam soha nem térül meg.Egyébként nincs különösebb zaja,a generátor ráterhel és 60 f/p-nél nemigen fordul többet.Komolyabb szélnél sem forog sokkal többet száznál,de akkor már a szélnek van nagyobb zaja.Mivel viharban ezt a fajtát nem lehet szélből kifordítani,bírnia kell.

000000000

IdézEgyébként nincs különösebb zaja

Hogy ki menyire zajosnak látja a dolgokat az attól is függ hogy szereti vagy nem. Én ha tudnám minden szintetikus hangot megszüntetném, de mivel tudom nem lehet, így elfogadom. De ha a szomszédomnak lenne szélgenerátor a háza tetején az biztos zavarna, akkor is ha azt mondaná hogy "nincs különösebb zaja" mert az nem azt jelenti hogy zajtalan. Szerencsére itt ezeket nem engedik meg... [#kacsint]

Nem csak a nagy zaj a zavaró, de a monoton, állandó csendes zaj is. De természetesen az amit én okozok az nem zavar, még az asztali körfűrész meg a sarokcsiszoló gép sem... [#nyes]

RJancsi

Arról nem is beszélve hogy impotenciát okoz és a vándor madarak direkt nekirepülnek. Legalábbis ezzel támadták a sötétzöldek a szélerőműveket. [#wow2]

000000000

Én nem támadom, csak ne legyen a szomszédnak. De ez itt eddig nem probléma mert senki nem tesz a háza tetejére vagy a kertjébe... [#nyes]

gaspa

Ehhez már építő jellegűt nem tudok hozzá tenni.