Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

PSoft

Nem tudhattam hogy a 'nyes' smiley Neked valamiért..."vörös posztó".
Ígérem, hogy a későbbiekben próbálom mellőzni a hozzád intézett írásaimban. [#wave]

svejk

Ehh.. nem érdekes, csak elsőnek olyan lekezőlenek tűnt a válaszod.

Egyébként nem csak légből kapott a kérdés.
Adva egy K-Ny tájolású garázsor melynek délre néző féltetője van.
(persze történesetesen az én garázsom és sufnim is itt van)
Tőle délre egy 3 emeletes panel, keletre egy 2 emeletes tégla épület.
Itt akár  regel az oldalról vetődő napsugár is okozhat nem kívánt tükröződést.
De mint írtam nem ismerem technikát a tükrőződs is gondolom amennyire csak lehet csökkentve van, hiszen az is hatásfok romboló.
Igazából csak kíváncsi voltam vajon volt-e már ilyenből probléma.

svejk

TBS-TEAM

A napelemeket úgy tervezték, hogy a fényt ne verjék vissza.
Nem tükröződnek egyáltalán.
Az üveg felülete nem sík.

József

svejk

TBS-TEAM

József

fisrcxuk3

Én sem vagyok felvilágosult napelem témában, ezért kérdeznék;Mi történik,ha a napelem által termelt áramot nem tudom  elfogyasztani?Pl, tele az akksi,kiolvadt a medence fütés cekásza,stb. Károsodik-e a napelem?
Még egy láma  kérdés ; Az a napelem tábla ,amelyik parlagon , szemez a nappal mert megtelt az akksi, vagy egy másik ugyanilyen,de termelő napelem  egyforma besugárzás esetén eltérö  hömérsékletü?

TBS-TEAM

Ha a napelemről teljesítményt veszünk le akkor melegszik (minden árammal átjárt vezető melegszik), tehát a terhelt napelem melegebb mint az üresen álló.
Ha nincs terhelés akkor üresjárati feszültségen van olyan mint egy akku vagy egy elem nem történik semmi, ha terheljük csökken a feszültsége és nő az áram leadása.
Az inverter feladata ennek az optimalizálása.
József

jani300

Tényleges sziget üzemhez kell áramszolgáltatói engedély ?

TBS-TEAM

Nem kell minek kéne, nem csatlakozol semmilyen körülmények között a hálózathoz.
József

fisrcxuk3

Köszönöm a felvilágositást, én épp forditva gondoltam,gépész fejjel.

RJancsi

Tényleges sziget üzem lefeljebb egy tanyán életszerű. Ha már van hálózati áram, célszerű egyesíteni a kettőt. Így ha a napelemnek feles termelése van akkor némi pénzért betáplál a hálózatba, ha meg télen a napelem nem fedezi a fogyasztást a hálózat besegít. Egyébként óvatosan kell bánni a beépített teljesítménnyel, ha túl sokat táplál vki a hálózatba a NAV simán jövedelemszerző tevékenységnek minősíti és mint kiserőművet megadóztatja az összes céges járulékkal együtt.

000000000

Madarakat lehet hogy zavarja néha, de szomszédokat nem, mert abban a szögben van hogy felfelé tükröz amit tükröz. Nem is tükör, úgyhogy ezzel nincs probléma.

000000000

IdézTélen is meg lenne az óriási előnye. Igaz hogy villanyt nem ad, de...nem is kell havat söpörni alatta!

Ez sem igaz, mert még itt, Svédországban is ad villanyt télen is, de természetesen nyáron többet.

RJancsi

Ezzel az erővel az összes természetes vizet (folyót, tavat) is le kéne fedni, mert azok sokkal jobban tükrözik a napfényt mint bármelyik napelem. De pár tízezer év alatt a madarak hozzászoktak a "látványhoz". Nem hiszem, hogy különösebben érdekelné őket egy-egy napelem.