Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Motoros

Léteznek brutális méretű szellőztető ventillátorok pl gabonatárolóknál 2 méter átmérőben, több lapáttal .
 Egy ilyen kerék a talajon elhelyezve is szinte mindíg forog . Ugyanez pár méterre felrakva lehet jelentősebb energiát termelne zajmentesen.?[#nemtudom]

RJancsi

Nálunk (Érden) egyszerű a helyzet. a Helyi Építésügyi Szabályzat (HÉSZ) egyértelműen tiltja bármilyen szélkerék/turbina létesítését. Miért? Csak!

RJancsi

Ezt csak megerősíteni tudom. Nálunk is télen -10 -15°C hőmérséklet mellett is 70-80°C-os lé jön le a tetőről. A puffertartályon és keverőszelepen keresztül bőven elég a padlófűtésbe. A teljességhez tartozik, hogy 3 db vákumcsöves tábla van fent a tetőn, állítólag ezeknek a legjobb a hatásfoka.

gaspa

Amikor ezt csináltam,a földtől 6 m-ig,a tetőgerinctől 3 m-ig volt az előírás.Én ezt betartottam,a tetőgerinc 12 m és csak 3 m-t lóg ki.A biztonság kedvéért ennek ellenére az önkormányzattól beszereztem egy papírt,miszerint így nem kell engedélyezni és nincs ellenükre.A doksi ma is megvan.A forgatható napelem táblákra is ez vonatkozott.

RJancsi

Nálunk sem kell engedély. Merthogy egyáltalán nem létesíthetsz szélerőművet. "Rontaná a városképet".
De vannak más "érdekes" előírások is. Hivatalosan nem parkolhatsz az előkertben autóval. Az utcán kint hagyhatod, de ha beállsz a saját udvarodra, azt már csak az épület mellett vagy mögött teheted meg (ha nincs garázsod).
Elvben még akkor is, ha zárt kerítésed van és az utcáról nem is látszik hol parkolsz.

gaspa

Persze íróasztal mellől, jó fizetéssel sok furcsaságot ki lehet találni.Különben a vákumkollektornál inkább nyáron szokott probléma lenni,ha tűl van telepítve vagy fűtésre van optimatizálva ,amikor nincs elvéve a meleg víz.Neked ez nem okoz gondot?

remrendes

Szerintem az EON sem engedne csatlakozni, csak valami rendszerengedelyes inverterrel, ami gyanitom, hogy nincsis.

RJancsi

Ha csak kicsit van melegebb az átlagosnál (30°C), akkor elég ha "szabadság" üzemmódra állítom a rendszert. Nem a legjobb megoldás, mert ilyenkor a nappal ősszegyűjtött meleget éjjel visszakeringeti a táblákba és visszahűti a pufferben levő vizet 60°C-ra. Persze ehhez mennie kell az keringető szivattyúnak ami pazarlás. De ha tombol a kánikula, akkor felmegyek a tetőre és a táblák felét-2/3-át letakarom hőtükör fóliával. Így csak annyi meleg vizet kapok amit kb. el is használunk.

jani300

De csak akkor ugye , ha már a medence is túl meleg :)

szf

Igaz nem engem kérdeztél.
Nálam 80db cső fűti a tartályt. A tartály üzem hőfoka 70c-ra van belőve (erről a tartályról megy a padlófűtés , radiátor, HMV). Van egy automatika ami a szükséges beavatkozásokat elvégzi.
 Amikor a tartály már nem nyeli el a meleget, akkor bekapcsolja a radiátor köri fűtést az automata. Mivel meleg van emiatt a garázsba teljesen nyitva vannak a radiátor szelepek így ide eldobja a felesleges meleget.
Abban az esetben a, ha fent leírt mód nem elegendő akkor bekapcsolja a vegyestüzelésű kazán keringtető szivattyúját. Itt a kéményhuzat segítségével hűl le a rendszer.
Kazán a szolár szekunder oldalával van párhuzamosan kötve.

Téli üzemódra van kalibrálva a szolár (nekünk télen jobban kell a meleg)
Csak padlófűtéssel fűtjük a lakást attól függetlenül, hogy vannak radiátorok.
Télen, ha -10C-van és napos idő de másnap nincs nap, akkor 2 napot is elmegy 1 tartálynyi meleggel a fűtés.

Következő fejlesztés: beszerelek 1db thermoventilátort a szolár primer körébe, illetve újabb 80db csövet rakok fel.

TBS-TEAM

Alegjobb megoldás és a legolcsóbb a Drain Back rendszer vákuumcsöves kollektoroknál (elméletileg még fagyálló sem kell, de az én tapasztalatom azt mutatja, hogy min -10C-ra kell beállítani a rendszert.
1 télen kiderűlt:
Télen mikor minusz fokok vannak és felhős az ég majd hirtelen kisüt a nap elindul a szivattyú és felnyomja a vizet a hideg csővekbe majd beborúl és leáll a szivattyú és visszafolyik a víz a tartályba. Ez hideg rendszernél többször is megismétlődik gyorsan egymás után akkor ha csak víz van a redndszerben a hideg cső falon elkezd hízni a jég és jégdugó keletkezik, ezért kell minimális fagyálló a rendszerbe [#eplus2] ).
A födém alatt nem fagyveszélyes helyen elhelyezett tartály, melybe ha nem kell mennie a szivattyúnak a folyadék visszafolyik a kollektorokból és üresen vannak a csövek.
Nyáron akár 180C is elérnek üresen és nincs semmi gond, nincs túlnyomás 0 Báros rendszer.
18 éve működik 150db vákuumcső és nem kellett vele foglalkozni a fagyálló beállítása után egyszer sem. [#integet2]

József

RJancsi

Ebben a melegben a medence a polikarbonát tető alatt "magától" is melegszik. 34 fok felett már egyáltalán nem hűsít. Éjjelre meg nem merem kinyitni a tetőt, nehogy valami kíváncsi sün vagy béna macska belefulladjon.

gaspa

Igen,ez így télire korrekt,de engem a nyári napsütés aggasztott.Drain Back rendszer,amit TBS kolléga említ érdekes megoldás.

ab

Laikus kerdesem:

A 150db vakuum cso amiatt szukseges, mert melegvizet is eloallitasz?

Elsodlegesen padlofuteshez gondoltam hasznalni, de lehet nem kellene itt "meggalnom". Jelenleg negy fovel szamolok, de kesobb idosebb is koltozhet hozzank. Igy  6 fo lenne a letszam.
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

jani300

Szerintem hasraütéses alapon ugyan , de a fűtéshez szükséges energia tizede is bőven fedezi a melegvíz ellátás energia igényét .