Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

PSoft

Hallod!...kincs lehet egy ilyen asszony a háznál! [#eljen]
De leginkább csak úgy, ha legalább...két-három házzal arrébb lakik. [#vigyor2]

RJancsi

Ha minden igaz, pl a poszméhek mai tudásunk szerint képtelenek repülni a szárnyméretük és a tömeg/teljesítmény arányuk (izomzatukat figyelembe véve) alapján. Aztán... mégis repülnek, nem is rosszul.

jani300

Rabb Ferenc

Akkor bizonyára valamit még nem tudunk, vagy rosszul tudjuk.

A poszméhek viszont nem tudják, hogy mi nem tudjuk, hogy ők hogyan tudnak repülni - ezért gondtalanul repülnek. Csak nehogy megtudják, hogy nem tudnak repülni mert akkor mind lepotyognak [#idiota]

Bencze András

Bocsi nem vagyok brit tudós...[#nyes] Egyébként tán a pisztráng, a cápa volt emlegetve és valamelyik költöző madár (nem a gólya és nem is én).

keri

ecp4rs0md

Kedves Fórumozók! Valaki csinált már használható szélkereket? Elektromos áramot szeretnék előállítani víz melegítésre.

d30xhrezp

Szia! Ha meleg vizet szeretnél csak is napkollektorba gondolkozz. Az megfizethető és hihetetlen milyen meleg vizet tud csinálni! Csak jó tanács!

gaspa

Szia
Én már csináltam,4.5 m2-es,3 m/s-nél indul 10 m/s-nál 600 W-ot ad le.Hálózatba táplál vissza és már kb 400 kWh-nál tart,egy pici hibája van,több mint 10 év kellett hozzá.Van pozitívuma is,a sikerélmény,itt a János hegy felé párszor van 100 km/ó is.A szélkerék tengerpartra és hegytetőre való.

ecp4rs0md

ecp4rs0md

Kérhetek több infót, képeket privátba? Köszönöm.

szf

Miért nincs télen? Nekem a 750l-es tartályomat 70C-ra felfűti.

gaspa

A szélkerék két egymástól függetlenül forgó csőtengely középsőjén forgatja a generátort,ami már tetőn belül van.A generátor aszinkron motorból lett kialakítva állandó mágneses forgórésszel 4x gyorsító áttétellel,pár százas fordulaton 5 kW-ot képes leadni,de 2 kW-nál többet még nem láttam.A külső csőtengelyre utólag egy jóval nagyobb vízszintes szélkerék is felszerelhető,ami halasztva lett.Valójában a 7.5 kW napelemre támaszkodom,ami a fűtéssel együtt mindent visz,kb nulla szaldóval.Mindig szerettem volna egy vészhelyzeti ellátást is,miután a "nemzetközi helyzet fokozódik" most előre vettem és az eredeti elképzelést megnöveltem, már majdnem kész.Hybrid inverter 3.5 kW a 4 kW-os fix napelem táblával és 14 kWh lúgos akkuval.Az alapvető fogyasztással (világítás,hűtők,kerigető szivattyú,számítógép,napsütés esetén 2-3 kW is)elég sokáig biztosít sziget üzemet.