Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Gárbor, most telefonról írok, de érdekes összehasonlítás volna egy fél tonnás, két méter átmérőjű, kerületén nehéz lendkerék energia tartalma mondjuk 3000-es fordulaton. Ezek még megvalósítható számoknak tűnnek, és saccra több energiát tárolna mint a beton tömbök emelgetése.

ANTAL GÁBOR

Még este gondoltam hogy folytatom de hagytam ülepedni . Azon gondolkodtam hogy a hagyományos súlyemeléses technika
E = m*g*H  ban 3 tag van , a tömeg, a nehézségi gyorsulás és a magasság . Milyen nagyszerű lenne ha a nehézségi gyorsulás értéke növelhető lenne .  A dolog fel van találva és úgy hívják hogy ( ultra) centrifuga . Ott a szemcsékre a nehézségi erő akár 100 szorosa is hathat .    Innen már csak egy lépés a lendkerekes energiatárolás
Egy ismert tehetetlenségi nyomatékú lendkerékben tárolt energia  E =(1/2)*I * omega négyzet
A vékonynak tekinthető gyűrű tehetetlenségi nyomatéka
 I = m*rnégyzet  m= 500kg  r= 1m    I = 500kgm
A 3000 es fordulatnál az omega 314  1/s
A tárolt energia = 0.5*500*314*314= 24.65 Mjoule ami 6.85kWh

Ez sokkal perspektívikusabb   nem beszélve arról hogy ha növelik a fordulatszámot akkor négyzetesen változik a tárolt energia . (n= 6000 nél már 27.4kWh)

Persze sok el nem hanyagolható dolog adódik a konkrét kivitelezésnél .    Hogyan készítünk egy vékony gyűrűnek tekinthető 500kg tömegű testet ? Hát sehogy , amit kapunk majd az már vastag gyűrű lesz aminél kisebb lesz a tehetetlenségi nyomaték.   Hogyan csapágyazunk ?   És gondolom az energia kivételénél nem hagyják a fordulatot egy határérték alá csökkenni .

ANTAL GÁBOR

Az ausztrál darus  megoldásról .  Legyen az emelési magasság 60m  . A tömeg 35 tonna   E = 5.72kWh  Ez egy súly emelésénél képződik  
  Több gigaWatt óra tárolási kapacitást  emlegetnek.  BAROMSÁG ! A médiában rendszeresen eltévesztik ( nálunk is! ) a megát és a gigát  . Valószínűleg az angolból való fordítás a ludas  ( millió kontra billió )  
 Legyen az csak megawattóra !  
 És a több is legyen szerényen: EGY  ( 1)  !
 Akkor is 175 db 35 tonnás súlyt kellene emelni  Vagyis 35db súly  jutna egy karra a 6 karos darunál .

Még ha 3 szor magasabb is a daru akkor is kb  12 súly jutna egy karra . Az emelési magasság növelésével egyre robusztusabb árbócot kell kialakítani . Számomra  teljesen illuzórikus....

Az uborkaszezonban a cikk szerzője  elé került egy daru fotója , a többit pedig hozzáköltötte és ausztrál dollárban felvette érte a honoráriumot

Egyújabbgépépítő

ywathzay

A kulcsszó STARTUP! Találj ki valami hangzatos, piaci rést kitöltő fogalmat, tárgyat.... állítsd magabiztosan hogy minden ki van számolva -fiatal, agilis mérnökcsapat a garázsban éjszakát nappallal összemosva hónapokig elemzett, mért, kalkulált- sőt!!! még az évek óta vakvágányra került szélturbina lapátok is fel lesznek használva- mondjuk nem értem mihez, az üvegszálas műanyag sűrűsége töredéke lehet az acélnak, még a tömör üveg is csak a harmada. Aztán csak várni kell, hogy a befektetésre kiéhezett milliárdosok csepegtessék a mannát, évekig el lehet ezekkel szórakozni, aztán, ha mégsem jön össze valamiért----- hát ígéretesnek tűnt, de zsákutcába fordultunk, viszont közben rájöttünk.....

Rabb Ferenc

Nem olyannak ismerlek, mint aki mindent elhisz amit a moziban vetítenek.

Én már a szöveget sem értem... értelmes magyar szavak egymás után, de együtt az egész egy nagy katyvasz.

Egyújabbgépépítő

Valóban a cikk az csapnivaló.
Ezért linkeltem az Ausztrál honlapot.
Ha megnézed Svájcban már elkészült a demo.

ANTAL GÁBOR

A linkelt angol szövegben is GWh szerepel .  Lehet hogy összekeverték a dimenziót és az csak GWs  ( Gigajoule) ?

Az már hihetőbbnek hangzik  Ha 1 Gjoule (És nem több!! ) a tárolt energia akkor durván 30 db egyenként 35 tonnás súlyt kell emelni 100 méter magasra   ( egy karra 5 súly jut ) .

Nem mindegy hogy: GWh vagy Gjoule   ( 3600Gjoule = 1 GWh)

ANTAL GÁBOR

Bedobok egy gumicsontot... ha valakinek sikerül megjelentetni egy napilapban akkor csak a honorárium felét kérem [#kacsint]

" kínai tudósok házi napellátó rendszereknél szuperkapacitások  felhasználásával kísérleteznek . 144db  ( 12*12 es mátrixba rendezett ) párhuzamosan kapcsolt 1 farádos kondenzátort töltenek fel 1000 V ra. A  kísérleti rendszer tárolóképessége 20kWh. Az így létrehozott egység mérete egy automata mosógép méretével egyezik meg "

Persze van egy bökkenő : ( ez már nem lenne része a cikknek )  az hogy még nem sikerült 1000 V- os 1 farádos kondenzátort csinálni .  Hát ezt kutatják.....

Béni

Csehországban jártam egy erőműben, ahol a vizes megoldást használják. Az elmondottak szerint a beruházás jóval előbb megtérült, mint arra számítottak. Ha jól emlékszem, 90% fölötti hatásfokról beszéltek.

https://www.cez.cz/cs/o-cez/vyrobni-zdroje/obnovitelne-zdroje/voda/vodni-elektrarny/ceska-republika/dlouhe-strane-58155

frob

A már gondolkodunk, esetleg még nagynyomású légtartályok jöhetnének szóba, de abból is nem kevés kellene, na meg ha kevés van akkor meg eszement nyomások, és persze nem kevés zajt is termelne a fel töltés és a kinyerés sem..

Rabb Ferenc

Az Csehországban. Nálunk is ilyen megoldást terveztek a nagymarosi erőmű fölé a hegy tetejére. De a sötétzöldek megfúrták azzal, hogy elrontja a panorámát.

Sok egyéb jogos és kitalált kifogás miatt így van egy hatvan éve sokszor elkezdett és ugyanannyiszor abbahagyott piszok drága és ronda torzónk.

Ez meg Magyarország.

Rabb Ferenc

Felejts el! A sűrített levegő előállítása az egyik legrosszabb hatásfokú átalakítás.

ANTAL GÁBOR

Gondosan átnéztem a Tuba István által küldött linket . Sok videót is mellékelnek  . A terv az, hogy csinálnak egy magas raktárhoz hasonló acélszerkezetet és több felvonóval a felső szinten elhelyezik a 35(?) tonnás betontömböket. A felső  szinten mozgatják is  a tömböket a jobb helykihasználás érdekében. Az elv nagyon hasonlít a szivattyús elvhez , ott is apródonként jut fel a víz a felső ponton elhelyezett medencébe .
Egy egység 10 MWh tárolókapacitást jelentene   ( Vagyis 1 GWh eléréséhez 100 egységet kellene felépíteni  HOPPÁ !  )

Ha 100 méter magas a  raktár és 35 tonnásak a tömbök akkor a 10MWh  hoz mintegy 1050 darab tömböt kell elraktározni.

A videókon ( persze demó) minden nagyon szép, a liftek emelik a tömböket , valami  ( lánc, hidraulika  ) bemozgatja őket a helyükre .
 A projektből készen van egy 6 ágú daru . No az vagy valami kiszolgáló egység vagy egy kísérleti eszköz