Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

hostya

Ne kavarj..![#felkialtas]
Inkább olvasd el még egyszer, és értelmezd.
Én semmi zöld-séget nem említettem.

ywathzay

"Ott valamiért gond nélkül működik a rendszer."
Nem kavarok, a véleményem mondtam el. Ha gond nélkül működik a létrehozott rendszer, akkor nem kellenek a szénerőművek sem. Vagy mégis?
Lehet nálam a rendszer túl tágan vett fogalom, én úgy vélem ha rendszerről beszélek, hogy abba beletartozik az összes összetevő. Persze ettől még lehet igaz amit leírtál.

remrendes

Jee, tenyleg. 450-500g/kWh korul mennek most a "kovetendo orszagok".

Szalai György

Ahol minden háztetőn van napelem és mindenki termel, ott már csak valakinek el kén fogyasztani, mert áram csak ott folyik, ahol az áramkörben fogyasztó is van. A fizika működik. Ha a tervező nem e-szerint tervez, akkor a megrendelő álma az is marad.
Mondhatta volna a tervező, hogy: Sajnálom, de a rendszerben akkora bizonytalansági faktorok vannak, amivel csak félelmetesen tág határok között lehet megtérülést, gazdaságosságot számolni.
Megoldás a fogyasztások átütemezése és tároló kapacitások kiépítése.
És jöhet a következő befektetés hullám. A napelem parkok mellé akkuparkok építése, ahol a kapacitás használatáért fizet az áramszolgáltató. A lényeg, hogy dübörögjön a gazdaság, follyon a pénz, ide, oda.
De inkább oda. [#nyes]

remrendes

Igy is fenn lehet tartani a gazdasagot. Igenyt kell teremteni.
Utana olvasgatva a dolognak, pl a facebook csoportban meglepoen sokan vannak hasonlo helyzetben. Kar, hogy errol nincs terkep, erdekes lehet az eloszlas is.

Csuhás

Azt hiszem meg kellene próbálni lendkerekes energia tárolást nagyban. Valami kell ami kiegyenlíti a fogyasztást. Szivattyús tározós erőművet nem engednek a környezetvédők, az akkumulátoros szvsz piszok drága. Van más megoldás?

Jozs

A napokban olvastam egy érdekes cikket a gravitációs energiatárolásról. Az elv nagyon egyszerű, egy bazi nagy súlyt emel felfelé amikor van többlet energia, amikor pedig nincs, a tömeg súlyát azaz helyzeti/mozgási energiáját használják áramtermelésre.

Szalai György

Az ismert megoldásokon kívül léteznek még az ismeretlenek. Azokat nem ismerem.
Az akkumulátoros változat fial Soroksáron.

frob

Hát ügye ezt használja több vízerőmű is, amikor többlet energia van töltik fel a tavat, utána meg engedik vissza..

Érdekes lenne, még csak számolni is mekkora súlyt kellene emelni napelemes rendszerrel hogy visszaejtve hatékony legyen, sőt milyen magasra...
Lehet egész normális értékek jönnének ki, egy háztartáshoz, és ebben csak a csapágyak , meg fogaskerekek mennének tönkre, lehet többszöri "töltést" bírna mint bármelyik mostani akku :)

jani300

Ezt az ötletet megpendítettem én is itt néhány éve , hát cseppet lehurrogtak .
Olyasmit számoltak ki hogy ami megépíthető tömegű lenne az szinte semmi teljesítményű .
De az elv maga az ok .

PSoft

IdézDe az elv maga az ok .

Bazi nagy, kb. 500-as átmérőjű, 3-4 m magas vizes munkahenger...tetején egy -megint csak saccra- ~10 Tonnás beton súly.
Ezt a súlyt nyomta az ég alá Balaton vízzel, egy dugattyús szivattyú.
Az ég alá felnyomott súly helyzeti energiája, ~200-250 Bar nyomással tolta egyenletesen, a lőpor prés dugattyúját.
Alatta meg a matricán...jött ki a tüzérségi lőpor, "makaróni" formájában.
Jól működött az, már a múlt század elején is. :)

Rabb Ferenc

IdézÉrdekes lenne, még csak számolni is mekkora súlyt kellene emelni
...

Valóban érdemes egy kicsit számolni mert különben sokan azt hiszik, hogy feltalálták az olcsó és egyszerű energia tárolást csak a többi simaagyú nem látja meg benne a zsenialitást.

Egy átlag lakás havi átlag villamos energia szükséglete 200kWó. 1kWó = 3600000J, vagyis 200x3600000=720 millió Joule. Ez egy napra vetítve 24 millió Joule (6.666kWó).

Legyünk erősek és bátrak (na meg nagyon gazdagok) és merjünk nagyot álmodni, emeljünk egy szép nagy beton tömböt tíz méter magasra. Hogy mekkorát? A helyzeti energia W=Fxs. Ha s=10m akkor a súlyerő 24000000 Newton, más megközelítésben 240 tonna. Ez kb 100m3 beton tömege.

Tehát egy kb 4.65 méter élhosszúságú beton kockát kellene felemelni 10 méter magasra. Épületes látvány lenne minden családi ház udvarán... a lakótelepekről nem is beszélve. Ja, és persze mindezt a viszonylag rövid napsütéses időszak alatt!

Lehet, hogy kellene néhány további "apróság" is a pár csapágyon és fogaskeréken kívül.

Nem hiszem, hogy ez lesz a nyerő energiatárolási megoldás - bár az elv valóban jó.

ANTAL GÁBOR

Már Jani is jelezte hogy pár éve már kiszámolta valaki  és extrém kicsi tárolókapacitás jött ki . Nem én voltam de sok éves oktatói múlttal a hátam mögött nem bírtam megállni hogy ne szóljak hozzá [#csodalk]
Vegyünk egy 10 tonnás tömeget m= 10000kg
emelje fel egy csörlő a súlyt H= 10 m magasra  Akkor a helyzeti energia  lesz E= m*g*H   10000*9.81*10=981 kJoule
ami 0.27kWh
Termeljen egy házi 4 kW os cella 5 órán keresztül ! E = 20kWh
74 szer nagyobb a termelt mennyiség mint amit el tudunk tárolni .
Természetesen a papír mindent elbír hiszen 740 tonnás tömeget is emelgethetnénk .Vagy építsünk egy 740 m magas tornyot! Ezzel a súlyos módszerrel más probléma is van . Csörlőgép kell,kötél kell aminek a teherbírását a tömeghez kell igazítani .
Persze más módon is emelhetünk amihez nem kell kötél ( pl fogasléc+ fogaskerék ) de nem kapunk reális megoldást

Ha vizet szivattyúzunk egy felső tartályba az sokkal szerencsésebb mert ott apródonként  jut fel a víz a felső tartályba (nem egyszerre emeljük az egész tömeget . )
 Ha a vizes módszert választanánk akkor másodpercenként 40.77 liter vizet kellene felemelni 10 m magasra  És kellene egy kb 740 m3 es medence . A szivattyú nem is lenne olyan nagy gond   de a medence az már érdekesebb , mondjuk az alföldön

ANTAL GÁBOR

20 percig hezitáltam hogy hozzá szóljak e . Aztán belefogtam és az időpecsét szerint lemaradtam .  No mindegy ...akik ismernek szerintem nem feltételezik hogy plagizáltam

Rabb Ferenc