Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

PSoft

Mint már annyiszor, annyi mindenben...
A ló tépi az istrángot, elszalad(mer ugye, ütik)...a kocsi meg, ott maradt a tanya szélén.

Rabb Ferenc

Gondolom a tervezett, reálisan várható bevételhez képest...

remrendes

Tehat akkor nem egyedi eset. Egyebkent ketlem, hogy nincs a szerzodeshez egy aprobetus resz, ahol kifejtik, hogy atveszik, amennyiben at tudjak.

jani300

Senki nem csapott be senkit !
Még a kecske tartásához is kell szakértelem .
Tudom hogy érted mit írok ,mire gondolok .
Itt a szomszédasszony példának , 3 fázis bekötés ,egy rahedli napelem , 7 vagy 8 klíma .
Mert majd nem lesz gáz ...
Még fát is vesz ,de kéménye sincs .
Még szerintem nem tudja hogy nem termel ,mert nem ért hozzá .
De nem sajnálom ,mert helyezkedő ,kihasználó !
Sőt várom a pofáraesést ! Mindenhez jobban ért nálam ... :)
Üzletet látnak a dologban .
De nem árt ha pofáraesnek néha , az ő jólétükért mások dolgoznak , nem termelnek ők semmit , de ez sem igaz azért mert most belebolondult a zöldségtermesztésbe befőzésbe .
Miért véded azt aki ész nélkül befektet anyagi haszon reményében ?
Az áramszolgáltató hálózatának paraméterei nyilvánosak ,az inverteré is .
A vállalkozók mindent szakszerűen elvégeztek .
Hol a probléma ? Hogy elmarad a várt haszon ?
Azt mindenki tudta ,csak a balfék nem ...

jani300

Átveszik , csak van egy feszültség plafon .
Ez is nyilvános .
Szerintem még apróbetűs részre sincsen szükség .
A gázmotorokat egyetlen áfa változással megölték .ott sem történt semmi ,csak már versenyképtelenek lettek a távhővel szemben .
Minden tökéletesen működik nem a szolgáltató tagadja meg az átvételt ,az inverter tilt le az előírt értéken ,a hálózat is az előírt paramétereken belül van mindig , minden tökéletesem működik .
Az hogy soha nem térül meg egyesek befektetése , na és , van akinek ennivalója sincsen ,azt sem sajnálja senki .

TBS-TEAM

Több mint 10 éve van fent napelem rendszer 2db 5KW-os.
Az egyik napra forog folyamatosan, a másik fix DÉL.
Minden évben ~10.000Kwh a fogyasztás. és KB ennyi a betermelés.
Minden évben 2-3.000.-Ft volt a villanyszámla.
A tavaj év elején kezdőzdőtt az inverterek lekapcsolgatása a túlfeszültség miatt.
Emiatt leesett a termelés 8400Kw köré.
~70000.-ft-tal kelett többet fizetni, mert a fogyasztás maradt.

Nem vicből írtam.

Hibabejelentés is volt a túlfesz miatt.
Egyszerűsitve leírtam a válaszukat.
Kompenzáltak: 5.000.-Ft-ot.
József

Csuhás

Csak kíváncsiság: Hogyan viszonyul egymáshoz a napkövető és a fix napelemek termelése? Nincs valami görbéd egy derült nyári napról?

dtb

Egy kis segítséget kérnék... Napelemek adat-tábláját nézve, mindig bajban vagyok a megadott adatok értelmezésével. Példaképp adott egy a fotón szereplő adat-tábla.
190W, oké, egyértelmű, bár ez tuti névleges.
36,5V, oké, bár azért itt már vannak értelmezésbeli kérdések.
5.21A, oké egyértelmű.
44,5V, na ezt hogyan kell értelmezni? Nyitott áramkörnél ennek mi értelme?
1000V... na erre abszolút semmi tippem...
Valaki esetleg le tudná írni hülyegyerek módjára, hogy:
ehhez pl. miyen vezérlő (Volt, -tól - -ig) kell?
hogyan lehet értelmezni ezeket az adatokat halandó számára is?

Szalai György

,,maximum system voltage 1000v"
Ennyi lehet a sorba kapcsolt napelem táblák legnagyobb összes feszültsége.
Vagyis ebből a konkrét napelem táblából, aminek a ,,Open-circuit Voltage 44,5V" legfeljebb 22 db kapcsolható sorba, hogy terheletlen állapotban ne haladd meg a ,,maximum system voltage 1000v" feszültséget.

dtb

Köszönöm! Hát, sok mindenre gondoltam, erre nem, de így már értem. [#eljen]

keri

1. 190W igen, a névleges maximális teljesítmény. Ezt produkálja egy átlagos tiszta nyári napon amikor 20fok a környezeti hőmérséklet, és kb. merőlegesen süti a nap.
Ennél lehet több is, ha pl. alacsonyabb a hőmérséklet, de inkább kevesebb szokott lenni. Éves viszonylatban ökölszabály szerint 1200*190Wh termelésre számíthatsz megfelelő tájolás esetén, de ennek nyilván van szórása.

2. 36,5V és az 5.21A a munkaponti feszültség és áram. Itt adja le a legnagyobb teljesítményét. Ha nagyobb vagy kisebb teljesítménnyel terheled, akkor csökken a teljesítmény. A napelemek áramgenerátoros üzeműek, vagyis az áram viszonylag stabil, ha túlterheled a feszültség drasztikusan leeseik, így nem lesz teljesítménye.

3. Ha kevesebb árammal terheled, akkor meg az áram csökken a feszültség határolja be a teljesítményt, ami 44,5V fölé nem fog menni terhelés nélkül sem.

3. 1000V a szigetelés minősített feszültség tűrése. Azaz ekkora feszültségig használhatod biztonsággal. Ahogy Szalay György kolléga leírta, kb. 22táblát köthetsz sorba. Ennél többre nincs is szükség. Az újabb inverterek 1000V-ig működnek, a régebbiek azt hiszem 600V-ig mentek. Azonban érdemes 200V-800V körülire belőni munkafeszültséget, mert a munkapont kereső rendszerek itt tudnak működni, vagyis itt lesz a leghatékonyabb egy inverter. (adatlapján meg kell nézni mert sok féle van, csak amiket én ismerek azoknál van így) tehát 6-20 táblát érdemes sorba kötni. Ha több kell, akkor meg párhuzamos kötéssel az inverter teljesítményéig bővíthetsz.

Ha 12V-ra akarsz egyetlen táblát használni, akkor bármelyik elterjedt 12V-os töltésvezérlő tudja kezelni az egyetlen tábládat. Érdemes MPPT-set venni. Ez jelenti azt hogy optimális munkaponton terheli, és úgy tölti a rákötött 12V-os akkut.

000000000

Sziget üzemre tart még valaki rendszert kisebb feladatokra világítás, akkutöltés ...
Árban megfizethető szinuszos inverter 24..48v akkus 2..3KW ami nem az ipar legaja kinek milyen gyártó vált be EASUN(MPTclone),Ipower, stb?

doil

Sziasztok
Nekem is lenne kérdésem van egy ilyenem  SolarMax 6000C
https://www.hqsol.it/wp-content/uploads/2016/06/Solarmax_C-Series_manual_ST_en.pdf

ahhoz hogy a kimeneten megjelenjen a 220V  mind a 3 string et használnom kell vagy elég ha megtáplálom az 1 es stringet ?

gaspa

Szerintem egy sringgel is működik,csak az MPPT tartományban kell lenni a napelemek feszültségének.A leírás szerint a DC bemeneti áram van növelve a 6000-es változatnál,de a 3 bemenet párhuzamos.
A nem egyforma stringeket az inverter kezeli vagy más,nem tudom.

keri

Elég egy.
Csak azért van több bemenet, hogy ha több táblát akarsz felrakni, és túl nagy lenne a feszültség, akkor párhuzamosan rakhatsz 2-3 mezőt. A mezők feszültsége és iránya célszerűen azonos legyen.

Bár rakhatsz más irányba is két mezőt, de mivel diódával vannak közösítve, a nagyobb teljesítményű fog csak működni, vagyis ez így nem túl hatékony. De pl. keleti és nyugati irányú mezőket simán lehet így összerakni, mert nincs túl nagy átfedés a termelési időben.

Erre a célra, amikor több irányba akarsz felrakni vannak olyan inverterek amik több MPPT munkabemenettel rendelkeznek, így egymástól függetlenül végig hatékonyan termelnek.