Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Attól függ mennyire, nekünk az van már jó pár éve...

szf

Nekem is van 80db csövel. De kolléga másolni szeretné. Ugyanígy 80 csövesre .Alkalmas lehet e 1db CB14-30H hőcserélő a primer és a szekunder kör közé?

RJancsi

Ezt nem tudom, mert nekünk egy 600 literes puffertartályban van a hőcserélő spirál, abban kering a fagyálló. A felmelegített víz közvetlenül kering a fűtésrendszerben, egy külső hőcserélőn keresztül pedig a használati melegvizet állítja elő.

TBS-TEAM

Alkalmas a hőcserélő, akkor a legjobb a hatásfok ha mind két oldalt olyan szivattyút használsz amelynek lehet állítani a szállítási teljesítményt, vagy automatán változtatja a hőmérséklettel arányosan (pl:Alpha2 )
József

remrendes

jani300

Persze !
Nem sajnálom , nem ződ , csak benézte a pénzcsinálást .
Fogjanak össze , mosógép , villanybojler , menjen csúcsidőben ,mikor süt a nap .
Tipikus hozzánemértő biznic men :)

jani300

Ha visszaolvasol ezt itt már tavaly szépen leírták , és teljesen logikus is egyszerű fizika .

Rabb Ferenc

Sajnos igen...
Egy alföldi tanyán élő barátom rendszere ugyanezt csinálja. Ő még a beruházóval és a szolgáltatóval vívandó harc elején van. Kiváncsi vagyok a csörte végeredményére.

jani300

" Ő még a beruházóval és a szolgáltatóval vívandó harc elején van. "

Mi célból kíván harcolni ?
Rossz befektetést választott , nem volt elég körültekintő .
Puffereljenek , helyileg ,a végén már éjszaka sem tudják átvenni ...

Rabb Ferenc

IdézMi célból kíván harcolni ?

Amikor a szolgáltató engedélyezi a naperőmű létesítését, vállalja, hogy annak az üzemszerű működését lehetővé teszi.
Ebbe beletartozik az is, hogy a hálózati feszültség nem emelkedhet a napelem rendszer működése közben sem a szabványos maximum fölé, ami 230V + 10% = 253V. Ugyanis ha emiatt leáll a naperőmű, akkor (mint a videóban is mondja) ahelyett, hogy neki fizetnének, ő fizethet. A szolgáltató ilyen válaszával nem kell beérni.

Amíg a jogi vita dúl, átmenetileg csinált egy eszközt, amely bekapcsol egy 700W-os főzőlapot, ha a  hálózati feszültség 249 V fölé emelkedik. Így "csúcsnapsütésben" is kb 2kW-ot nyom vissza a hálózatba, mert a vezérlés csak 2.5kW körül kapcsol le kb tíz percre. Aztán egy percre be - és megint ki. A "tudományos udvarfűtés" - veszteséggel ugyan - de áthidalja a problémát.

TBS-TEAM

A hálózati feszültséget felemelte a szolgáltató 220V-ról 230V-ra. A max elméletileg 242V.Ez is túlléphető a szolgáltató szerint 10%-ban. 24 órából 2,4 óra.
Az invereterek max 255V lekapcsolnak.

Ezt találta ki a szolgáltató, hogy ő átveszi de te meg nem tudsz termelni, mert az inverter lekapcsol.

Nekem a tavaj évi termelés -70.000.-Ft lett.
József

jani300

A problémát értem .
Viszont nem hiszem hogy a szolgáltató nem készült volna fel a helyzetre , megfelelő apróbetűs részekkel a szerződésben .
Mint írtam már tavaly felvetésre került itt is ez a probléma , feltételezem a szolgáltatóról is hogy van ennyi szakmai tudása ,jogi háttere .

jani300

"Ebbe beletartozik az is, hogy a hálózati feszültség nem emelkedhet a napelem rendszer működése közben sem a szabványos maximum fölé, ami 230V + 10% = 253V"

Én úgy látom hogy a szolgáltató eme kötelezettségének úgy tesz eleget hogy olyan invertert engedélyez ami lekapcsol a fent említett feszültségnél .
A saját hálózatát védi !
Eleget tesz a kötelezettségének .
Nagyon kíváncsi vagyok a jogi érvelésre amivel elmarasztalható lenne a szolgáltató .
Még mindig állítom hogy a kiserőműveket üzemeltetők nem végeztek  elvárható előzetes vizsgálatokat ,tanulmányokat .
Bedőltek a propagandának ,hogy télen elfogyasztja amit nyáron betermelt .
Pedig ez nyilvánvaló hazugság , csalás .
És ezt itt legalábbis , mind tudjuk , ha nem is hajlandó mindenki elismerni !

jani300

"Nekem a tavaj évi termelés -70.000.-Ft lett."

Ezt kifejtenéd bővebben ?
Nem lehet igaz ,ha csak nem fix mennyiségű termelésre szerződtél , és kötbért fizetsz .

Ne gurítsunk már legalább itt !
Itt nem Józsibácsik és Marinénik vannak , legalábbis többségében bizonyosan nem .

Rabb Ferenc

Idéza kiserőműveket üzemeltetők nem végeztek  elvárható előzetes vizsgálatokat

Miért végeztek volna??? Ők a MEGRENDELŐK!!! A kocsmában is aki fizet, az rendeli a zenét. A haver elmondta az igényét, a tervező, a kivitelező és a DÉMÁSZ is rábólintott - és mondtak egy árat. Haver kifizette, a tervező megtervezte a rendszert, a kivitelező felcsinálta a tetőre az egész kócerájt. A szolgáltató átvette és rákötötte a hálózatára, zsebre tették a pénzt és távoztak. Aztán egy óra múlva 253V-nál kakukk!

Nekem is van karórám, pontos is - de nem tudom hogyan csinálták. És nem is érdekel... megvettem és használom (na jó, kaptam a 70. szülinapomra).