Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

000000000

A Kerinek igaza van. Ezt a fórumot át kellene nevezni.

Szélgenerátor és napkollektor ellenes technika és hátrányai

Sokkal jobb lenne ha így hívnák mert abban a pillanatba hogy valaki a Szélgenerátor és napkollektor technika és készítés szerint való témához hozzászól, rögtön jön a trollozás és ellenségeskedés. Semmi értelme itt ezekről a témákról írni.

000000000

Na még egyet ha már politizálsz...

A miniszterelnök úr inkább Moszkvába járhatna panaszkodni, mert a Putyin emeli a gáz árát, nem Brüsszel.

2vkx6unz

A villamos energia ára is duplázódott az idén nem lakossági felhasználás esetén a szabadpiacon...
A lakosság nálunk az olcsó energia árakat a termékek árában fizeti meg és nem érdekelt a takarékosságban, csak meglepődve tapasztalja a magas inflációt.

Én is tervezem a napelemet a ház tetejére, pedig a fogyasztás ~5000kwh ennek a fele a fűtés, hűtés és a vízmelegítés (5 főre, 172m2 lakóterületre). Kovid előtt kevesebb volt, de az itthon töltött idő jelentősen megemelte.

A tetőre 16-18 panel fér fel vagyis 6-6.8kWp teljesítmény lehetne, ami megtermeli ezt az energia mennyiséget. Igaz nem az ideális pillanatban.
Persze a hőszivattyút be tudom állítani, hogy akkor csináljon meleg vizet amikor a levegő várhatóan a legmelegebb az adott napon és még a napelem termelésével is
 össze lehet valamennyire hangolni. A fűtést is lehet időzíteni csak a puffer tartályt kell nagyobbra cserélni.

Ki lehet még használni az árnyékolás időzítési vagy időjárásfüggő vezérlését is némi energia megtakarításra.

Szóval van még optimalizálási lehetőség... persze meg kell nézni mivel mennyit lehet nyerni és megéri-e a befektetés.

PSoft

Ha nem értetted az írásom lényegét, az...nem baj.
(legalább is nekem...biztosan nem baj)
A lényeg az, hogy Te érted/tudod/hiszed miket írsz. [#wave]

svejk

" Ezt fejlődének hívják. Az ember mindig tanul és halad előre, de nem mindenki. Van aki lemarad mert ezeket a dolgokat nem érti."...

Sok esetben érti csak nem teheti, veheti meg.
 Az új dolgok mindig is a gazdagabbak kiváltsága volt, van, lesz.
Mire a csóró hozzájut, már alig éri meg.

szf

Ez is amiatt van mert túlárazottak az új megoldások.

De ez egy műszaki fórum sőt a címben olvasható .............készítés.
Szerintem erről kéne itt írogatni ki milyen módon valósította meg otthon hobby körülmények közt az új technológiai megoldásokat.
Ide írhatna az a fórumtársunk aki olcsón és kitűnő hatékonyságú hőszivattyút készített.

gaspa

Azért írok,mert valamilyen szinten meg lettem említve.Az emberek tényleg sok felesleges dologra költenek pénzt,én erre költöttem,pedig pontosan tudtam túl sok energiát nem nyerek ki belőle,viszont sok energiát fektettem bele,mert érdekelt.Itt a János hegy környékén bizony előfordulnak 100 km/ó körüli széllökések és a szerkezet még mindig működik ami azt jelenti alaposan meg lett csinálva és nekem ez pont elég.Egyébként megnéztem a termelési adatot,mert van rajta villanyóra,kicsivel több mint 300 kWh-t termelt.Ennek csak az a szépséghibája,hogy kb 8 év alatt,így hozzávetőleg 20 évet kell várnom a megtérülésre,de szeretném kivárni.

keri

Nem csodálom hogy nem ír ide.
Stirling motorral csinálta? Az úgy alapból nem olyan rossz és meg is lehet valósítani ha valakinek van szezámozottsága.

hostya

"Ezt fejlődének hívják. Az ember mindig tanul és halad előre, de nem mindenki.  ..."
==========
Igen ez így van csak..
Az nem mindegy hogy az emberfia melyik országban él, és melyik országban van lehetősége előre haladni, fejlődni (adott körülmények között), még akkor is ha tanul(t).

Én 1973-ban végeztem a szakmunkásképzőn, (Te azóta élsz Svédországban az adatlapod szerint) de tovább tanultam munka mellett (szakközépiskola..egyetem).
A munkám során bejártam a fél világot Skóciától Indiáig.
Svédországban is éltem/dolgoztam kb. 3hónapot..
Közel ötven év alatt volt lehetőségem megtapasztalni a világ dolgait..
Az adatlapod szerint te svédnek tartod magad, de szerintem ez nem így van.
A svédek mentalitásban nem is hasonlítanak rád..
Az írásaid alapján Te megmaradtál magyarnak..
======
"...Van aki lemarad mert ezeket a dolgokat nem érti."

Én értem.. [#integet2]

fn47xk7ei

Tudom sok fórumtárs nem ért egyet a tegnapi hozzászólásommal.Nem probléma. De hogy érthetőbb legyek: nem a zöld energia ellen ágálok mert például nekem is tetszenek a napelemek alkalmazása. Például a legutóbbi ötlet az úszó napelemek alkalmazása tavakon. Ami nem tetszik az, hogy a megtermelt energiát pazarolják azaz a pazarló életmód ami szúrja a szememet. A szélerőművek egy külön kategória... de időt nem szánok a vitára mert az is drága kincs.

keri

Azért aki beruházna sok száz millióért egy szélturbinába, nem vakon teszi. Viszont ha megérné, akkor sem teheti, mert nem kap rá engedély. És ennek semmi köze ahhoz hogy van e elég szél.
Simán politikai okokból, nem szeretnének maguknak konkurenciát az elvtársak.
Illetve a szélenergia kiszámíthatatlanabb így az elektromos szolgáltató sem szereti, de erre azért lenne rá megoldás. Nem műszaki, hanem politikai akadálya van.

Kristály Árpád

Halihó Mindenkinek!

Szj -vel teljesen egyetértek!

Jó lenne visszatérni a topik eredeti címéhez:
 Szélgenerátor és napkollektor technika és készítés,
 Azt végképpen nem értem, hogy pl... A gázárnak végképen nincs helye. millió egyéb hely van erre....

Ezen beírásom nem azért történt, hogy nem újabban vitát szeretnék indítani, kérném ezt figyelembe venni szíveskedjetek

Üdv.. Árpád
[#worship][#worship][#worship]

000000000

Kaptam a NIBE Magyar képviselőétől választ a kérdéseimre. Szó szering idézem, kicsit hosszú, de a jól elmagyarázott mindent magyarul.

IdézÖrülök, hogy meg van elégedve NIBE hőszivattyújával!

A "frånluftsvärmepump" (angolban exhausted air heat pump") magyar tükörfordítása az "elszívott levegő hőszivattyú", de magunk között "szellőztető hőszivattyú"nak is nevezzük.

A berendezés egyébként elérhető Magyaroroszágon, azonban a kereslet rá rendkívül szűk körű, ennek több oka is van.

- ezek a berendezések egy családi házat, vagy egy lakást folyamatosan szellőztetve, annak hőjét nyerik vissza. A szellőztetés un. decentralizált szellőztetés, mely Magyarországon egyáltalán nem elterjedt (maga a szellőztetés sem elterjed, mind a mai napig nem kötelező a gépi szellőztetés, ellentétben Svédországgal).
- ezen berendezések hőszivattyús fűtési hőteljesítmény kicsi, összehasonlítva a levegő/víz (pl. NIBE F2120-8) vagy geotermikus hőszivattyúkkal (pl. NIBE S1255-6), Magyarországon jellemzően (a családi házak 99%-ban) a teljesítményigény jóval magasabb. Talán csak a legnagyobb, NIBE F730 és F750 típusok jöhetnének szóba Magyarországon. A beépített villamos fűtést magyarországon mumusként kezelik, a legtöbb épület esetében jelentős hálózatfejlesztést igényelne.
- ezek a berendezések sajnos az épület hűtésére nem használhatóak, nincs hűtési funkciójuk. Magyarországon az éghajlati adottságok miatt a nyarak rendkívül forróak, nem ritkák a 35-40°C külső hőmérsékletek sem. Ezért az épületeket hűtése igény a bennük lakók részéről. Aki hőszivattyús rendszerben gondolkodik, az olyan terméket választ, ami képes hűteni is.

Ahhoz, hogy ezen termékekre legyen piaci kereslet Magyarországon, az lenne szükséges, hogy azok kombinálhatóak legyenek a NIBE levegő-víz hőszivattyúval (pl. F2040, F2120) vagy geotermikus hőszivattyúival (pl. S1155).

Egyébként a NIBE-nek van most is hasonló, kombinált megoldása, a termék neve F135, mely az F370 tetején lévő hőszivattyús modult kombinálja levegő/víz hőszivattyús rendszerrel. Viszont ez sem terjedt el, a piacon inkább a hővisszanyerős szellőztető rendszereket keresik (pl. NIBE ERS). A felhasználók ugyanis attól tartanak (valószínűleg joggal), hogy pl az F370 nyáron beszívja az épületbe az akár 35-40°C-os külső levegőt, ami miatt az épület felmelegszik.

000000000

Mindenki a saját élete kovácsa...

A hátterem nem ide tartozik, de azon kívül, ha már idézted csak annyit mondok hogy rosszul foglaltad össze. 1973-ban mentem el Magyarországról, de nem azóta élek Svédországban, csak 1980 óta. Én is tovább tanultam itt... [#nyes]

IdézSvédországban is éltem/dolgoztam kb. 3hónapot.

Az alatt a rövid idő alatt gondolom megtanultál jól Svédül, mert ha nem, akkor ezt honnan tudod?

IdézA svédek mentalitásban nem is hasonlítanak rád.

Még ha tudnál is Svédül szerintem egy butaság az emberiséget dobozolni, mert Svédországban kb. 10 millió Svéd él, és szerinted mindenki egyformán gondolkozik...? [#nyes]

Magyarul írok, mert Google meg Firefox jól segít. [#kacsint] Na meg azért mert nem akarom elfelejteni. "Ahány nyelv annyi ember." Így mondta az apám, de lehet hogy ezt más is mondta régen. Én megtanultam Magyarul, Olaszul, Angolul, Németül meg kicsit Franciául és Oroszul. Csak az Oroszt felejtettem el, mert azt feladtam és nem gyakorolom. Nyelv gyakorlat ma már könnyű szerintem, mert minden nyelvet el lehet érni Interneten keresztül. Legalább is olvasni meg írni nem probléma ha egy nyelvet valaki megtanult.

Azt én soha nem mondtam hogy minden országban ugyan az a helyzet meg a lehetőségek, hanem azt hogy mindenhol jobbultak a helyzetek évtizedeken át. Az nagy különbség, de ez igaz Magyarországon is. Vannak országok ahol romlottak a helyzetek, de a legtöbb helyen javultak.