Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Aszfaltba rakott érintkező? Hogy bírja a megolvadt és újrafagyott hóban levő kutyarosszt?

000000000

Igen, mint a Los Angelesben a villamos. Ott sincs légi vezeték, de nálunk csak egy "sin" van rakva egy sávba és ahhoz érint az áramvevő.

Majd ha legközelebb látom őket azon dolgozni megkérdezem a részleteket. A havat, jeget bírja, azt itt mi tudjuk hogy kell kezelni... [#nyes]

RJancsi

Kicsit utána olvastam. Biztonságos, ameddig el nem romlik. A lényege, hogy 1 m-es darabokból van kiépítve a sínrendszer, és csak akkor kapcsol be, ha egy jármű áramszedője hozzáér. Tehát egy gyalogos alatt feszültségmentes. Akár 270 kW árammal is képes tölteni ami nem kevés. Ráadásul univerzális, mert nem csak kamionok, de buszok és akár személyautók is rácsatlakozhatnak.

gaspa

Mielőtt megépítettem egy évig mértem a szél viszonyokat,mivel nálunk nem túl nagy szelek fújnak,ezért választottam ezt a fajtát.Az első egy-két évben sok diagramot csináltam egy Conrad 4 csatornás loggerrel,de már nem sokat nézek rá,leginkább a megépítése érdekelt.Ez is visszatermel a hálózatba,10 m/sec szélsebességnél 600 W,de nálam ez ritka és a napelemek mellett csak játékszer.

RJancsi

Nálunk egyszerű a helyzet, városképi szempontokra hivatkozva az Ökormányzat lakott területen belül megtiltotta mindenféle lakossági szélturbina, szélerőmű telepítését. Pedig dombtetőn lakunk, szinte mindig fúj a szél.

gaspa

Elolvastam a NIBE szerkezet leírását,úgy tűnik hővisszanyerős szellőztető,hőszivattyú és fűtőpatron együtt kb 4kW teljesítménnyel 200 m2-hez. Ezért volt furcsa,hogy a 12 kW napelem a szükséglet felét biztosítja.A készülék a házon belül van elhelyezve?

gaspa

Én úgy tudtam,hogy kertben 6 m-ig és a házgerinctől 3 m-ig nem engedély köteles és ehhez tartottam magam,ezért tettem fel a tetőre, a magasság nagyon sokat számít. Azért bejelentettem az önkormányzatnál,hogy később nehogy belekössenek,kicsit csodálkoztak,de nem emeltek kifogást és eltettem a válaszukat.

RJancsi

Érdi Helyi Építési Szabályzat.

25§ (5) pontja:
"(5) Szélerőmű, szélkerék belterületen nem telepíthető."

Ezzel nehéz vitatkozni. [#mf3]

RJancsi

Az utolsó mondat ill. hangulatjel természetesen nem gaspa olvtársnak, hanem a helyi rendeletnek szól!

000000000

Nekem a fűtőpatronom 7kW. A kazán 400V, három fázisú. Minden a házon belül van. Elszívott levegő hőszivattyú az azt jelenti hogy a használt levegőt alakítja át és azzal fűti a vizet amit vagy a ház fűtésre, vagy házi víz melegítésre használja, attól függ mire van szükség. Ez teljesen független a napelemtől.

A házunk évi fogyasztása kb. 20-22MWh (megawattóra) és ennek kb. felét a napelem termeli. Két éve van, tavaly kicsit többet termelt, pontosan 11.36MWh, ebben az évben is remélem elérjük azt, eddig (mai nappal együtt) 10.15MWh volt a termelés. A feleslegeset eladjuk, az megy vissza a hálózatba és jóvászámítják, leveszik a fogyasztásunkból. A téli hónapokban viszont mindent elhasználunk, akkor nincs fölösleges termelés.

ywathzay

Mit vesztettél vele? A minap olvastam épp a ződ energia hasznosságáról, magas áramigény esetén. A cikkben volt, hogy  magyarországon azért nem engedélyeznek több szélturbinás erőművet, mert kb annyit tudnak termelni, amennyi a fenntartásuk. Szélcsendben fogyasztanak, általánosságban keveset termelnek. Tiszta haszon!

RJancsi

Tiszta hülyék az osztrákok! Amint átlépjük a határt, mást sem látni Bécsig mint szélturbinákat. Ezek még a matekot sem ismerik? Miért nem kérdezték meg a magyar szakembereket, hogy érdemes-e telepíteni ezeket a veszteséges pörgentyűket? [#nyes]
https://goo.gl/maps/UAhZ8accN2BRdCUG8

fn47xk7ei

[#eljen]Sok "méregzöld" emberke csak hajtja a mantrát. Az, hogy forog egy szélturbina és már esik is hasra holott egy átlag emberke is tudja mi a valóság.(Lásd az utánad szólót.)  Sajnos nem megoldás a problémára a szélturbina, ocsmány, veszélyes a környezetre működés közben és megépítéskor is valamint a felszámolásánál is. Nálam nem az a környezetbarát ember aki szerint az "ingyen" megtermelt energiával hetente elutazik a holdra hanem inkább a székely Pista bácsi aki az ökrös szekerén eldöcög szénáért a rétre.Jöhetnek nekem hátulról a fejlődéssel meg hasonlókkal de érdemes mögé nézni az emberi tevékenységnek. A legtöbb zőőd dicsekszik gazdagságával és egekig pazarol, fogyaszt, szemetel.

ywathzay