Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

gaspa

Elolvastam a NIBE szerkezet leírását,úgy tűnik hővisszanyerős szellőztető,hőszivattyú és fűtőpatron együtt kb 4kW teljesítménnyel 200 m2-hez. Ezért volt furcsa,hogy a 12 kW napelem a szükséglet felét biztosítja.A készülék a házon belül van elhelyezve?

gaspa

Én úgy tudtam,hogy kertben 6 m-ig és a házgerinctől 3 m-ig nem engedély köteles és ehhez tartottam magam,ezért tettem fel a tetőre, a magasság nagyon sokat számít. Azért bejelentettem az önkormányzatnál,hogy később nehogy belekössenek,kicsit csodálkoztak,de nem emeltek kifogást és eltettem a válaszukat.

RJancsi

Érdi Helyi Építési Szabályzat.

25§ (5) pontja:
"(5) Szélerőmű, szélkerék belterületen nem telepíthető."

Ezzel nehéz vitatkozni. [#mf3]

RJancsi

Az utolsó mondat ill. hangulatjel természetesen nem gaspa olvtársnak, hanem a helyi rendeletnek szól!

000000000

Nekem a fűtőpatronom 7kW. A kazán 400V, három fázisú. Minden a házon belül van. Elszívott levegő hőszivattyú az azt jelenti hogy a használt levegőt alakítja át és azzal fűti a vizet amit vagy a ház fűtésre, vagy házi víz melegítésre használja, attól függ mire van szükség. Ez teljesen független a napelemtől.

A házunk évi fogyasztása kb. 20-22MWh (megawattóra) és ennek kb. felét a napelem termeli. Két éve van, tavaly kicsit többet termelt, pontosan 11.36MWh, ebben az évben is remélem elérjük azt, eddig (mai nappal együtt) 10.15MWh volt a termelés. A feleslegeset eladjuk, az megy vissza a hálózatba és jóvászámítják, leveszik a fogyasztásunkból. A téli hónapokban viszont mindent elhasználunk, akkor nincs fölösleges termelés.

ywathzay

Mit vesztettél vele? A minap olvastam épp a ződ energia hasznosságáról, magas áramigény esetén. A cikkben volt, hogy  magyarországon azért nem engedélyeznek több szélturbinás erőművet, mert kb annyit tudnak termelni, amennyi a fenntartásuk. Szélcsendben fogyasztanak, általánosságban keveset termelnek. Tiszta haszon!

RJancsi

Tiszta hülyék az osztrákok! Amint átlépjük a határt, mást sem látni Bécsig mint szélturbinákat. Ezek még a matekot sem ismerik? Miért nem kérdezték meg a magyar szakembereket, hogy érdemes-e telepíteni ezeket a veszteséges pörgentyűket? [#nyes]
https://goo.gl/maps/UAhZ8accN2BRdCUG8

fn47xk7ei

[#eljen]Sok "méregzöld" emberke csak hajtja a mantrát. Az, hogy forog egy szélturbina és már esik is hasra holott egy átlag emberke is tudja mi a valóság.(Lásd az utánad szólót.)  Sajnos nem megoldás a problémára a szélturbina, ocsmány, veszélyes a környezetre működés közben és megépítéskor is valamint a felszámolásánál is. Nálam nem az a környezetbarát ember aki szerint az "ingyen" megtermelt energiával hetente elutazik a holdra hanem inkább a székely Pista bácsi aki az ökrös szekerén eldöcög szénáért a rétre.Jöhetnek nekem hátulról a fejlődéssel meg hasonlókkal de érdemes mögé nézni az emberi tevékenységnek. A legtöbb zőőd dicsekszik gazdagságával és egekig pazarol, fogyaszt, szemetel.

ywathzay

gaspa

Oké,értem a működését,az enyém is a belső levegőt használja csak a pincéből és a garázsokból.Azért,ha legközelebb cserélni kell inkább eggyel nagyobbat válassz,kevesebbet fogja a patront használni,ami háromszor annyit fogyaszt,mint a hőszivattyúja.

gaspa

Elolvastam,mérethatárt beletehettek volna,mert vannak pár száz wattosak is.Akik hasonló rendeleteket hoznak,feltehetően eleve oxigénhiányosan születtek,vagy nem kérik ki jobban hozzáértők véleményét.

Rabb Ferenc

Bár nem vagyok a téma szakértője, de eddigi hosszú életem során egyrészt tanultam, másrészt megtapasztaltam, hogy az Alpok keleti oldalán "lecsorgó" hideg levegő úgy lendületből kb Győrig jut el. Aztán jön a nagy szélcsend... Tehát eddig a határig érdemes szélturbinát telepíteni.

Az, hogy néhány sötétzöld "szagember" szöszi barátnőjének összeborzolta a haját egy lenge fuvallat - no az energetikailag csak egy gyíkfing.

Észak Németországban és Dániában más a helyzet. Ott szélcsendben 60km/h a szélsebesség, de elég ritkán van szélcsend...

Nagyjából ugyanez a helyzet a napelemekkel is. Az Alpok kristálytiszta hideg levegője nagyon jót tesz a napelemek energiakihozatalának. De Nyugat-Európa összes szennyének egy jelentős része a nálunk uralkodó észak-nyugati légáramlással  a Kárpát medencében köt ki - aztán megpihen.

Ennyit a matekról [#integet2]

RJancsi

Voltak meredek próbálkozások. A világháború után Svájcnak nem volt elég szene, viszont a vízerőművek dögivel ontották az áramot. A vasúti közlekedés biztosítására "villanybojlerré" alakították a gőzmozdonyokat. Azért a nagyfeszültség és a vízgőz együtt nem egy életbiztosítás. Szerintem.

000000000

Nálunk meg Lund városban az aszfaltba raknak áramadót, ami érintkezésre ad töltési áramot. Jelenlegi próba alatt megy, de ez szerintem jobb mint légi vezeték. Légi vezeték leszakadhat, csúnya és sok karbantartást követel. Az útba rakott vezeték tartósabb és biztonságosabb. Ha rálépsz nem halsz meg. Kipróbáltam... [#nyes]

Hogy végül milyen technika lesz, nem tudom. Egyik sem egyszerű és nem olcsó, mindkettőnek van hátránya is előnye is.