Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

jani300

Senki nem csapott be senkit !
Még a kecske tartásához is kell szakértelem .
Tudom hogy érted mit írok ,mire gondolok .
Itt a szomszédasszony példának , 3 fázis bekötés ,egy rahedli napelem , 7 vagy 8 klíma .
Mert majd nem lesz gáz ...
Még fát is vesz ,de kéménye sincs .
Még szerintem nem tudja hogy nem termel ,mert nem ért hozzá .
De nem sajnálom ,mert helyezkedő ,kihasználó !
Sőt várom a pofáraesést ! Mindenhez jobban ért nálam ... :)
Üzletet látnak a dologban .
De nem árt ha pofáraesnek néha , az ő jólétükért mások dolgoznak , nem termelnek ők semmit , de ez sem igaz azért mert most belebolondult a zöldségtermesztésbe befőzésbe .
Miért véded azt aki ész nélkül befektet anyagi haszon reményében ?
Az áramszolgáltató hálózatának paraméterei nyilvánosak ,az inverteré is .
A vállalkozók mindent szakszerűen elvégeztek .
Hol a probléma ? Hogy elmarad a várt haszon ?
Azt mindenki tudta ,csak a balfék nem ...

jani300

Átveszik , csak van egy feszültség plafon .
Ez is nyilvános .
Szerintem még apróbetűs részre sincsen szükség .
A gázmotorokat egyetlen áfa változással megölték .ott sem történt semmi ,csak már versenyképtelenek lettek a távhővel szemben .
Minden tökéletesen működik nem a szolgáltató tagadja meg az átvételt ,az inverter tilt le az előírt értéken ,a hálózat is az előírt paramétereken belül van mindig , minden tökéletesem működik .
Az hogy soha nem térül meg egyesek befektetése , na és , van akinek ennivalója sincsen ,azt sem sajnálja senki .

TBS-TEAM

Több mint 10 éve van fent napelem rendszer 2db 5KW-os.
Az egyik napra forog folyamatosan, a másik fix DÉL.
Minden évben ~10.000Kwh a fogyasztás. és KB ennyi a betermelés.
Minden évben 2-3.000.-Ft volt a villanyszámla.
A tavaj év elején kezdőzdőtt az inverterek lekapcsolgatása a túlfeszültség miatt.
Emiatt leesett a termelés 8400Kw köré.
~70000.-ft-tal kelett többet fizetni, mert a fogyasztás maradt.

Nem vicből írtam.

Hibabejelentés is volt a túlfesz miatt.
Egyszerűsitve leírtam a válaszukat.
Kompenzáltak: 5.000.-Ft-ot.
József

Csuhás

Csak kíváncsiság: Hogyan viszonyul egymáshoz a napkövető és a fix napelemek termelése? Nincs valami görbéd egy derült nyári napról?

TBS-TEAM

A mai nap durván 34%-al termelt többet.
A forgos: 19.7KWh. A fotó készítésénél már lefeküdt.
A fix: 14,7KWh.
Összességébe éves szinten meghaladja a 60%-ot.

József

jani300

Értettem én mire gondoltál .
Csak nem az igazat írtad !
Termeltél ,nem is fizettél rá, korrekten elszámolták .
A fogyasztást én is kifizetem .
Az elvárt haszon elmaradását reklamáljátok ,azt kell leírni ,nem azt hogy ráfizettél .
Nem akarok én senkit megsérteni , de például idén megint nem termett kajszim pedig itt a fa , akkor ?
De befejeztem , nem adok igazat abban senkinek hogy a szolgáltató hibás lenne , túl sokan próbálnak keresni a dolgon ,ez minden újdonságnál előbb utóbb beüt , a rafkósak keresnek más fejőstehenet , a nép meg ... cumizik !

TBS-TEAM

Tehát ha jól értem:
Te veszel egy 12-13 Villáskulcsot mert az kell ahhoz, hogy egy bizonyos dolgot szétszedj és megjavíts mert a gyártó ezzel szerelte, ez a szabvány.
Évekig dolgozol vele és jó befektetés, talán 10év után már pénzt keresel, talán vissza is hozza az árát amit befektettél.
A gyártó áttáll 14-15 méretre és te vagy a hülye mert neked a szabványos 12-13 kulcsod van.[#conf][#conf][#conf]
József

szf

PSoft

Nem fog perceket elbaszni a flexelésre!
Előveszi a fiókból a 40 éves, 14-15-ös kulcsát! [#vigyor2]

mex

Szerintem jani csak haragszik a szomszédasszonyra..[#nyes]
(bocs jani)[#vigyor0]

jani300

Nekem mindenféle kulcsom van :)
Nem változott semmi ,csak többen termeltek , ezt kell elfogadni .
De most komolyan , mit szeretnétek ?
 Áramszolgáltató ,benne van a nevében ,adja , kis plusz termelést szét tud osztani , de mit csináljon vele ha már nincs hova tenni ?
Ugráltassák Paksot ha jön egy felhő ?
Szép volt ,jó volt , túl sokan rámentek ...
Elmondták itt tavaly ,ez lesz , bejött , még roszab lesz ..
Télen nem lesz gond vele :)

jani300

Ebben van valami , tegnap kitalálta megveszi a kertemet [#csodalk], de ráfázott ,mondtam jó ,hozzál holnap 60 millát .
Azóta csönd van ...
Angolkertem van ,nekik francia , na bumm :)
Nem néz ki rosszul de szinte csak én állok vele szóba az utcában .
Mondjuk én sem lehetek mindenki szíve csücske , de már békén hagynak ,biztosan van valami oka :)
Szóltam én hogy addig örüljenek míg nem költözöm vissza ,itt voltam gyerek .(Itt mindenki dolgoztat , én meg dolgozom )
De nyugi lesz , a kezem sem bírja ,meg nyugdíjas is leszek , szöllőt ültetek , kezdem gondozni a lugast , a roti is meglett .elvagyunk ketten .
Szurkolok ne legyen gáz !! :) Nálam akkor is meleg lesz :)

hostya

Szerintem meg ott van a baj forrása hogy a mi kis országunkban az áramszolgáltató monopolhelyzetben van, és Ő diktál..
Egyszerűen "hálózat szennyezésnek" tekinti a visszatáplálós napkollektorokat, és ezt nem tudja megfelelően kezelni..

A Lajtától nyugatra valahogy másképpen fogják fel ezt a kérdést, pedig ott nem csak napkollektorok hanem még "szélmalmok" is vannak bőven..
Ott valamiért gond nélkül működik a rendszer.

jani300

A titok ...
1 Megawattos gázmotorok dolgoztak az utolsó munkahelyemen .
De nem vonalvégen , és nem holtidőben .
Korházak mellé települve , ami felvette a villanyt , a hútővíz energiáját , és a kipuffogó gázzal gőzt termelt ez mind helyben elfogyott .
Most evvel mit kezdene a szolgáltató az alföld közepén egy tanyán .
Egy utcában nincsen is akkora trafó hogy visszatermelje a primerre ,ha minden házban van 5kw napelem csak .
Napközben termel a napelem ,nyáron ,amikor az úri közönség legtöbbje nincs is otthon ,ne adj isten még nyaral is .
Egyszerű dolgok ezek ,de a szolgáltató a ludas biztosan .
Nem szeretem pedig őket ,mert imádnak hatalmaskodni .

ywathzay

Az utolsó mondatot rágd át még egyszer. Biztos, hogy olyan jól működik a rendszer? Mintha azt olvastam volna a minap, hogy gőzerővel kezdik újraüzemelni a szénerőműveket, mert a gázellátás bizonytalanná vált.... hisz ott van a sok napelem, meg óriáspörgettyű, miért nem használják ki??? Úgy vélem itt az ideje, mutassanak példát mennyire zölden tudják csinálni..... vagy ez csak amolyan álcaháló? Hol zöld, hol lukas....