Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

000000000

Nálam 23° a tetőm is és a napelemek is de ritkán van hóval takarva. A hó gyorsan elolvad róla és lecsúszik mert fekete felület gyorsabban melegszik a hó alatt mint a levegő a hó felett, így "lavina" lesz és lecsúszik. Hóval takarva akkor van amikor havazás után szürke, ködös az ég. Akkor viszont mindegy, mert semmit nem produkál. Én soha nem söpörtem, nem is fogom, mert szerintem nem éri meg a munkát.

RJancsi

Sőt! Nyáron nagyon fel tudnak melegedni a táblák és ettől jelentősen csökken a teljesítményük. Egy hideg felhőtlen (téli) napon sokkal jobb hatásfokkal működnek. Igaz, akkor a napsugarak beesési szöge laposabb, emiatt kisebb a fajlagos felület.

000000000

Na meg hogy lehetne tengerek fölött szállni ha az embereket és madarakat ilyen könnyen lehetne zavarni.

Viszont én nem nevetem ki a kérdést, mert elvileg más is lehetne a probléma. A madarak meg a repülök nem egy helyben állnak a levegőben, mint én a kertemben. Én sem örülnék ha valaki a házamra irányítana egy hatalmas tükröt... Erre van legalább egy példa, mert az ablakok parabolás formát adtak a háznak és problémát okozott a környéken.

Úgyhogy erre szerintem gondolni kell napelemek elhelyezésén is, annak ellenére hogy nem tükröz na meg felfelé, az égbe van irányítva.

RJancsi

Egy-két sivatagban építettek olyan naperőművet, ahol direkt egy pontba fókuszálták a Napfényt. Az egyes tükröket számítógép vezérelte motorok forgatták, hogy a nap járásától függően mindig ugyanoda (a toronyban levő fekete tartályra) vetítsék a fényt. A tartályban sóolvadék van amivel hőcserélőn keresztül gőzturbinát hajtanak. De a fotót nézve jónéhány tükör nem tudja merre kellene állnia.

000000000

Igen, így van. Meg a másik probléma az hogy télen a nap nagyon lusta. Későn kel, korán fekszik. Legalább is nálam reggel 9 után kel és már délután háromkor nyugszik le, de szerencse hogy nyáron fordítva van, reggel fél négykor kel és este tíz után fekszik... [#nyes]

RJancsi

Mennyivel sz@r@bb a norvégoknak, fél évig jóformán nem is  látják a Napot.

000000000

IdézMi történik,ha a napelem által termelt áramot nem tudom  elfogyasztani?

Semmi. Ha jól van tervezve, akkor eladod ha neked nem kell. Ha nincs jól tervezve akkor melegíted a levegőt a madaraknak, az pedig értelmetlen.

Én a fölösleget eladom, ez azt jelenti hogy a nyár három hónapján egy fillért sem fizetek, pont fordítva, pénzt kapok vissza. Egy évi fogyasztásom felét a nap adja, de természetesen amikor legtöbb a fogyasztásom akkor legkevesebb a produkcióm. Gondolom eladni Magyarországon is lehet, de nem tudom ott hogy működik.

Viszont ha csak aksi töltést akarsz napról az más. Attól függ mekkora az aksi, de szabályzó kell rá, legalább is ha nagyobb aksit töltesz. Nekem nincs a napelemen aksi, mert az nagyon drága volt amikor én szereltettem fel a napelemeket.

000000000

De a másik fél évben le sem megy... [#nyes]

Még itt dél-Svédországban sincs teljesen sötét nyáron, minél északabbra megyünk, annál világosabb van. Meg lehet szokni ezt is, könnyebben mint a +43 fokot... Jelenleg 26° van, ez kánikula itt. [#kacsint]

ANTAL GÁBOR

" Ha jól van tervezve, akkor eladod ha neked nem kell."
 Hetek óta olvasgatom az oldalt .  A minap az derült ki, hogy ha hét-ágra süt a Nap akkor előfordulhat ( legalábbis itthon) hogy a hálózat nem képes felvenni a plusz teljesítményt .  Egy kolléga még egy diagramot is mutatott  erről az esetről ...
Ilyenkor a hálózati feszültség megemelkedik  és az inverter lekapcsol .
 Svédországban hogyan terveznek jobban mint itthon ?  Nálunk nyáron sokan klímáznak ami szerencsére(???) elfogyaszthatja a megtermelt energiát . Nekem nincs klímám és most a 38 fokban is jól megvagyok ... Télen jól jönne a napelemek által megtermelt nyári energia , de ha lekapcsol az inverter akkor nincs termelés.  Nekem ördögi körnek tűnik a dolog

Szalai György

Szerintem Neked ez nem lenne ,,ördögi kör" mert csak a frissen beépített területekre jellemző ez a jelenség, ahol lakóparknyi területen minden háztartás egész éves energia felhasználását napelemekre alapozták.

fisrcxuk3

,, Mi történik,ha a napelem által termelt áramot nem tudom  elfogyasztani? "

Semmi. Ha jól van tervezve, akkor eladod ha neked nem kell. Ha nincs jól tervezve akkor melegíted a levegőt a madaraknak, az pedig értelmetlen.
Na most akkor az árammal átjárt ,vagy át nem járt melegit jobban?A napenergia mely részét alakitja  árammá?

000000000

Én csak azt tudom hogy nekem nem áll meg az inverter és mindent amit nem használok azt visszatöltöm, mérik és megveszik. Ez szerződésen keresztül van szabályozva, minden el van számolva, tehát amit írsz az itt nincs. Viszont szerintem a hálózati feszültség nem variálhat, legalább is itt nem nagyon, mert azt szabályozzák központokban is meg gondolom az inverteren keresztül is. Ez hogy van megoldva technikailag azt nem tudom, csak azt hogy működik, na meg azt látom hogy az inverter nem áll meg, mert azt tudom ellenőrizni utólag is ha érdekelne engem.

Azt is tudom hogy mi sokat eladunk Dánoknak meg Németeknek, úgyhogy azzal is meg lehet oldani ha a hálózatban túláram lenne. Az szerintem nem történt meg soha hogy túl sok volt az áram, inkább fordítva van a probléma, bár szerencsére itt nagy a produkció.

Nekem nincs légkondi, de egy dodzsem és egy hibrid autó van, azokat is kell etetni, de azok egyenleten fogyasztók, mer ha elmegyünk otthonról akkor nincsenek rajta, na meg ha mind a kettő fel van töltve akkor megáll a fogyasztásuk, de ennek ellenére az inverter megy tovább és a áram produkció folytatódik.

000000000

Idézegész éves energia felhasználását napelemekre alapozták

Szerintem olyan nincs, mert éjjel még nyáron sem lenne áram, de még nappal sem ha nagyon borult lenne az ég. Akkora aksikról sem hallottam amivel ezt meglehetne oldani.

jani300

A hálózat ,mint puffer .
Ez böki kicsit a csőröm ,mert igazából nem igaz a reklámszöveg .
De az emberek nagy része nem is érti miért kötekedem .
Pedig nem kötekedés ,csak megtévesztő a reklám mint mindig .

MacGyver

IdézHa a napelemről teljesítményt veszünk le akkor melegszik (minden árammal átjárt vezető melegszik), tehát a terhelt napelem melegebb mint az üresen álló.

ezt a mondatot logikailag rendbe tenném picit:

minden árammal átjárt vezető melegszik: igaz, a réz vezeték lehet minimálisan melegebb lesz mert van ellenállása, de nem számottevően, és nem is ez volt a kérdés.

Maga a napelem tábla mikor melegebb-e?

Ha a napelem nincs bekötve , csak egy fekete felület, akkor az összes rá jutó energia hővé alakul, mert mássá nem tud. Viszont ha bekötöm a napelemet, és elvonom belőle az energia egy részét (nyilván valamilyen hatásfokkal működik, wiki: A szilícium napelemek hatásfoka 11-18%. Max sugárzásnál kb. 10 mW/cm2.) -tehát ennyi energiával kevesebb tud a napelem felületén hővé alakulni: következés képp: ha működik a napelem, hűvösebb kell legyen a felülete 11-18%-al.