Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

jani300

Tényleges sziget üzemhez kell áramszolgáltatói engedély ?

TBS-TEAM

Nem kell minek kéne, nem csatlakozol semmilyen körülmények között a hálózathoz.
József

fisrcxuk3

Köszönöm a felvilágositást, én épp forditva gondoltam,gépész fejjel.

RJancsi

Tényleges sziget üzem lefeljebb egy tanyán életszerű. Ha már van hálózati áram, célszerű egyesíteni a kettőt. Így ha a napelemnek feles termelése van akkor némi pénzért betáplál a hálózatba, ha meg télen a napelem nem fedezi a fogyasztást a hálózat besegít. Egyébként óvatosan kell bánni a beépített teljesítménnyel, ha túl sokat táplál vki a hálózatba a NAV simán jövedelemszerző tevékenységnek minősíti és mint kiserőművet megadóztatja az összes céges járulékkal együtt.

000000000

Madarakat lehet hogy zavarja néha, de szomszédokat nem, mert abban a szögben van hogy felfelé tükröz amit tükröz. Nem is tükör, úgyhogy ezzel nincs probléma.

000000000

IdézTélen is meg lenne az óriási előnye. Igaz hogy villanyt nem ad, de...nem is kell havat söpörni alatta!

Ez sem igaz, mert még itt, Svédországban is ad villanyt télen is, de természetesen nyáron többet.

RJancsi

Ezzel az erővel az összes természetes vizet (folyót, tavat) is le kéne fedni, mert azok sokkal jobban tükrözik a napfényt mint bármelyik napelem. De pár tízezer év alatt a madarak hozzászoktak a "látványhoz". Nem hiszem, hogy különösebben érdekelné őket egy-egy napelem.

000000000

Nálam 23° a tetőm is és a napelemek is de ritkán van hóval takarva. A hó gyorsan elolvad róla és lecsúszik mert fekete felület gyorsabban melegszik a hó alatt mint a levegő a hó felett, így "lavina" lesz és lecsúszik. Hóval takarva akkor van amikor havazás után szürke, ködös az ég. Akkor viszont mindegy, mert semmit nem produkál. Én soha nem söpörtem, nem is fogom, mert szerintem nem éri meg a munkát.

RJancsi

Sőt! Nyáron nagyon fel tudnak melegedni a táblák és ettől jelentősen csökken a teljesítményük. Egy hideg felhőtlen (téli) napon sokkal jobb hatásfokkal működnek. Igaz, akkor a napsugarak beesési szöge laposabb, emiatt kisebb a fajlagos felület.

000000000

Na meg hogy lehetne tengerek fölött szállni ha az embereket és madarakat ilyen könnyen lehetne zavarni.

Viszont én nem nevetem ki a kérdést, mert elvileg más is lehetne a probléma. A madarak meg a repülök nem egy helyben állnak a levegőben, mint én a kertemben. Én sem örülnék ha valaki a házamra irányítana egy hatalmas tükröt... Erre van legalább egy példa, mert az ablakok parabolás formát adtak a háznak és problémát okozott a környéken.

Úgyhogy erre szerintem gondolni kell napelemek elhelyezésén is, annak ellenére hogy nem tükröz na meg felfelé, az égbe van irányítva.

RJancsi

Egy-két sivatagban építettek olyan naperőművet, ahol direkt egy pontba fókuszálták a Napfényt. Az egyes tükröket számítógép vezérelte motorok forgatták, hogy a nap járásától függően mindig ugyanoda (a toronyban levő fekete tartályra) vetítsék a fényt. A tartályban sóolvadék van amivel hőcserélőn keresztül gőzturbinát hajtanak. De a fotót nézve jónéhány tükör nem tudja merre kellene állnia.

000000000

Igen, így van. Meg a másik probléma az hogy télen a nap nagyon lusta. Későn kel, korán fekszik. Legalább is nálam reggel 9 után kel és már délután háromkor nyugszik le, de szerencse hogy nyáron fordítva van, reggel fél négykor kel és este tíz után fekszik... [#nyes]

RJancsi

Mennyivel sz@r@bb a norvégoknak, fél évig jóformán nem is  látják a Napot.

000000000

IdézMi történik,ha a napelem által termelt áramot nem tudom  elfogyasztani?

Semmi. Ha jól van tervezve, akkor eladod ha neked nem kell. Ha nincs jól tervezve akkor melegíted a levegőt a madaraknak, az pedig értelmetlen.

Én a fölösleget eladom, ez azt jelenti hogy a nyár három hónapján egy fillért sem fizetek, pont fordítva, pénzt kapok vissza. Egy évi fogyasztásom felét a nap adja, de természetesen amikor legtöbb a fogyasztásom akkor legkevesebb a produkcióm. Gondolom eladni Magyarországon is lehet, de nem tudom ott hogy működik.

Viszont ha csak aksi töltést akarsz napról az más. Attól függ mekkora az aksi, de szabályzó kell rá, legalább is ha nagyobb aksit töltesz. Nekem nincs a napelemen aksi, mert az nagyon drága volt amikor én szereltettem fel a napelemeket.

000000000

De a másik fél évben le sem megy... [#nyes]

Még itt dél-Svédországban sincs teljesen sötét nyáron, minél északabbra megyünk, annál világosabb van. Meg lehet szokni ezt is, könnyebben mint a +43 fokot... Jelenleg 26° van, ez kánikula itt. [#kacsint]