Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

szf

Miért síkkollektor?
Távoli ismerősömnél 4-4 panel van sorba kötve és utána páthuzamba.
Szelepes kiválasztás minden további nélkül.
Jó a préselős, ha solárhoz való idomokkal van.

keri

Szerintem sem kell bonyolítani. Párhuzamos kötésnél a gravitációs áramlás megoldja azt, hogy a melegebb táblában nagyobb legyen az áramlás.
Maximum kell egy hidraulikus váltó a felső napelem magasságába, aztán mehet le a csőpár keringető szivattyúval a bojler hőcserélőbe.
A szivattyú vezérlést lehet hőfok függővé tenni, na meg szeleppel zárni, amikor nem működik, hogy a bojlerban lévő meleg víz ne a tetőt fűtse télen, mint a melóhelyemen az állami támogatásból kiépített kollektor, amit mellékesen egy torony árnyékába telepítettek [#hehe]

Ennél komplikáltabb rendszert szerintem nem érdemes építeni, azt is csak akkor, ha jórészt magadnak csinálod, mert nagyon el tudnak szállni a költségei.

Bár nem most, mert elszabadultak az árak, de békeidőben fillérekért lehetett venni napelemet. Abból kell felrakni minél többet, aztán akár DC SSR-el kapcsolgatva mehet közvetlen a bojler fűtőtestre. Ez a legegyszerűbb egy jó kollektoros rendszernél nem drágább és ez mindig termel ha süt a nap.

szf

Pár darab napkollektoros történetnél bábáskodtam.
3 alkalommal a tulajok ledobálták a síkollektorokat és vákuumcsöves rendszert tettek fel. A tetőn végzett munkák kivételével szinte mindent csináltam. Az elektromos részeket meg egyedül csináltam végig.
Nem hinném , hogy ugyanazon négyzetméterre levetítve a napelem jobb hatásfokú lenn mint a solár.
Én ezt kipróbáltam 405W-os panelekkel.

TBS-TEAM

Nagyon gondold meg melyik rendszer melett teszed le a voksod.

Vezérlés Resol Deltasol E tudja kezelni a két különálló mezőt.
Mi ezeket használtuk mikor telepítettünk.
Szabadon programozható be- kimenetei is vannak és bármilyen kombinációban lehet+ tartáyokat szelepeket stb.. hozzáadni.

PDF

Síkkollektorok:
5bár nyomást kell tartani sok kiegészítő )védelemÖ lim lom kell a biztonságos müködéshez és jól kiszámolt tároló kapacitás.
Min:-35C° Glikol viz keverék.
Még egy nagy hátrány amikor tél van előszőr azt a sok folyadékot kell felmelegíteni mielőtt termelni kezd.

Vákuumcsöves:
Drain back tartályos rendszer a legstabilabb, nem kell foglalkoznod a tultermeléssel, akármilyen puffered is van, mert ha felmelegítetted X C° fokra akkor leáll és a folyadék
lefolyik a tartályba.
Fent a kollektor folyadék nélkűl üresen nyomás nélkül áll és nem számít, hogy akár 180C° is lehet.

Nem kell biztonsági rendszer, se protokoll, hogy mi legyen a felesleges hővel.
1-3 fok kőzőtti lejtés kell a kollektoroknak, hogy lefolyon a folyadék a tartályba.
Min:-10C° Glikol viz keverék.
Nagyságrendekkel kevesebb folyadék kell.
50l dain Back tartály elég 150 csőhőz.

Lágy rézcsővel kell szerelni és akkor sok kőnyők helyett nagy íveket lehet használni, ami az folyadékáramlást elősegíti.

Kollektorokhoz a vágógyürüs csatlakozók a megbizhatóak.
A roppantóssban lévő O györü egy idő után feladja.

Nagyvonalakban. [#integet2]

József

frob

Köszönöm az eddigieket mindenkinek!
Még olvasgatok a témában!

keri

Egészen biztos hogy nem jobb hatásfokú. DE sokkal egyszerűbb és probléma mentesebb a működése.
Én is láttam már pár kollektoros rendszert, és arra elég volt hogy messzire elkerüljem [#vigyor]

keri

És nem utolsó sorban az áram másra is használható.

remrendes

A garazsban en is valami ilyesmin gondolkodom. Az adok-kapokban 5000Ft-ert voltak 75W-os cellak, 12-t vagy 16-ot felhasznalva evi 8-9 honapig elo tudna allitani elegendo melegvizet. Telen pedig talan annyit, hogy ne fagyjon meg a rendszer.

Alga76

Rabb Ferenc

A régi EZERMESTER-ek "Ötletparádé" című olvasói cikkeire hasonlít. A tetőtérben még a szelemen gerendát is összekeveri a rosszufával.

Az átadott hő - sok egyéb mellett - erősen függ a két közeget (meleg levegő-hideg víz) elválasztó felület méretétől. Egy nyamvadt pár méteres feltekert csőben áramló víz igen mérsékelt hőenergiát vesz fel az őt körül vevő nyugvó meleg levegőből. Esetleg a kondenzvíz csöpög róla és pár nap alatt átáztatja a plafont [#rinya]

Kb annyira reális a hasznossága mint egy nyolcadik emeleti  balkonládában megtermelni az éves zöldségszükségletet. Mert ilyet is gyakran lehet olvasni. Vagy a virágcserép-gyertya kombó lakásfűtés...  [#circling]

000000000

Szerintem a kondenzvíz nem lenne probléma, azt könnyű elintézni és kivezetni, de inkább az lenne a probléma hogy az anyag megspórolása száz évbe tartana mert az energiahatékonysága nagyon rossz lenne. Igen, virágcserép-gyertya kombó lakásfűtésnek hangzik.

B.Zoltán

svejk

Egyébként ki ez a muki?
Fizikus nem lehet mert azért néha hibázik, de hobbystának meg túl jó.

vadember

Pedig valami fizikus lehet.Itt dolgozik, de hogy ez hol van azt nem tudom.[#vigyor] 6:23- tól látható néhányszor. Hátha valaki felismeri a helyet.

[yt]a3_B_-6LpyE[/yt]

robicnc

Szia,

ThyssenKrupp.

20-25 éve Gighertz néven is futott ha jól emlékezem
Brutál CPU tuningok, saját vízhűtő blokk 25 éve :) . Imádtam olvsani gyerekként.