Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

remrendes

Erre a celra mar vannak viszonylag olcso toltesvezerlok, pl.

jani300

Köszi tudom ,de mivel semmi sincs még , nem releváns .
Tetszenek az egyedi napelemes közvilágítási lámpák .
Hálózati már volt kidobott abból vannak ledek , de a napelemest már szerintem nem érem meg míg cserélik :)

Rabb Ferenc

IdézDC240V/2400W teljesítményt elméletben. Ezt rákapcsolom az SSR relével a cekászra, annak elvileg mindegy hogy AC vagy DC feszültség működteti.

HÁT NEM! Az SSR-ben egy triak a kapcsoló elem, ami az AC feszültség minden nullátmeneténél kikapcsol és ha továbbra is meg van a DC vezérlés akkor az elektronika újra begyújtja. DC villanynál nincs nullátmenet, nincs kikapcsolás! És a bojler vagy bármi egyéb hőfejlesztő berendezés kapcsolója is nagyon zokon veszi az egyenáramú táplálást. Gyakorlatilag az első kikapcsoláskor szét ég.

ywathzay

Tehát az SSR mindenképp kell hozzá. OK. És a teljesítményt mi szabályozza, vezérli? Vagy az annyi, amennyi a napból begyűjtve alakul? Működőképes lehet egy ilyen rendszer?

remrendes

En ugy gondolnam, hogy a kapcsolast egy DC-s SSR vegzi a cekasszal sorbakotve.

TBS-TEAM

Léteznek DC SSR-ek.
Álltalában kis feszültséget képesek kapcsolni nagy áramok melett. 10A-es ~60V-ot. (Fotek SSR-10DD)
Ami meg nagy feszt. (200V felett tud az meg kis áramokat mA-reket. (persze biztos van kivétel, és az meg méregdrága).
Jó oda egy mágneskapcsoló nem kell bonyolitani, meg egy hőfokkorlátozó kapcsoló.
József

PSoft

Lentebb, más témában már valaki linkelte Gábor "barátunk" [#kacsint] egyik videóját.
Ebben a "napelemről villanybojlert fűteni" témában is van videója.

[yt]y4ZQvmsJuV8[/yt]

svejk

Targoncából, villamosból, troliból, mozdonyból ívoltós kontaktor. Vannak kisebbek-nagyobbak, mondjuk a nagyobbak inkább levegős működtetésűek.

Ilyen felhasználásnál egy örökkévalóság lenne.

PSoft

Én még úgy tanultam...
AC kapcsolókat/mágneskapcsolókat DC megszakításra használva, az ívoltás elősegítésére sorba szokták kötni a három-négy érintkezőt.
Vagy, az ma már "elavult/régimódi" megoldás? [#nemtudom]

svejk

Ha van elég érintkező jó lehet.
Persze sokszorózódik az átmeneti ellenállás is.
No meg úgy is a leggyengébb láncszem - ami ez esetben a leggyorsabb érintkező- kopik el leggyorsabban.

A hobbyban cifrább dolgok is előfordulnak, csak tűz ne legyen.

Szalai György

Egyenáramú körben lévő tirisztor kioltására is létezett régen megoldás. Húsz évvel ezelőtt ez nem volt gond.
És talán vannak még GTO tirisztorok is. Fiókban, láda mélyén, vagy csak berúgva az asztal alá egy régi panelen.
Ma már ami nem processzoros, annak nincs becsülete. [#rinya]

remrendes

szf

Tirisztor ki-be kapcsolás.
Igaz nem ilyen kicsi áramoknál és feszültség szinten.
De ezen az elven

svejk

Cirka 25-30 éve sokat szórakoztam thirisztoros szaggatókkal(chopper), persze csak 10-20 Amperokkal.

Nagyon faca volt amíg működött de egy bizonytalanság főáramkörben és szia dobozos. :)

Mondhatnánk lelkük volt azoknak az áramköröknek.

keri

Meg létezik rengeteg félvezető ami képes kapcsolni gond nélkül ekkora DC feszültséget és áramot.
Én nem értem miért erőlteti mindenki a baromi komplikált és drága DC-re való mechanikus kapcsolóelemeket.