Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

PSoft

Idéz...a magas panelek árnyékába rakatna valaki napelemet.

Állítólag, régebben...
Trabant hátulján is láttak a hóláncot. [#nyes]

RJancsi

Alatta nem kell havat söpörni, de ha tévedésből télen esne a hó, azt célszerű lesöpörni a panelokról, mert takarásban nem túl jó hatásfokkal működnek. Párszor már volt szerencsém ehhez az élményhez. Nem túl ideális a tetőnk hajlása (kb. 30°) így esze ágában sincs a hónak magától lecsúszni, és a panelek is elég lapos szögben kapják a napsugarakat. Esztétikai okokból nem akartam, hogy ne tetősíkban legyenek, hanem külön acél szerkezettel meredekebb szögben szereljék fel őket.

svejk

Tudod ez: [#nyes] nekem felér egy vörös posztóval...
Hosszú történet nem untatnálak vele.

Szóval a lényeg, nem szokott gond lenne a tükrözésből.

remrendes

2023.12.31-ig lehet olyat, a tamogatas nelkuli kivitelezessel. A tamogatasban van aprobetu, ott barmikor atrakhatnak bruttoba. De en az elobbit sem mernem biztosra venni, egy cegvaltas, uj szerzodes es maris megoldottak a dolgot.

RJancsi

Pedig elég sokan használjuk. Írj a modinak, hogy vegye ki a választható smile-k közül! [#papakacsint] (Remélem ez még belefér.)

svejk

A hajtatlan keréken levő hólánc miért nevetséges.
Lehet meg volt az oka rá.

Persz ha csak hátul volt az már elgondolkoztató.

RJancsi

Volt apósom a ráfutófék nélküli NDK utánfutóján serényen cserélte a kerekeket téli/nyári verzióra. De még nyáron is alig használta, télen meg az autót is alig. De rendnek kell lennie. Nem sikerült meggyőzni, hogy vegyen rá 4 évszakost.

PSoft

Nem tudhattam hogy a 'nyes' smiley Neked valamiért..."vörös posztó".
Ígérem, hogy a későbbiekben próbálom mellőzni a hozzád intézett írásaimban. [#wave]

svejk

Ehh.. nem érdekes, csak elsőnek olyan lekezőlenek tűnt a válaszod.

Egyébként nem csak légből kapott a kérdés.
Adva egy K-Ny tájolású garázsor melynek délre néző féltetője van.
(persze történesetesen az én garázsom és sufnim is itt van)
Tőle délre egy 3 emeletes panel, keletre egy 2 emeletes tégla épület.
Itt akár  regel az oldalról vetődő napsugár is okozhat nem kívánt tükröződést.
De mint írtam nem ismerem technikát a tükrőződs is gondolom amennyire csak lehet csökkentve van, hiszen az is hatásfok romboló.
Igazából csak kíváncsi voltam vajon volt-e már ilyenből probléma.

svejk

TBS-TEAM

A napelemeket úgy tervezték, hogy a fényt ne verjék vissza.
Nem tükröződnek egyáltalán.
Az üveg felülete nem sík.

József

svejk

TBS-TEAM

József

fisrcxuk3

Én sem vagyok felvilágosult napelem témában, ezért kérdeznék;Mi történik,ha a napelem által termelt áramot nem tudom  elfogyasztani?Pl, tele az akksi,kiolvadt a medence fütés cekásza,stb. Károsodik-e a napelem?
Még egy láma  kérdés ; Az a napelem tábla ,amelyik parlagon , szemez a nappal mert megtelt az akksi, vagy egy másik ugyanilyen,de termelő napelem  egyforma besugárzás esetén eltérö  hömérsékletü?

TBS-TEAM

Ha a napelemről teljesítményt veszünk le akkor melegszik (minden árammal átjárt vezető melegszik), tehát a terhelt napelem melegebb mint az üresen álló.
Ha nincs terhelés akkor üresjárati feszültségen van olyan mint egy akku vagy egy elem nem történik semmi, ha terheljük csökken a feszültsége és nő az áram leadása.
Az inverter feladata ennek az optimalizálása.
József