Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Kérdés a gyakorlott Elmű "ügyintézőkhöz". Teljesen hivatalosan van napelemünk a tetőn, jó pár éve szereltettük fel. Már akkor gondoltam arra, hogy később bővítésre kerülhet sor, ezért a 4,5 kW-os napelemekhez 6 kW-os invertert kértem.
A kérdés: mivel jár az, ha kihasználva az inverter lehetőségét felrakatok még néhány napelemet a tetőre? Be kell jelenteni az Elműnek? Észreveszik ha nem szólok?

keri

Egészen nyugodtan bővítheted minden ügyintézés nélkül. Az invertert engedélyezték, amit az tud azt kihasználhatod.
Sőt. Igazából a 6kWp feletti napelem mennyiséget is egész nyugodtan rá tudsz tenni. Igaz hogy levágja 6kW-nál a teljesítményt, de a termelési csúcs levágása viszonylag kicsi veszteség, és kiszélesedik a termelési tartomány.

2vkx6unz

Én nem teljesen így tudom. Be kell jelenteni a szolgáltatónál a bővítést is. A többi amit írtál az igaz rá tud tenni több napelemet is, de oda kell figyelni, hogy azonos paraméterűek legyenek a panelek vagy mindegyikre kell egy optimalizáló.

RJancsi

Köszi! Reméltem, hogy így van, de nem voltam benne biztos. Az inverteren van még szabad bemenet, így nem a meglévő elemekhez raknék újakat, hanem független új kört építenék a rendszerhez. Helyem az van a tetőn, így valószínű, hogy nem a legkorszerűbb napelemek lesznek, hanem a meglévőkhöz hasonló 360 W-osok. Azok talán olcsóbban beszerezhetők.

keri

Az inverter cserét, bővítést kell jelenteni. De napelem bővítésre még senki nem szórakozott a környezetemmel ilyenekkel. Lehet van valami apróbetűsben, de képtelenség ellenőrizni és nem is foglalkozik senki ezzel, amikor eleve 6kW betermelésre szerződtél.

A többiben természetesen igazad van.
Illetve ha két független munkapont bemenettel rendelkezik az inverter, akkor a másodikra egészen nyugodtan lehet tenni teljesen eltérő napelem mezőt is, ami megfelel az inverter paramétereinek.

keri

Most hogy kivégezték a napelemeseket, tuti lesz sok elérhető raktáron maradt.
Én is ebben bízok, mert akkor még teli pakolom én is a tetőt.
Lehet hogy soha nem térül meg, de az elvem az, hogy azé a hatalom, akié az energia, hatalomból meg soha nem lehet elég.[#vigyor] még ha csak az én pici méretemben is, amíg van rá felesleges pénzem inkább erre költök mint házimozira.

ywathzay

Nem végezték ki a napelemeseket! Most majd kiderül magyarisztánban is, ki viseli valóban szívén az unokái földjét, és nem a lehulló morzsáért hajladoznak.

RJancsi

Amikor felrakattuk,"tudományosan" megnéztük az utolsó 5 év fogyasztását. Sikerült úgy belőni a méretet, hogy a múlt évet kb. 30eFt visszatérítéssel zártuk. De haladva a korral egyre többet fogunk a klímával fűteni, nem árt egy kis plusz teljesítmény, hogy közel null szaldónál maradjunk.

jani300

Készletsöprés akciós napelem !!!
Napelem: Risen Titans RSM40-8-410M
Keret színe: fekete
Teljesítmény: 410 W
Méretei: 1754x1096x30mm
Cellák: 120 db monokristályos szilícium cella
Hatásfok: 21,6%
Feszültség: 41,9V
Áramerősség: 12,47A
36 db egy raklapon
Ára: Darabos panel ár: 55.500 Ft+áfa
Ára: raklapos panel (36 db) ár:  53500+áfa
Szállítási költség: távolságtól függő
Garancia a termékre: 12 Év
Garancia a teljesítményre: 25 év
Elérhetőség: email cím: solarjetkft@gmail.com
Telefonos elérhetőség: +36208077796
                                     +36207785765

Ez jó ár ?

D.Laci

keri

Jó. A hiszti előtt 70ezer körül mentek kisker áron.
Én Q-cell 410-esre várok hogy egyforma legyen a meglévővel

jani300

Elkészült a hazai gyártású konténerkazán prototípusa

Feltalálták a spanyolviaszt !

De mióta olcsóbb a pellet mint a gáz ?

ywathzay

A leírás szerint hazai, a konténer. A kazán meg import, de itt is tudnak ilyet gyártani:).

D.Laci

"De mióta olcsóbb a pellet mint a gáz ?"
Nem az olcsoság a lényege, hanem az alternatíva. Spórolni a gázal, mert nekünk van a legtöbb...
Jövőre már a szemét is égetheted otthon :). :(:(

2am4nwzib

,,Alternativa,,
most épitettem meg az elsö tömegkályhámat , kiválóan müködik .
[yt]gWOf6UZkX2A[/yt]